Highlighted

After effects stuck at "initializing required components"

Explorer ,
Mar 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Capture.JPG

After effects is stuck at "initializing required components" part.

I have uninstal with creative cloud and creative cloud cleaner tool.

re install and the same happens, stuck at "initializing required components" 

I have deleted the plug ins and didn´t work

I have worked with after affects a few hours ago and sudently does not start.

PC Specs: Intel Core i5 7600K, ATI Radeon RX 580, 16gb ram

Thank you

Hi there,

 

Welcome to the community and sorry for your issue.

I agree with Mylenium, by default Media Cache is stored at the following location:

C:\Users\username\AppData\Roaming\Adobe\Common

 

In addition to that, try resetting the preferences manually. Follow the steps:

  1. Go to C:\Users\username\AppData\Roaming\Adobe\After Effects
  2. Rename 17.0 as 17.0old
  3. Go to C:\Users\username\Documents\Adobe
  4. Rename After Effects as After Effectsold
  5. Now launch After Effects.

Let us know how it goes.

 

Thanks,

Nishu

Topics

Crash, Error or problem, Freeze or hang

Views

1.1K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

After effects stuck at "initializing required components"

Explorer ,
Mar 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Capture.JPG

After effects is stuck at "initializing required components" part.

I have uninstal with creative cloud and creative cloud cleaner tool.

re install and the same happens, stuck at "initializing required components" 

I have deleted the plug ins and didn´t work

I have worked with after affects a few hours ago and sudently does not start.

PC Specs: Intel Core i5 7600K, ATI Radeon RX 580, 16gb ram

Thank you

Hi there,

 

Welcome to the community and sorry for your issue.

I agree with Mylenium, by default Media Cache is stored at the following location:

C:\Users\username\AppData\Roaming\Adobe\Common

 

In addition to that, try resetting the preferences manually. Follow the steps:

  1. Go to C:\Users\username\AppData\Roaming\Adobe\After Effects
  2. Rename 17.0 as 17.0old
  3. Go to C:\Users\username\Documents\Adobe
  4. Rename After Effects as After Effectsold
  5. Now launch After Effects.

Let us know how it goes.

 

Thanks,

Nishu

Topics

Crash, Error or problem, Freeze or hang

Views

1.1K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Most Valuable Participant ,
Mar 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Have you actualyl trashed the prefs? Manually flushed the cache directories? If not, please do so. Also clear out your font caches and your CC App Libraries/ Sync folders. Damaged components and files in these folders have been known to cause odd effects. also of course check your system event viewer's logs. If something gets blocked or a critical system component fails to load you should see some indication of that there.

 

Mylenium

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Explorer ,
Mar 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It worked 🙂
I don't know for sure what it was but I did what you recommended and it worked.
Thank you so much for the time spent helping me 🙂
Have a nice day and thanks again.

H.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Employee ,
Mar 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi there,

 

Welcome to the community and sorry for your issue.

I agree with Mylenium, by default Media Cache is stored at the following location:

C:\Users\username\AppData\Roaming\Adobe\Common

 

In addition to that, try resetting the preferences manually. Follow the steps:

  1. Go to C:\Users\username\AppData\Roaming\Adobe\After Effects
  2. Rename 17.0 as 17.0old
  3. Go to C:\Users\username\Documents\Adobe
  4. Rename After Effects as After Effectsold
  5. Now launch After Effects.

Let us know how it goes.

 

Thanks,

Nishu

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Explorer ,
Mar 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It worked 🙂

I don't know for sure what it was but I did what you recommended and it worked.
Thank you so much for the time spent helping me 

Have a nice day and thanks again.

H.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Employee ,
Mar 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Glad to know that you fixed it. Feel free to reach out if there are any other questions.

 

Thanks,

Nishu

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
New Here ,
May 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello.. I got the same problem and I tried the solutions you mentioned but it didn't work 😞

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
New Here ,
Jun 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am experiencing same issue right now,

did all you suggested but it just did not work

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Employee ,
Jun 12, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi megaCHRIS,

 

What happens when you try to launch After Effects? Is it stuck at the same loading module as in the screenshot above?

Let us know.

 

Thanks,

Nishu

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
New Here ,
Jun 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi Nishu

I'm experiencing the same issue - it's just not getting past 'initializing required components'.

I've restarted my PC several times, followed all the steps above and managed to manually clear all the caches, but it's still not playing ball. I've even tried uninstalling and reinstalling.

I've experienced this issue once before - it went away after a day, but that's not reliable when I have deadlines to meet!

Hope you can help.

Matthew

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Employee ,
Jun 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi Matthew,

 

Please try the suggestions mentioned in the following article: https://community.adobe.com/t5/after-effects/faq-how-to-fix-common-after-effects-crashes/td-p/106841...

Let us know if it helps.

 

Thanks,

Nishu

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...