Highlighted

Stuttering preview playback (and strange "fix") in After Effects

Explorer ,
Dec 04, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I'm currently on After Effects CC 2020, and there's a nagging problem while using the preview:
The playback stutters and sometimes drops to just below normal playback speed.
The clip I'm trying to view is cached (green line in Timeline), and yet : stuttering playback.
BUT here's the real funny thing : when you click and hold the Fast Previews dropdown menu, the playback levels out, and becomes rocksolid as it should be.  Let go of the window, and the playback goes back to stuttering.
I'm attaching a video where you can clearly see that my selected work area is completely pre-cached, there are no drop frames specified in the Preview panel.
Watch carefully when I click the dropdown menu : you can clearly see the arrow animation become smooth.  When I let go : back to choppy playback.

https://youtu.be/DqhW2vPm-GY 

 

My setup :
MacPro 5,1
2 x 3.46 Ghz 6-Core
32 GB Memory
Sapphire Pulse RX 580 (8 GB)

TOPICS
Error or problem, Performance, Preview, User interface or workspaces

Views

461

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Stuttering preview playback (and strange "fix") in After Effects

Explorer ,
Dec 04, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I'm currently on After Effects CC 2020, and there's a nagging problem while using the preview:
The playback stutters and sometimes drops to just below normal playback speed.
The clip I'm trying to view is cached (green line in Timeline), and yet : stuttering playback.
BUT here's the real funny thing : when you click and hold the Fast Previews dropdown menu, the playback levels out, and becomes rocksolid as it should be.  Let go of the window, and the playback goes back to stuttering.
I'm attaching a video where you can clearly see that my selected work area is completely pre-cached, there are no drop frames specified in the Preview panel.
Watch carefully when I click the dropdown menu : you can clearly see the arrow animation become smooth.  When I let go : back to choppy playback.

https://youtu.be/DqhW2vPm-GY 

 

My setup :
MacPro 5,1
2 x 3.46 Ghz 6-Core
32 GB Memory
Sapphire Pulse RX 580 (8 GB)

TOPICS
Error or problem, Performance, Preview, User interface or workspaces

Views

462

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Dec 04, 2019 0
New Here ,
Dec 05, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I'm having the same issue, and this Fast Previews trick works for me too.

Many thanks! Seriously though - this bug is breaking the core functionality of After Effects, and has been happening on and off for years now. There should be serious resources put into fixing this.

I'm using 16.1.3 running on a late 2013 Mac Pro running Mojave.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 05, 2019 1
Explorer ,
Dec 16, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Anyone else noticed this problem? Anyone? Bueller? Anyone?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 16, 2019 0
Explorer ,
Jan 10, 2020

Copy link to clipboard

Copied

UPDATE:

it seems there is some sort of "window focus" bug in the cached preview.  Here's an interesting "fix" I discovered to remedy the stuttering:

while the cached preview is running, click the preview options under the main screen and select the bottom "preferences" option. This will open a small breakout window with a drop down.  What's in it is not important, HOWEVER: your preview is now running smooth in the background without having to keep the preview options box clicked.

This is definitely a coding bug.  Adobe, please look into this !!!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jan 10, 2020 0
New Here ,
Jan 30, 2020

Copy link to clipboard

Copied

has this been fixed for anyone? -- my previews are still running too fast and the fix didn't work for me

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jan 30, 2020 0
Explorer ,
Oct 12, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Glad to see i'm not going completly insane. I posted several times about this & didn't get responses from anyone. Ended up just going back to AE 2019 which solved the problem. However, no 2019 is behaving really weirdly. I have EXACTLY the same problems as your youtube video in AE 2020. top spec 2020 mbp. 

 

Completely ridiculous that Adobe havent bothered to address this, or bothered to even answer your post. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 12, 2020 0