• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit Search
0

Complete computer shutdown (no blue screen, just power off) only while using After Effects

New Here ,
Dec 02, 2022 Dec 02, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hey everyone,

This problem has been killing me for the past week or so. My computer started shutting down when I started using after effects to edit footage. I only recently reinstalled After Effects and started using it.Crashes mostly occur once I have a few videos loaded into the composition and start editing them with keyframes. After around 20 minutes of editing (sometimes more or less), the computer will shut down. No blue screen, no crash report, just power down. Then once powered down it will not let me hit the power button to restart it, I need to hit the restart or power cycle.

Specifications:

Windows 10 Home (Fresh install)

MOBO: B450 Tomahawk Max (3 years old)

CPU: Ryzen 5950X (Brand new replaced a week ago)

GPU: Gigabyte RTX 3060 TI

RAM: 2x 16GB Corsair? (Brand new replaced a week ago)

PSU: 750 Bronze 80 Corsair (Brand new replaced two days ago)

256 GB SSD M.2 (3 years old)

More info:

I upgraded my processor and ram a week ago so I could run stuff faster, and then after that I installed after effects. I used after effects years ago on the old setup but not in recent times so I sadly don't have a good before after to go off of. I use this computer for training intense AI models and playing heavily graphic intensive games. I can run an AI model training that uses high GPU and 95% CPU and 28 GB of ram for days, but then I open after effects for 20 minutes and it crashes the computer.

 

I have been monitoring temps religiously because of the other work I do and this processor never (even at 95% util) gets above 70 C.

Things I've tried and didn't work:

Reinstalling windows

Replaced new ram with old ram

After Effects CPU only mode

Disabling Hardware Graphic Scheduler in Windows

New Power supply

Increasing RAM allowed in After Effects

Decreasing RAM allowed in After Effects

My theories:

At this point it would either need to be the CPU or Motherboard or the SSD however I find it crazy that even after 2 complete wipes of the SSD that it would still cause this issue consistently in After Effects. Has anyone had an issue like this before? I have scoured forums and not really found anything that is similar to this issue.

 

Thanks for any advice or thoughts in advance 🙂

 

Vitals below while previewing comp (when it usually crashes)

 

ct.PNGtm.PNG

TOPICS
Crash , Error or problem , Freeze or hang

Views

167

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 02, 2022 Dec 02, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Have you actually dug into the BIOS/ EFI? Such "cold" shutdowns could indicate soem PCI or memory timing issues and perhaps that's throwing off AE due to some bug in memory calculations or thread handling. Sounds like the perfect cycle of doom. The other possibility would likely be some debug version of a DLL getting in the way, as you seem to be programming stuff. If that's the case, reinstalling the redistributable versions of MSCVR and al lthat may fix it. If there is no actual crash info this will be hard to diagnose further, though. If at all I would imagine initiating monitoring from MSVS or some mumbo-jumbo with the intel libraries might at least fetch a message to the Registry or BIOS boot log.

 

Mylenium

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Dec 02, 2022 Dec 02, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hola, según lo que dices, podría ser una falla del hardware, más que de software, por lo que te sugiero antes probar con una version de windows PRO o bajar a una version de AE 2022 
quizas soluciones el problema por alli

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines