• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
1

Setting the Track Matte of a Matte doesn't work

Enthusiast ,
Feb 13, 2024 Feb 13, 2024

Copy link to clipboard

Copied

This is easier to explain with an example:

hellopaul4_1-1707836456737.png

I have a text layer. I want this layer to be matted by TWO layers; Circle Matte AND Rectangle Matte. So I set the Text layer's track matte to the Circle Matte and I set the Circle Matte's track matte to Rectangle Matte:

hellopaul4_2-1707836519007.png

If we look at Circle Matte on its own, we see that it's been successfully matted by the rectangle:

hellopaul4_3-1707836584546.png

...so you'd think that if I then set the Text layer's matte to this, we'd only see the area within that semicircle, but no, we get this:

hellopaul4_4-1707836645172.png

The text is only matted by the circle and the fact that the circle has been matted by the rectangle is ignored. I've tried using both luma and alpha mattes, but it makes no difference. I'm fairly sure that when the Track Matte pickwhip system was introduced, Adobe said we could have "mattes of mattes" or something....this clearly isn't the case. Any chance of this bug being fixed?

 

I'm on AE Beta 24.3.0x23, but it's been like this for ages.

 

Bug Unresolved
TOPICS
Bug

Views

37

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
no replies

Have something to add?

Join the conversation
Resources