• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
3

P: Nikon D850 - .nefs taken in Movie Mode 1920x1080p 30 x4 cannot be read

LEGEND ,
Mar 08, 2019 Mar 08, 2019

Copy link to clipboard

Copied

NIKON D850 in MOVIE mode, The .nefs taken in Movie Mode 1920x1080p 30 x4 cannot be read by LR or ACR. However, the .nefs taken with the D850 in 1920x1080p 30 (not slo mo) open just fine.

Bug Fixed
TOPICS
macOS , Windows

Views

59

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
20 Comments
Adobe Employee ,
Mar 11, 2019 Mar 11, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I did a quick test and was able to import with no issues. Would you be willing to share a sample file that won't import?
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Mar 15, 2019 Mar 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hi Rikk, Did you take photo in slow motion mode? cause I've got this

RackMultipart20190315752771isd-de51b509-0db1-41ca-a54a-71f7aa8645e5-1254798708.png

the D850 .nefs taken with the camera set to Movie Mode, 1920x1080p 30 x4 can be opened and displayed in Raw Digger and Luminar. The raw histogram can be displayed and what looks like the full metadata is there.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 10, 2019 Apr 10, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I'm still waiting for an answer...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 11, 2019 Apr 11, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

Sorry for the delay. Hope you are doing good !

The Dynamic Link Media Library(DLMS) used by Lightroom doesn't support higher FPS videos (say for eg: 120 fps). Even if it imports it would be a sluggish playback.

I would request you (if possible from your end) to please share your video files with us which have issue playing in Lightroom/Photoshop.

We will further investigate in this matter.

Thanks !

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 11, 2019 Apr 11, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hi, 

Sorry for the delay. Hope you are doing good !

We are able to reproduce this issue at our end. I have logged a bug for this.

Thanks a Lot !

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 11, 2019 Apr 11, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 14, 2019 Apr 14, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I am having the exact same problem with photos taken in Movie Live Mode set to 4KUHD. They look fine in Mac Finder and Photo Mechanic 5, but will not import or show a preview image in the latest version of Lightroom Classic CC.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 14, 2019 Apr 14, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 14, 2019 Apr 14, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hopefully this can be fixed ASAP as I am working on a deadline for a project. Otherwise, I guess this would be a good time to fire up that copy of Capture One Pro and look at it as a replacement to Lightroom.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 14, 2019 Apr 14, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I tested downgrading through a few versions down to version 7.5 and the problem still exists.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 14, 2019 Apr 14, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I tested downgrading through a few versions down to version 7.5 and the problem still exists.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 15, 2019 Apr 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom is not having an issue with some of the photos I shot in Live View Movie Mode (4KUHD). In the samples in the link below, There are four NEF files. The first two (ending in 003, 004) were not imported by Lightroom Classic CC and it could not see a preview. The second two (ending in 005, 006) were imported by Lightroom. These are just some examples from a morning where some are importable and some are not.

https://www.dropbox.com/s/qy8vlldlfvj3yvj/D850_WontImport_Lightroom_2.zip?dl=0

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 15, 2019 Apr 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

After doing some poking around on these files, it appears the offending files were shot in DX while in Live View Video Mode and the ones that import have been shot in FX while in Live View Video Mode.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 15, 2019 Apr 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I have tested these images in the most current versions of both Capture One Pro and Luminar and they work fine in these applications. This issue appears to be confined to Adobe Lightroom. I have found reference to this issue existing in the D800 as well.

Please fix this ASAP.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 18, 2019 Apr 18, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Also to confirm, this problem exists in Camera Raw as well as Lightroom.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 23, 2019 Apr 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hi Christopher, 

Thanks for the detailed analysis done by you !
We have already raised a bug for the same.

It would be resolved in the next release.

Regards,
Sumeet

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 24, 2019 Apr 24, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Thank you. Hopefully that update is soon as I am working on a book project with a deadline and shot a good number of photographs this way and cannot edit them in Lightroom or Camera Raw.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
May 14, 2019 May 14, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom Classic 8.3 was released today and contained a fix for this issue. Please update to 8.3 and verify that you are no longer seeing the issue. Thank you!
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
May 14, 2019 May 14, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Thank you so much, works perfectly!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
May 18, 2019 May 18, 2019

Copy link to clipboard

Copied

LATEST
Yep, no problems so far. Thank you!

Votes

Translate

Translate

Report

Report