Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Wacom tablet malfunctions when using After Effects

Community Beginner ,
Apr 08, 2021 Apr 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I have been having this issue (which has been going on for years now) where my Wacom tablet/pen stops working when I use AE. The issue does not happen right away, sometimes it happens within minutes after I launch and use AE and sometimes it may take up to hours. What happens is the mouse/cursor does not move when I am hovering over the tablet. The only way for it to move is when the pen is putting pressure on the tablet and I drag, in which case also makes it click AND drag at the same time. This ONLY happens with After Effects and it's ONLY the Wacom that stops working, when I switch to a mouse it works fine. The only way to fix this issue is to restart the computer which is only a temporary fix.

 

Please help! Wacom and Adobe "specialists" were not able to resolve this issue for me.

TOPICS
Error or problem, Performance, User interface or workspaces

Views

137

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Apr 13, 2021 Apr 13, 2021
Hi there, Can you take a look at this discussion and see if you're running into the same issue? https://community.adobe.com/t5/after-effects/wacom-intuos-failure-in-after-effects/m-p/11416413 If yes, you can try the workarounds mentioned in the discussion.  Thanks, Rameez

Likes

Translate

Translate
Adobe Community Professional ,
Apr 13, 2021 Apr 13, 2021

Copy link to clipboard

Copied

It sometimes works better if you use one older version of Wacom driver.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 19, 2021 Apr 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Thanks @ToolfarmJP, I tried downloading previous/older Wacome drivers but it didn't seem to help.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Apr 13, 2021 Apr 13, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi there,

 

Can you take a look at this discussion and see if you're running into the same issue? https://community.adobe.com/t5/after-effects/wacom-intuos-failure-in-after-effects/m-p/11416413

If yes, you can try the workarounds mentioned in the discussion. 

 

Thanks,

Rameez

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 19, 2021 Apr 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

This temporary fix works, thank you!!! 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines