Highlighted

After Effects CC really slow in response

Participant ,
Jul 11, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hallo and sorry for may bad english!

So,my nightmares with CC continues!

I have serious lag when i do almost everything in AE. Press CTRL+Z i have to wait,press CTRL+A...wait...press P...wait....press the spacebar for move the preview window...wait for the hand...so the problem i think is clear (by the way,camera tools are really really slow!)!

My system specs: GTX680 4GB (latest drivers),Intel DX58SO mobo,12GB of ram DDR3 triple channel (fast enough),I7 980x.

With the same setup in CS6 all works smooth. Fresh install of CC,i have only Encore CS6 on my machine. All is up to date. Win 7 Professional SP1.

Multiprocessing is turned off,GPU acceleration on (i use 3000MB texture memory). I have read of many people that have the same problem on the net. I'm opening new projects,not from CS6.so that is not the problem. No internet connection,no antivirus scanning.

What may cause this problems? I'm on the way to remove AE CC and go back to AECS6 to work smoothly.

Thank you and hope to find a solution really soon,

bests from Italy,

Roberto

Today, we released the After Effects CC (12.1) update, which fixes this slowness when using menus and keyboard shortcuts on some machines.

Try the update and let us know how it works for you.

Views

32.7K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

After Effects CC really slow in response

Participant ,
Jul 11, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hallo and sorry for may bad english!

So,my nightmares with CC continues!

I have serious lag when i do almost everything in AE. Press CTRL+Z i have to wait,press CTRL+A...wait...press P...wait....press the spacebar for move the preview window...wait for the hand...so the problem i think is clear (by the way,camera tools are really really slow!)!

My system specs: GTX680 4GB (latest drivers),Intel DX58SO mobo,12GB of ram DDR3 triple channel (fast enough),I7 980x.

With the same setup in CS6 all works smooth. Fresh install of CC,i have only Encore CS6 on my machine. All is up to date. Win 7 Professional SP1.

Multiprocessing is turned off,GPU acceleration on (i use 3000MB texture memory). I have read of many people that have the same problem on the net. I'm opening new projects,not from CS6.so that is not the problem. No internet connection,no antivirus scanning.

What may cause this problems? I'm on the way to remove AE CC and go back to AECS6 to work smoothly.

Thank you and hope to find a solution really soon,

bests from Italy,

Roberto

Today, we released the After Effects CC (12.1) update, which fixes this slowness when using menus and keyboard shortcuts on some machines.

Try the update and let us know how it works for you.

Views

32.7K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Jul 11, 2013 0
Participant ,
Jul 15, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hallo again! Is there any news about the issue that i'm experiencing? I've read a lot of threads on the net of people that have the same problem (i have posted my experience there too).

I have installed AE CS6 and i'm working with it,but i really want to understand if Adobe's team is working on this or not. I use AE in 90% of my works.

Thank you again,

Roberto

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 15, 2013 0
Engaged ,
Jul 15, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Are you working with a specific format in After Effects?  What are your sequence settings?  Are you using ray-traced 3D?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 15, 2013 0
Participant ,
Jul 15, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hi Josh and thank you for the reply! The problem is in every kind of composition,with or without multiprocessing,with or without GPU acceleration,with or without ray-trace and so on.

Many people on Windows machines are experiencing the same problem. On AE CS6 all is working very good,so i can't use AE CC. Is the only app that gives me this problem. I'm writing in another thread on this same issue but i think that a new thread will be better...

Here is the thread: http://forums.adobe.com/message/5500732

It seems that this is a problem on some Windows systems. On Mac all is working fine...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 15, 2013 1
Jul 15, 2013

Copy link to clipboard

Copied

We're still working on it. We've discovered what's causing the problem and are now working on how to best fix it.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 15, 2013 1
Participant ,
Jul 15, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Thank you again Todd!

Roberto

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 15, 2013 0
Jul 15, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Here's what we know about the issue with slowness when clicking to open a menu or when using a keyboard shortcut. (We're still digging, though, so it may turn out that some of this is incomplete or incorrect.)

Because of a change for After Effects CC (12.0) that shows the activated user in the menus, After Effects is checking a file on disk each time that menus are accessed. Because of the way that we implement keyboard shortcuts, this also means that the file is checked each time a keyboard shortcut is used.

On computers where disk access is slow (e.g., because the disk is slow, the bus is slow, or something else is reading from the disk at the same time), this simple check of a file can add a noticeable amount of time---maybe half a second or even a couple of seconds in some cases.

We are in the process of fixing this. It is my hope (but not a promise) that we'll be able to have a good fix in place for the next update, which we're targeting for September.

In the meantime, here's how you should be able to mitigate the problem:

Make sure that your software is installed on the fastest disk that you have, preferably an SSD. If you don't have an SSD, then at least make sure that your software (applications and OS) are not stored on the same drive from which you're reading footage or to which you're writing output files. And certainly don't run applications with high disk access (like WinZip or anti-virus software that intervenes at every disk access, just for a couple of examples) while you are working with After Effects. (BTW, this is all good advice for high performance even without this bug.)

If you make these changes and notice an improvement, let us know. Actually, let us know either way so that we can collect more information.

So, how did this get past us? I think that it's because we tend to test on computers that are set up as I describe above, including tending to use SSDs and having our disk access spread across multiple disks. That said, we do apologize for letting this get out and inconvenience you.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 15, 2013 0
Engaged ,
Jul 15, 2013

Copy link to clipboard

Copied

I've not run into the problem myself.  But my system drive is a SATA3 SSD with 500+MBps reads & writes.

For those that do have the problem....it sounds like it's pretty much unusable.  And not having a fix until September?!?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 15, 2013 0
Participant ,
Jul 15, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Thank you Todd for your detailed informations...but...i've tried all you mentioned in your post and unfortunately nothing changes. 4.00AM here in Italy and i'm finishing a work started on AE CC,my bad!

No antivirus,no footage in the same drive,but the problem is that lags are present even if i create a simple solid layer. I have no time to format my pc,buy a new SSD drive,reinstall everything,plug-ins etc,so i will stay with CS6,i have a lot of work to do...but...i understand that mistakes could happen and that CC is fresh and we are doing test on it, but (a lot of "but"!) i've jumped in CC to use the Cineware feature and now i can't use it. September is really too late to fix this problem...this is not a controversy and as i said i understand that this could happen,but the update must be released soon. The point is the subscription. I use Photoshop,Premiere,Illustrator and AE...and Cinema 4D no other sw. My work is basically based on Premiere and AE. I use dynamic link all the time. Now i'm deprived of one sw...this is more than an issue for me,because i can't use a lot of features and my workflow is damaged by this situation. AE CS6 is a placebo that can be used for one week or two,but not for two months...probably,because we not have a release date for the update.

So i think that this fix must be done before the update of September,just to make users happy and continue to work properly.

Or maybe we can have a discount on the subscription!

Jokes apart,we need it soon...maybe i've just say this!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 15, 2013 0
Jul 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

We are working on this now, and September is the earliest that we feel confident saying that we will be able to address this. Between a full investigation, fixing, testing, and distributing, these things take a while.

What I presume that you do not want (and we certainly do not want) is for us to rush this and end up making matters worse, breaking something else, or failing to fully address the problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 16, 2013 0
Community Beginner ,
Sep 05, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Todd;

I taught a class using After Effects CC today in a lab with new i7's 16GB RAM, Win 7, applications on a 7,200 rpm HDD.

All students experienced a lag of 10-20 seconds when selecting menus, or using *some* keyboard shortcuts. J and K worked fine for keyframe navigation, almost nothing else did.

Its September, is the update coming soon??

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 05, 2013 0
Participant ,
Sep 06, 2013

Copy link to clipboard

Copied

I was hoping that it will be released on the 1st of September!

We are still waiting...even with my new system configuration (fresh system installation),an SSD for the system (Intel dcs-3500),another SSD for AE cache (dcs-3500 too) and new 12GB of ram (24GB) AE CC is still unusable...

Three months of subscription are gone...maybe we need a reply with a real release date...just to be clear...

Todd,you know that is not a controversy against you! You're the only voice from Adobe that is speak to us,and i really appreciate this.

The fact is that now time to understand and resolve the issue is gone,and i need to work smoothly with Dynamic Link and AE CC. I can't render everytime from Premiere and open files in AE CC. This is a time consuming process that is not worth the money i'm investing in this new CC. I have to do night work to get in time with deadlines and is not a professional way to go!

This is a not new discourse,we have been patience and collaborative,but now is time for Adobe to resolve this problem.

I know that we are a small part of users,but we have the same rights of other users.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 06, 2013 0
Sep 06, 2013

Copy link to clipboard

Copied

We're working on it.

It's looking like the update that contains a fix for this will likely be available in mid-October. My estimate of September before was a bit optimistic.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 06, 2013 0
Participant ,
Sep 06, 2013

Copy link to clipboard

Copied

OMG..."probably" mid October...that's really bad for Adobe...no refund for users in troubles?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 06, 2013 0
New Here ,
Sep 06, 2013

Copy link to clipboard

Copied

"Because of a change for After Effects CC (12.0) that shows the activated user in the menus, After Effects is checking a file on disk each time that menus are accessed. Because of the way that we implement keyboard shortcuts, this also means that the file is checked each time a keyboard shortcut is used."

I can't believe this. On my work we just subscribed to CC and when working with After Effects and Photoshop on a brand new and heavy workstation (Windows 7 Dual 8 core, 16 gig RAM), thinks are slow, it's like the computer needs a second to think everytime before executing a task. I mean, when programming new software, don't you want it to be faster then previous versions? Each time a file is checked when using a menu... Adobe, come on! This is really bad, and we don't have another choice!

Besides that, and this is even worse, I had a lot of freezes in After Effects and Photoshop today, when I was using them for the first time simultaneously. In After Effects dubble clicking a file in the timeline causes After Effects to freeze, had to hard quit it. In Photoshop when dragging a photo into it, Photoshop freezes. When in Lightroom, using the command 'Edit in Photoshop' Photoshop freezed. Had to hard quit it. Maybe this also has to do with it.

I was expecting smooth fast performance, but end up really dissapointed!

Looks like CC is killing the performance instead of making things faster. Don't really see advantage. We have subscribed to the full creative suite, but Encore is not showing up on the list. Why?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 06, 2013 0
Community Beginner ,
Sep 06, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Thanks Todd. I hope it arrives sooner than later.

This morning I had the students reset all preferences to default which improved performance initially.

As the class progressed, After Effects became less and less responsive. After 3 hours it was slow and painful again.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 06, 2013 0
New Here ,
Sep 13, 2013

Copy link to clipboard

Copied

I am using an OCZ Vertex 3 SSD and the program grinds to a halt when I ctrl+z or click on any menu in the top of the program, among many other things.

AE will hang, go grey (not responding) and a number of seconds later, kick back into gear. When I go to do something else, it does it again, rendering the program useless.

I am a brand new subscriber to Creative Cloud and am very surprised that AE, as it stands, is completely unusable.

Any update on the update?

Thanks!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 13, 2013 0
Participant ,
Sep 13, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Live with it until Octber. None knows the release date. Sad but true,AE CC is unusable on some computers and as time goes by i'm frustrated about it. I've updated my pc,changed the hard drives,formatted everything,add more ram but the "performance upgrade" claimed from Adobe is a pure lie. Hope that the new version is been tested and that new bugs are not in the way...The Foundry has retired their Nuke update because there were some bugs and in a week they have resolved their mistakes with almost no pain for users. That was the right way to do thing...

We are here,waiting for a solution and paying the subscription with absolutely no support and effort from Adobe. They have to take care of their costumers,but at this moment,we have learned of the new update from others and not from Adobe itself. This is the worst communication marketing that i have ever seen. Users are paying people for Adobe.

Todd is the only man on Earth that take care of us. God bless him!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 13, 2013 0
Sep 20, 2013

Copy link to clipboard

Copied

I've just verified a fix for this problem, so I can say with certainty that this fix will be coming in After Effects CC (12.1), which is due for release in October:

http://bit.ly/AE_CC_12dot1_details

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 20, 2013 0
Participant ,
Sep 20, 2013

Copy link to clipboard

Copied

As always,thank you Todd. I'll be waiting for the release.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 20, 2013 0
New Here ,
Oct 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hi Todd,

Do we have a date for this update? I believe this issue is affecting one of our users whose AE is running painfully slow and is unusable.

thanks

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 16, 2013 0
Participant ,
Oct 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

I'm interested in the release date too...but...i've updated my system with two Intel SSD hard drives,one for the system and one for AE cache and other 12GB of ram (24GB total).With a big surprise the problem is gone. The intel HD model is DC S3500...probably the HD speed was related to the issue? Fortunately now i can work with AECC...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 16, 2013 0
New Here ,
Oct 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

This might be a temptation for me too, although reinstalling the OS and Adobe CC obviously is a bit of time I could afford not to lose

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 16, 2013 0
Oct 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

It'll be soon. We're just finishing up with testing and last steps before release. We certainly don't want to repeat the mistake of putting something out that fixes some issues but introduces others.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 16, 2013 0
Engaged ,
Oct 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Previous posters have upgraded to an SSD, and it has not fixed this issue.  I highly recommend SSDs, just for general performance boosts, but don't purchase one believing that it will fix this particular issue.  Hopefully the patch will be out soon.

I've run AE CC on different computers, including some with traditional HDDs, and I've not run into this issue.  So it's not absolutely a HDD vs SSD issue.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 16, 2013 0
Participant ,
Oct 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Yes,it was me! I have formatted everything again after the upgrade (i have changed my mobo due to a problem with a PCI slot) and when i reinstall everything the bug was gone...don't know what's happened and why...but i won't ask it!

Really strange,because the only thing that is changed is the AHCI in BIOS...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 16, 2013 0
Engaged ,
Oct 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

ActionCamStudio wrote:

Really strange,because the only thing that is changed is the AHCI in BIOS...

That's actually a significant difference.  Not running your SSD in AHCI mode likely means it wasn't running at full performance.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 16, 2013 0
Community Beginner ,
Oct 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

I'm very pleased to learn that the fix is close to release. I hope this is being tested in a networked lab where it is often unbearably slow.

In addition if any of our lab computers become disconnected from the network for any reason the entire CC suite stops working and has to be reinstalled.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 16, 2013 0
Engaged ,
Jul 15, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Thank goodness, I thought it was just me.

Well I hope it is fixed soon because I uninstalled AE:CS6, that and my projects are all AE:CC, so I don't know if I can go back.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 15, 2013 0
Oct 31, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Today, we released the After Effects CC (12.1) update, which fixes this slowness when using menus and keyboard shortcuts on some machines.

Try the update and let us know how it works for you.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 31, 2013 0
Participant ,
Oct 31, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Todd as i mentioned with the rebuilt of my machine i was able to solve the problem. Today i've tested the update on my laptop and the delay is gone and on my main machine...well...AE is quicker than before!

Good job!!!

So,just to give to this update a 10+ i'll say that i LOVE the new precomp feature and the snap feature upgrade. For the precomp "trim" in the past i have to use Trim Compose script from VC,but this new possibility saves a LOT of time.

This are the two major features that i've tested right on a project. Tomorrow i'll test mask tracking function and the updated Cineware plug-in.

Thank you so much for your patience and the effort.

Roberto

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 31, 2013 0
Community Beginner ,
Oct 31, 2013

Copy link to clipboard

Copied

On my MacPro so far so good.

On my i7 Macbook Pro Retina (16GB RAM, 130GB free disk space) with the GeForce 650M I keep getting an error when After Effects 12.1 launches: "The GPU-accelerated ray-traced... does not have enough free memory to operate."

I have the latest CUDA drivers installed and no other applications running. OS 10.8.5.

Rebooting the computer resolves the issue, but subsequent launches of After Effects produce the same result.

Our lab techs will update the student lab within the week, I'm hopeful that this release will solve the lag problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 31, 2013 0
Community Beginner ,
Nov 01, 2013

Copy link to clipboard

Copied

I may have found the culprit for the "GPU does not have enough free memory" issue.

I had disabled Automatic Graphics Swithching in the Energy Savings control panel, enabling this seems to have solved the problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 01, 2013 0
Nov 01, 2013

Copy link to clipboard

Copied

> I may have found the culprit for the "GPU does not have enough free memory" issue.

I had disabled Automatic Graphics Swithching in the Energy Savings control panel, enabling this seems to have solved the problem.

That was a coincidence.

The message that you're seeing about the GPU accelerated ray-traced 3D renderer not having enough free memory to operate is because of a change in After Effects CC (12.1) to actually warn you when your computer was in a dangerously low VRAM state. In After Effects CC (12.0) and After Effects CS6 (11.0), a computer with very little VRAM could still try to use the GPU accelerated ray-traced 3D renderer, but it would very, very, very often crash. So, we're just detecting the condition that would lead to a crash, telling you about it, and disabling the GPU acceleration until you have dealt with it.

So, how do you deal with this low-memory condition? You free up VRAM. This means closing all applicaitons that use GPU memory, which includes web browsers (yes, web browsers these days use the GPU). It also means disconnecting additional monitors, each of which uses a lot of VRAM.

This is primarily a problem on Mac OS with cards with 1GB of VRAM, which means the GT 650M mostly. These cards on this OS have just barely enough GPU memory (VRAM) to make use of the GPU accelerated ray-traced 3D renderer  under even the best of circumstances. If you want to use the GPU accelerated ray-traced 3D renderer, you should really be using a more powerful GPU.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 01, 2013 0
Nov 01, 2013

Copy link to clipboard

Copied

BTW, let's keep GPU conversation off this thread,so that this thread can stay focused on the menu/shortcut slowdown.

Here's a new thread about the GPU VRAM matters:

http://forums.adobe.com/thread/1326404

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 01, 2013 0
Community Beginner ,
Jun 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I think it's time to resurrect this thread because somehow the evil that we so valiantly vanquished back in 2013 has reared it's ugly head again in CC 2020! There is input lag of up to 4 seconds or more when using keyboard shortcuts, loading menus, copying, pasting, almost everything. How can this be solved? I've experienced this in two different setups, on my HP Z840 Workstation in the office and on my Personal Computer at home, both running Windows 10. It's been like this for almost a year I think. Help?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jun 05, 2020 0
New Here ,
Aug 13, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yep I've just switched from a mac to Windows running latest AE2020 on a 24core thredripper with 3x 2070 super cards and am having the same problems scrubbing is fast but any keyboard shortcuts lag for about 3 to 4 seconds. Its almost unworkable it fells like it is the footage that I'm bringing in.

 

I have just Re-exported the movie that I original exported from Premier. and its fixed the problem. Very odd.

 

So I brought the 1min mov into AE exported it back out at the same Settings/codec etc then brought that AE export back into AE and swaped it with the Premier Export and everyting is snappy again. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Aug 13, 2020 1
New Here ,
Aug 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thank you so much for this reply. Fixed the issue for me. Super frustrating and mysterious!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Aug 18, 2020 0
Community Beginner ,
Aug 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It doesn't apply in my case. But that's good to know.
But even if I'm just animating photoshop layes in AE, it get's that 4-6 second lag for keyboard shortcuts and even just clicking dropdown menus.

Can anyone shed some light?  Adobe? Help!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Aug 24, 2020 0
Community Beginner ,
Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Same thing, problems with almost every combination possible with AE lately. I think AE is getting mad when trying to deal with multiple GPU's and hardware acceleration. Laggy as hell for the last 3 updates. I've tried to read on every single forum/thread about this problem and seems that more and more people is having the issue.

Bad days for AE updates when the most excinting thing it's changing the gizmo on 3D view.

I hope that Adobe can fix this in some point.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 20, 2020 1