• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Audio is slightly boosted when exported through Render Queue to H264

New Here ,
Dec 13, 2022 Dec 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Discovered a potential bug today that will slightly boost audio (by less than 1 dB) when exporting through AE's Render Queue 'H264 - Match Render Settings - 5Mbps' Output Module preset. This resulted in clipped audio (hitting reds) in my final output. Audio was an unchanged WAV music track that was quite heavily limited (metal genre). 

 

I was able to solve the issue by exporting the comp to ProRes 422, importing to a new Premiere timeline and exporting to H264. This gave me an H264 at 5mbps that did not clip.

 

I expect this is likely due to mp3 compression, and may be known to low H264 bitrates, however thought it odd that the problem did not occur when exporting with the *same* settings and bitrate from Premiere.

 

Note: I did not try to repeat the bug via Media Encoder (don't ask me why - was on a tight deadline and went on autopilot as there were a couple different variations of the export - Prem was quicker in this instance).

 

Bug Needs More Info
TOPICS
Import and export , Performance

Views

37

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Pinned Reply

Adobe Employee , Dec 20, 2022 Dec 20, 2022

Hi @Samuel24575537hgwm,

Thank you for reporting this issue. There was a similar bug, related to low bitrates for H264 audio, reported and fixed in the latest After Effects 23.1 release. Would you please try this again in that version and let us know if you still are experiencing the issue?

 

Thanks for reporting this issue and for any further information you can provide,

- John, After Effects Engineering Team 

Status Needs More Info

Votes

Translate

Translate
2 Comments
LEGEND ,
Dec 13, 2022 Dec 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

To what level is the audio mastered? Care to provide some screenshots of the waveforms and all that? How do you verify the output?

 

Mylenium

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Dec 20, 2022 Dec 20, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hi @Samuel24575537hgwm,

Thank you for reporting this issue. There was a similar bug, related to low bitrates for H264 audio, reported and fixed in the latest After Effects 23.1 release. Would you please try this again in that version and let us know if you still are experiencing the issue?

 

Thanks for reporting this issue and for any further information you can provide,

- John, After Effects Engineering Team 

Status Needs More Info

Votes

Translate

Translate

Report

Report