New update of Media Encoder won't open

Participant ,
Apr 04, 2018 Apr 04, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi CC,

I installed updates to various apps in my creative cloud this morning. Media Encoder CC refuses to open. I have uninstalled and re-installed 3 times according to instructions in the forums. Adobe Encoder has encountered an unexpected error and cannot continue.

Can you tell me if there are problems with this installer? I have to explain this to my employer.

Thanks - Pete

High Sierra 10.13.4

TOPICS
Download and install

Views

13.5K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct Answer

Community Beginner , Apr 19, 2018 Apr 19, 2018
I had the exact same problem. This worked for me:Inside the "Library/Caches/Adobe/Adobe Media Encoder" folder, delete (or move to the desktop) the folder named "12.0". (/Users/USERNAME/Library/Caches/Adobe/Adobe Media Encoder/12.0)The files inside are preventing Media encoder from launching. Next time you launch Media Encoder it should work correctly and this folder and files will be recreated with functioning versions.Hope this helps!

Likes

Translate

Translate
Explorer ,
Apr 04, 2018 Apr 04, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I am having the same issue (OSX High Sierra 10.3.3). I tried deleting the ~/Documents/Adobe/Adobe Media Encoder folder and relaunching. This did not fix the issue. I also tried uninstalling and reinstalling + restarting multiple times.

AMEError.jpg

Can someone please help us resolve this issue?

Thanks!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 04, 2018 Apr 04, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Same issue, but using macOS High Sierra 10.13.4... I used the Adobe Creative Cloud menubar item to install a previous version of Media Encoder (drop down next to UPDATE, then select OTHER VERSIONS) fixed my problem.

Screen Shot 2018-04-04 at 11.04.53 AM.png

Also couldnt open Premier Pro CC and did the same maneuver and fixed that problem too.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Apr 05, 2018 Apr 05, 2018

Copy link to clipboard

Copied

This is a major issue that was obviously overlooked by Adobe before release. I have installed the latest AME version on four separate macs -- all of them have the same problem.

Mac Pro (2013) - (OSX High Sierra 10.3.3) - SAME ISSUE

iMac (2014) - (OSX High Sierra 10.3.3) - SAME ISSUE

Mac Pro (2012) - (OSX Sierra 10.12.6) - SAME ISSUE

MacBook Pro (2012) - (OSX Sierra 10.12.6) - SAME ISSUE

If anyone hears of a solution, will you please post it here? The temporary fix is to install a previous version, but Adobe shouldn't be releasing broken updates. I spent a considerable amount of time yesterday trying to figure out a workaround and none of us should have to "fix" an application we're paying for after an update.

Thanks, Everyone.

Adobe Media Encoder (AME)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Apr 05, 2018 Apr 05, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Thanks Matt for testing on variety of Macs. That is good to know it is not just my machine type. For shared workflow I have to have all my machines running the same edition of the software. I reloaded the older versions of Media Encoder, Premiere Pro and AfterEffects to keep my business in action.

Adobe could send update advise notifications when our subscription is paid each month. That would know the history of our machines so we could avoid this sort of 'car-crash'.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 16, 2018 Apr 16, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I have this problem too on my older Mac Pro.  Tried uninstalling and reinstalling both Encoder and Premiere and no luck. Still no answer to this? I tried going back to Encoder 2017 but my latest version of Premiere won't export to it.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 19, 2018 Apr 19, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I had the exact same problem. This worked for me:

Inside the "Library/Caches/Adobe/Adobe Media Encoder" folder, delete (or move to the desktop) the folder named "12.0".

(/Users/USERNAME/Library/Caches/Adobe/Adobe Media Encoder/12.0)

The files inside are preventing Media encoder from launching. Next time you launch Media Encoder it should work correctly and this folder and files will be recreated with functioning versions.

Hope this helps!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 30, 2018 Apr 30, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Thumbs up!!!! This worked for me

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 29, 2018 Jun 29, 2018

Copy link to clipboard

Copied

where is Library/Caches/Adobe..etc?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 24, 2018 Aug 24, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Everytime I delete the folder it “regenerates” when I try to open AME. Is there something else I need to do?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 05, 2021 May 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

for my imac pro, removing the 12.0 file didn't work but after uninstalling 14.9 version thru creative cloud, it opened (ver 15.1)

hope it helps.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines