Media encoder 15.1 MacBook Pro M1 16Gb Ram

Community Beginner ,
Apr 16, 2021 Apr 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Media encoder 15.1 (mid-April 2021 release) is not functioning correctly on MacBook Pro with Apple Silicon. A sequence that previously took around 18-20 minutes to encode to h.264 is now taking ~3.5 hours. This makes it unusable, which is very disappointing given the performance of Photoshop on the M1 chip. It would be very helpful to fix this before I have to port my projects to Motion. 

TOPICS
Export or render, Hardware or GPU, Performance

Views

27

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 17, 2021 Apr 17, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Okay... May actually have to put my hand up to this one, sort of. I realised since I wrote the above all the projects I've had problems with originated on a PC and were transferred to Mac. Those that were originated on Mac encode just fine. What's interesting is that with two comparable projects ME on M1 is dramatically faster than a similar project on PC - which is more or less what I expected. Those PC projects though - I can't see anything obvious in them that would cause them to encode so slowly. Although I'm referring to different projects it's 6 minutes vs 3.5 hours, and if anything the 6 min project is a little more complex. 

Are there any hardware specific settings that get embedded in AE projects? References to graphics card perhaps? I'm just struggling to imagine what would cause such a huge disparity.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines