• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Importing translated XML files into Captivate

New Here ,
Sep 29, 2009 Sep 29, 2009

Copy link to clipboard

Copied

I am having trouble importing translated XML files back into Captivate.  In fact I am unable to import an XML file that was just exported from Captivate.  I am using the Demo version: Captivate 4 Build 1596.

I've exported XML files for all of my project files directly from Captivate.

I've made the translations within the <source> and <g> tags of the XML file.

I've selected "import XML" from the file menu and I get the error message:

"Import was not fully correct.  For information about errors please check log file:"

Clipboard03.jpg

When I open the XMLImport.log as specified it reads "Caption item RTF was not read" anywhere from 6 to 20 times depending on the file.

What is the problem?

Is this a limitation of the trial version?

Is there a formatting issue?  If so why can't I import the XML that was just exported from the software either with or without making changes to it?

Before I ran into this problem with my final translated XML files, I had been somewhat successful with a test run of this exact procedure.  I had to make minor tweaks to the XML, such as deleting blank spaces inside the text strings but I eventually got the import to work.  This was even with Asian languages.

THANK YOU

TOPICS
Import export

Views

5.1K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Sep 29, 2009 Sep 29, 2009

Copy link to clipboard

Copied

Hi there

As described at the very beginning of the Frequently Encountered Issues topic, the trial is not crippled in any way whatsoever, so you can rule this out as a possibility.

I suppose the question I might have here is to ask what you used to make the edits to the XML? I just exported a Captivate to XML and edited the XML using Windows Notepad. Things sailed right back into Captivate with no issues. I thought perhaps I'd see a difference in the different encodings one may save as:

tmp2.png

I tried saving as each different encoding and nothing prevented things from round tripping back into Captivate without issue.

Cheers... Rick

Helpful and Handy Links

Captivate Wish Form/Bug Reporting Form

Adobe Certified Captivate Training

SorcerStone Blog

Captivate eBooks

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 29, 2009 Sep 29, 2009

Copy link to clipboard

Copied

I am using Notepad++

I have saved the file as UTF 8 with and without BOM, also as UCS-2 Little Endian which is the encoding I get upon export

I am also unable to import an XML that was just exported from Captivate without opening the file at all.

I will try using Windows notepad.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 29, 2009 Sep 29, 2009

Copy link to clipboard

Copied

Notepad was not the issue.

This problem has been resolved by installing the trial version of Captivate on a separate computer.  A reinstall did not solve the problem on the affected computer.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Contributor ,
May 23, 2012 May 23, 2012

Copy link to clipboard

Copied

So we still don't know the cause..?

I've got the same issue, but Captivate tells me "Import was successful". This is patently untrue as it gives me the the same message even in a new, blank project (which stays blank after "import")!

Whither anon? If this doesn't work then I have no reason to purchase it. If it does, I do.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
May 23, 2012 May 23, 2012

Copy link to clipboard

Copied

@Spamhunder: I'm a little puzzled by your post here.  Are you trying to export XML from an existing project, translate text, and then import it back into the same project to upldate captions etc.  Or are you trying export XML from an existing project and import that XML into a new blank project?  Can you explain what your purpose is?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Contributor ,
May 24, 2012 May 24, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Hi Rod,

The former: I want to translate the existing project texts in the exported XML file & then reimport them. The 'blank' test was just because I suspected that the "Import was successful" message was not true.

Thanks for your time.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 27, 2012 Jun 27, 2012

Copy link to clipboard

Copied

I'm having zero luck with xml i/o as well. It simply does not work. I'm round-tripping translations in a bloat-heavy Word file instead, which is adding significant overhead to what should be a simple translation import.

Adobe: Please fix the XML import/export. It doesn't work. I've even used a bare-bones text editor checking encoding of files and such, even making one solitary change just to test with. Nothing imports.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 25, 2023 May 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

same issue here. 
1. export XML 
2. Translate
3. Reimport... and nothing changes 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
May 26, 2023 May 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Please this thread dates from 2012. Can you start a new thread and give some more details like the exact version number of Captivate (to be found under Help, About Captivate), your OS. Did you ever try the export/import workflow with Word as well? 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Resources
Help resources