• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers

plug-ins menu does missing in Acrrat DC

New Here ,
Nov 15, 2021 Nov 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I have a couple of Adobe Acrobat's plug-ins working perfectly fine in a few computers with Adobea Acroat DC installed. However, in one of the computers the "plug-ins" menu does not appear in the toolbar.

Under "Help->>Generate System Report" the plug-ins are listed under "Installed Plug-ins".

How do I make sure the "Plug-ins" menu is activated?

Thanks

TOPICS
Acrobat SDK and JavaScript , Windows

Views

334

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Nov 18, 2021 Nov 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

HI,

 

Can you check the simple stuff first, is this checkbox checked:

Preferences -> General

BarlaeDC_0-1637251902866.png

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 18, 2021 Nov 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi BarlaaDC,

 

thanks for your response.

the checkbox is not checked.

Oscar21760636myez_0-1637254161514.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Is this problem in an M1 Mac conputer?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 29, 2021 Nov 29, 2021

Copy link to clipboard

Copied

No. This issue is happening in a windows 10 computer.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 29, 2021 Nov 29, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Ok, next... on Windows, Acrobat Pro comes in both "32-bit" and "64-bit" versions. Check and compare this on all systems. Plug-ins are not interchangeable, they will be either 32-bit or 64-bit.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 30, 2021 Nov 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

both are 32-bit versions

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 30, 2021 Nov 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

by the way the plug-in shows in the Installed Plug-ins report.

Oscar21760636myez_1-1638293852926.png

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 01, 2021 Dec 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

But I still not able to find the plug-in in the menu bar.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 02, 2021 Dec 02, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Dear all,

 

Can anybody help me?. I don't know what the problem is

the plug-ins load and work perfectly fine in one computers, but not to others. same OS sane  bit size.

Is there any library that need to install in the new computers?

 

I tried everything to solve this issue but I do not see a solution.

thanks in advance for your help.

 

Oscar

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Dec 07, 2021 Dec 07, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

 

Silly question: Do the plug-ins add the plug-in menu them selves, can you share the code as to how you add the plug-in menu and how you add your menuitems to it?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 07, 2021 Dec 07, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Here is the code 

 

 

AVMenubar menubar = AVAppGetMenubar ();
AVMenuItem menuItem;
AVMenu commandMenu = NULL;
// Set up our command menuitem.
commandMenu = AVMenubarAcquireMenuByName (menubar, "Plug-Ins");

if (commandMenu == NULL) {
commandMenu = AVMenuNew ("Plug-Ins", "OOPS:Plug-Ins", gExtensionID);
}

if (commandMenu) {

// Add command menu item to plug-in menu.
menuItem = AVMenuItemNew ("&MarkedPDFReport", "OOPS:MarkedPDFReport", (AVMenu)NULL, false, NO_SHORTCUT, 0, NULL, gExtensionID);
AVMenuItemSetExecuteProc (menuItem,
ASCallbackCreateProto(AVExecuteProc, &MarkedPDFReportCommand), NULL);

AVMenuItemSetComputeEnabledProc (menuItem,
ASCallbackCreateProto(AVComputeEnabledProc, &MarkedPDFReportIsEnabled), NULL);
AVMenuAddMenuItem (commandMenu, menuItem, APPEND_MENUITEM);
AVMenubarAddMenu (menubar, commandMenu, APPEND_MENU);

// Release the menu resource.
AVMenuRelease (commandMenu);
} else {
AVAlertNote ("Unable to open plug-ins");
}

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 07, 2021 Dec 07, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Ah, I think I see the problem. The Plug-ins menu is a shared resource, and yet you are making it in a way that is unique to your plug-in (is OOPS really your company prefix? Cool!)

 

You must access the Plug-ins menu using AVMenubarAcquireMenuByName with the same name you will find in other plug-ins that add to a Plug-ins menu. You never try to create it; Acrobat makes it visible if you add to it. Otherwise the results are going to be unpredictable - and may well depend on plug-in load order, which you cannot control.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 08, 2021 Dec 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Yes, I registered OOPS a few years ago with acrobat 🙂

 

I still not able to load the plug-ins in some computers. Same version of acrobat, same operating system, same bit size.

I modified the access to the menu code. So it is the simpliest version and it works perfectly fine in some computer and not in others 😞

AVMenubar menubar = AVAppGetMenubar();
AVMenu volatile commonMenu = NULL;
AVMenuItem menuItem = NULL;

if (!menubar){
AVAlertNote ("ERROR !menubar");
return false;
}
DURING

// Create our menuitem
menuItem = AVMenuItemNew ("MarkedPDFReport", "OOPS:MarkedPDFReport", NULL, false, NO_SHORTCUT, 0, NULL, gExtensionID);
AVMenuItemSetExecuteProc (menuItem, ASCallbackCreateProto(AVExecuteProc, MarkedPDFReportCommand), NULL);
AVMenuItemSetComputeEnabledProc (menuItem,
ASCallbackCreateProto(AVComputeEnabledProc, MarkedPDFReportIsEnabled), (void *)pdPermEdit);

commonMenu = AVMenubarAcquireMenuByName (menubar, "OOPS:Acrobat_SDK");
// if "Acrobat SDK" menu is not existing, create one.
if (!commonMenu) {
commonMenu = AVMenuNew ("Acrobat SDK", "OOPS:Acrobat_SDK", gExtensionID);
AVMenubarAddMenu(menubar, commonMenu, APPEND_MENU);
}

AVMenuAddMenuItem(commonMenu, menuItem, APPEND_MENUITEM);

AVMenuRelease(commonMenu);

HANDLER
AVAlertNote ("ERROR handler");
if (commonMenu)
AVMenuRelease (commonMenu);
return false;
END_HANDLER

return true;

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 08, 2021 Dec 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Please try the fix I suggested, instead of a completely different one.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 08, 2021 Dec 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I tried your suggestion. and it does not work.

 

by the way when a plug-in does not load none of them do. I have 4 plug-ins working fine in one computer but 4 plug-ins that do not load in another. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 08, 2021 Dec 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Please show the complete non working code with the suggested change. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 08, 2021 Dec 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Here is the code, that works some computers and does not work some others.

 

 

AVMenubar menubar = AVAppGetMenubar ();
AVMenuItem menuItem;

// Set up our command menuitem.
AVMenu commandMenu = AVMenubarAcquireMenuByName (menubar, "Extensions");
if (commandMenu) {

// Add command menu item to plug-in menu.
menuItem = AVMenuItemNew ("&MarkedPDFReport", "OOPS:MarkedPDFReport", (AVMenu)NULL, false, NO_SHORTCUT, 0, NULL, gExtensionID);
AVMenuItemSetExecuteProc (menuItem, ASCallbackCreateProto(AVExecuteProc, &MarkedPDFReportCommand), NULL);

AVMenuItemSetComputeEnabledProc (menuItem, ASCallbackCreateProto(AVComputeEnabledProc, &MarkedPDFReportIsEnabled), NULL);
AVMenuAddMenuItem (commandMenu, menuItem, APPEND_MENUITEM);

// Release the menu resource.
AVMenuRelease (commandMenu);
}

//Set up our help menuitem.
AVMenu helpMenu = AVMenubarAcquireMenuByName (menubar, "UsingExtensions");
if (helpMenu) {
menuItem = AVMenuItemNew ("MarkedPDFReport", "OOPS:MarkedPDFReport", (AVMenu)NULL, false, NO_SHORTCUT, 0, NULL, gExtensionID);
AVMenuItemSetExecuteProc (menuItem, ASCallbackCreateProto(AVExecuteProc, &MarkedPDFReportHelp), NULL);
AVMenuAddMenuItem (helpMenu, menuItem, APPEND_MENUITEM);
AVMenuRelease (helpMenu);
}

// Set up our "About" menuitem. Its text does not include "About" because the viewer provides that.
AVMenu aboutMenu = AVMenubarAcquireMenuByName (menubar, "AboutExtensions");
if (aboutMenu) {
menuItem = AVMenuItemNew ("MarkedPDFReport...", "OOPS:AboutMarkedPDFReport", (AVMenu)NULL, false, NO_SHORTCUT, 0, NULL, gExtensionID);
AVMenuItemSetExecuteProc (menuItem, ASCallbackCreateProto(AVExecuteProc, &MarkedPDFReportAbout), NULL);
AVMenuAddMenuItem (aboutMenu, menuItem, APPEND_MENUITEM);
AVMenuRelease (aboutMenu);
}

// Set up our "Preferences" menuitem.
// The menuitem text does not include "Preferences", since the viewer provides that.
// The text also does not include "Plug-In".
AVMenu prefsMenu = AVMenubarAcquireMenuByName (menubar, "Prefs");
if (prefsMenu) {
menuItem = AVMenuItemNew ("MarkedPDFReport...", "OOPS:MarkedPDFReportPrefs", (AVMenu)NULL, false, NO_SHORTCUT, 0, NULL, gExtensionID);
AVMenuItemSetExecuteProc (menuItem, ASCallbackCreateProto(AVExecuteProc, &MarkedPDFReportPrefs), NULL);
AVMenuAddMenuItem (prefsMenu, menuItem, APPEND_MENUITEM);
AVMenuRelease (prefsMenu);
}

AVToolBar toolBar = AVAppGetToolBar ();
AVToolButton toolButton, toolsSeparator;

// Set up our toolbutton
toolsSeparator = AVToolBarGetButtonByName (toolBar, ASAtomFromString("endToolsGroup"));
toolButton = AVToolButtonNew (ASAtomFromString("OOPS:MarkedPDFReport"), GetButtonIcon(), true, false);

// Toolbutton internal by default.
//AVToolButtonSetExternal (toolButton, TOOLBUTTON_EXTERNAL);

AVToolBarAddButton(toolBar, toolButton, true, toolsSeparator);
AVToolButtonSetExecuteProc (toolButton,
ASCallbackCreateProto(AVExecuteProc, &MarkedPDFReportCommand), NULL);
AVToolButtonSetComputeEnabledProc (toolButton,
ASCallbackCreateProto(AVComputeEnabledProc, &MarkedPDFReportIsEnabled), NULL);
AVToolButtonSetHelpText (toolButton, "Activates MarkedPDFReport command");

// Initialize our custom tool
InitializeMarkedPDFReportTool ();

// Set up our toolbutton


toolsSeparator = AVToolBarGetButtonByName(toolBar, ASAtomFromString("endToolsGroup"));
toolButton = AVToolButtonNew(ASAtomFromString("OOPS:MarkedPDFReportToolBtn"), GetMarkedPDFReportToolIcon(), true, false);

AVToolBarAddButton (toolBar, toolButton, true, toolsSeparator);
AVToolButtonSetExecuteProc (toolButton,
ASCallbackCreateProto(AVExecuteProc, &MarkedPDFReportToolCommand), NULL);
AVToolButtonSetComputeEnabledProc (toolButton,
ASCallbackCreateProto(AVComputeEnabledProc, &MarkedPDFReportToolIsEnabled), NULL);
AVToolButtonSetComputeMarkedProc (toolButton,
ASCallbackCreateProto(AVComputeMarkedProc, &MarkedPDFReportToolIsMarked), NULL);
AVToolButtonSetHelpText (toolButton, "Activates MarkedPDFReport tool");



return true;

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 08, 2021 Dec 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Ok, that should work. I suggest

1. You add debugging code to indicate whether if (commandMenu)  returns true or false, so you know whether it is creating the menu items at all.

2. I think you are installing multiple menus? And if so I suspect you are using the wrong name in some of them. Try installing ONLY the problem plug-in and see.

 

I speculate that Adobe do not allow two top level menus with the same text (Plug-ins) and different codes (Extensions, OOPS:Plug-ins). This could have been a recent and undocumented change.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 09, 2021 Dec 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

 

I just realized that in the machines the plug-ins do not work.

The Handshake and PluginInit functions do not run.

any idea?

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 10, 2021 Dec 10, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi it is me again.

Can anybody help me? what am I missing. on these machines. Any dependency library? security setting? 
thanks

Oscar

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 15, 2021 Dec 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Solved.

 

the issue had nothing to do with the code. 

it seems that some dependencies were missing on thse computers.

 

I am not sure yet which one. I reinstalled:
Microsoft .net Framework v4.5.1 (C01035B4)
Microsoft InfoPath 2013 for Office 365 2016 v1.0

Java Runtime Smart Installation v1.8

 

something in one of those were affecting the loading of the plug-ins.

 

thanks for all your help.

sorry I make you spend so much time searching for nothing.

Oscar

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines