• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Can't seem to get stereo signal recorded from stereo mic

New Here ,
Mar 26, 2021 Mar 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Bought creative suite. Bought Blue Yeti Pro mic. Last November I recorded a smal group in stereo.
Tried two weeks ago and only got mono signal from the mic. Finger snaps on opposite sides of mic identical in bloth channels. Three weeks later I hav a nnew mic from Blue Yeti. Same problem.  The Yetti is a UUSB mic  it has a selector switch for capsule patttern, its in stereo mode. I have uused two cables and two different USB inputs result is the samee both sides of the stereo meter move identicly.  Help please.

TOPICS
Audio hardware

Views

550

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Community Expert , Mar 29, 2021 Mar 29, 2021

There is one other thing you can try which will determine pretty much what is happening, and that is to try making a recording in Waveform view. If you open Waveform view without a file selected, it will prompt you to start a new one, so if you check the box and make sure it's a stereo one, you should be good to go. It will be obvious if it's making a mono file because the two meter bars will be locked together. Can you try that, please?

Votes

Translate

Translate
Community Expert ,
Mar 26, 2021 Mar 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

If you are recording in Multitrack view, can we see a screen-grab of your track input settings, please?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 26, 2021 Mar 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

If I select mic as input or default stereo I get same result two identicle mono  signals.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 27, 2021 Mar 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Those are not the track input settings. I want to see a display like this:

Available inputs.JPG

... and what options it gives you under the Stereo heading. If it's set up correctly there, you have a mic settings issue.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 27, 2021 Mar 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 27, 2021 Mar 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Okay, you've selected the correct input. Can you now provide a short recording of the mic with these settings, moving around a bit?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 27, 2021 Mar 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 27, 2021 Mar 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Sorry I meant to add this text . This file was created by snapping my fingers in a circle moving around the mic twice.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 28, 2021 Mar 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Well, it's clearly producing two identical channels - which is what I suspected. If you are absolutely sure that the switch is correctly in the 'stereo' position, then you need to check in Edit>Preferences>Audion Channel Mapping that you haven't got the same channel set for both default stereo inputs (I think that's unlikely but check anyway). There doesn't appear to be any option anywhere else to reduce the output to mono, so on the face of it, I'd say you have a fault in the mic, possibly with the switch. So, the default Stereo Input settings should look like this, with a 1 and a 2:

Default stereo input showing both channels.JPG

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 28, 2021 Mar 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Can you hear 'stereo' in the headphones connected to the mic?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 28, 2021 Mar 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Yes I can. I have an Orig BY mic and the replacement. Both  do not send a stereo signAL OUT usb CABLE BUT BOTH WORK OUT HEADPHONES as stereo

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 28, 2021 Mar 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Also Audition gets a stereo signal if I pic mic array built into laptop as a record source. I just can't imagine my original Yeti miic stopped function after 1 use and the replacement I waited two weeks for has the same problem

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 29, 2021 Mar 29, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

There is one other thing you can try which will determine pretty much what is happening, and that is to try making a recording in Waveform view. If you open Waveform view without a file selected, it will prompt you to start a new one, so if you check the box and make sure it's a stereo one, you should be good to go. It will be obvious if it's making a mono file because the two meter bars will be locked together. Can you try that, please?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines