AE Beta on M1 misreads ProRes 444 colors and renders as black and white

New Here ,
Nov 03, 2021 Nov 03, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Ran into a bug where a ProRes 444 file's single color comes out as black and white. Specifically, an orange color comes out to black and white while grey text in the video remains grey. Some glitchy artifacting also appears when viewing at a lower preview resolution that isn't seen when I view the same file within AE on my intel iMac. 
 
System info
    Application: After Effects (Beta) v22.1.1.23
    OS: macOS v11.6.0, RAM: 16.00 GB GB, CPUs (logical): 8

TOPICS
Bug , Error , Feedback

Views

95

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Nov 10, 2021 Nov 10, 2021

Hi @DouglasRC,

Thanks very much for reporting this issue. I think this might be one of the previously known issues listed on the After Beta M1 announcement. There has since been a fix made for the issue. Would you mind giving this a try in the latest 22.1.1.40 build of After Effects (Beta)?

 

Thanks very much for any further info,

- John, After Effects Engineering Team 

Likes

Translate

Translate
New Here ,
Nov 03, 2021 Nov 03, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I'll also add the same file, when transcoded to a ProRes 422 file, the color remains intact and behaves as normal so this seems to be an issue around this version of AE reading a 444 file.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Nov 10, 2021 Nov 10, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi @DouglasRC,

Thanks very much for reporting this issue. I think this might be one of the previously known issues listed on the After Beta M1 announcement. There has since been a fix made for the issue. Would you mind giving this a try in the latest 22.1.1.40 build of After Effects (Beta)?

 

Thanks very much for any further info,

- John, After Effects Engineering Team 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 11, 2021 Nov 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hi John,

 

I just gave this a try and it worked! Updated to the latest AE Beta and the correct orange color is appearing on the ProRes 444 file now, both in the preview and in the final exported version via Media Encoder. 

 

System info
    Application: After Effects (Beta) v22.1.1.40
    OS: macOS v12.0.1, RAM: 16.00 GB GB, CPUs (logical): 8

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Resources