Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Camera Raw/Lightroom Classic: X100V Camera Profile White Balance Shift

1 Vote
Community Beginner ,
Jun 18, 2020 Jun 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Strange behavior of camera profiles for X100V.
When applying camera profiles (like Camera Provia/Standard) to X100V RAW, white balance (temperature/tint) automatically shift.
This is specific behavior of X100V raw, the other Fujifilm Cameras don't reproduce this.

X-T3 and X-T30 use Camera Profiles v2, but X100V uses old original Camera Profiles v1.


It's inconvenient when dealing with multiple X-Series cameras with common preset.

Camera: X100V
Macbook Pro 16
LrC 9.3
Bug Investigating
TOPICS
Desktop

Views

9

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Aug 18, 2020 Aug 18, 2020
Updates to Camera Raw, Lightroom Classic, and the Lightroom Ecosystem were released yesterday evening and contain a fix for this issue.  Please install the appropriate update and see if it solves this problem.Thank you for your patience.

Translate

Translate
14 Comments
Adobe Community Professional ,
Jun 18, 2020 Jun 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

AFAIK, this isn't anything new in terms of differing REPORTED CCT values from differing profiles. The profiles are WB agnostic; you are expected to set that if desired but, the values themselves that are shown are calculated from the original EXIF based on the profile(s). 
Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management" (pluralsight.com)

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jun 18, 2020 Jun 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The other Fuji cameras don't have this unusual behavior. Only X100V has this issue. It's extremely inconvenient when usingpreset that includes film simulation camera profiles.

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Jun 18, 2020 Jun 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It's not WB per se, again the profile is agnostic but it could be the profile doesn't reflect the sensor like the one Adobe had. Anyway how about making your own CUSTOM profile for the illumination?
Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management" (pluralsight.com)

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jun 18, 2020 Jun 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Again, the other Fuji X-Trans 4 cameras don't behave like this. Every X-Trans 4 camera including X100V has exact same image sensor and exact same image processor. That's the reason we could have used same unified preset to edit multiple Fuji cameras.
Capture 1 can do it. Why LrC can't?

Actually,  there are/were lots of problems specifically in X100V raw, for example missing classic negative profile in the past, even now the default sharpness 40 is too softer than other sibling cameras.

Is there any logical reason LrC treat X100V RAW different from the other Fuji cameras?

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Jun 18, 2020 Jun 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yes is a simple answer that is possible. In fact you verify that's the case (exactly why ONLY Adobe who has the source code know). Now again, is it solely the profile? Comparison with a custom daylight profile would provide a better idea.
Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management" (pluralsight.com)

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jun 18, 2020 Jun 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This WB shift issue reproduce when the LrC's WB is set "as shot" regardless of in-camera WB settings when the photo was taken.
The WB don't shift when you specify Temperature/Tint value or select WB items from pull down list (like daylight) in LrC.

Confirmed standard Lr (not classic) don't reproduce this WB shift issue.

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Jun 18, 2020 Jun 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Then it's not a profile issue.
Be useful to have an raw from the camera, ideally of a ColorChecker to test.
Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management" (pluralsight.com)

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jun 18, 2020 Jun 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Sorry, I don't understand your logic at all. It's obviously X100V specific profile issue.
Is there any camera that LrC behave like this?

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Jun 18, 2020 Jun 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

If it is a profile issue why doesn't it manifest in both products and why not use a better (custom) profile?

” Confirmed standard Lr (not classic) don't reproduce this WB shift issue. ”
Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management" (pluralsight.com)

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jun 19, 2020 Jun 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Why? I'm reporting this issue and asking questions because I don't know why.

Both LrC and Lr offer "v2" camera profiles for X-T3, v1 is not available for X-T3
Both LrC and Lr offer "v1" camera profiles for X100V, v2 is not available for X100V

#1. X-T3 / LrC / v2 Camera Profile : No white balance shift
#2. X-T3 /  Lr   / v2 Camera Profile : No white balance shift
#3. X100V / LrC / v1 Camera Profile : White balance shift occurs
#4. X100V /  Lr   / v1 Camera Profile : No white balance shift

Only #3 has this issue. I hope this clarify your misunderstanding.

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Jun 19, 2020 Jun 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The Camera Raw team has reviewed this issue and determined that there is a slight difference in WB AS Shot between Adobe raw and CM profiles. We will correct this in an upcoming release. 

Thank you for the report. 
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Jun 19, 2020 Jun 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

So it's a specific Adobe supplied profile?
Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management" (pluralsight.com)

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jun 19, 2020 Jun 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello Rikk
Thanks for your response, then I'll wait for the upcoming release.

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Aug 18, 2020 Aug 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Updates to Camera Raw, Lightroom Classic, and the Lightroom Ecosystem were released yesterday evening and contain a fix for this issue.  Please install the appropriate update and see if it solves this problem.

Thank you for your patience.
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Translate

Translate

Report

Report