Locked

Flash player silent auto update not working

New Here ,
Apr 04, 2012 Apr 04, 2012

Copy link to clipboard

Copied

I was glad to read the news about the new feature of silent auto updates of the Adobe Flash player, but unfortunately this is not working on my machine. Has anyone had the same problems and was able to solve them?

Some information on my setup:

I had previously installed Flash player version 11.1.102.63, both ActiveX and Plugin version (installed through the .msi files, deployed via Active Directory/GPO - no further configuration, just plain original .msi files).

To test the auto update feature, I decided to install the new 11.2.202.228 version, but only the ActiveX version. I installed this via the .exe installer (install_flash_player_11_active_x_32bit.exe) manually, choosing "Install updates automatically when available (recommended)" in the last step of the installation, as seen here:

http://www.adobe.com/devnet/flashplayer/articles/background-updater-windows.html

When I open Control Panel -> Flash Player, under the "Advanced" tab I see:

  • "Install updates automatically" is chosen, but greyed out (no admin rights with this windows user)
  • ActiveX version: 11.2.202.228
  • Plug-In version: 11.1.102.63

The file "mms.cfg" under C:\WINDOWS\system32\Macromed\Flash\ contains:

AutoUpdateDisable=0

SilentAutoUpdateEnable=1

The task "Adobe Flash Player Updater" was created and is scheduled to run every 1 hour. I can see that it is started ("last start time"), the result code is 0x0 which means "no error".

So everything as expected. But the auto update is not working, since the plugin version of flash player never gets updated!

I edited the "mms.cfg" and added:

SilentAutoUpdateVerboseLogging=1

After manually starting the task, there are some lines added to "FlashInstall.log" in the same directory:

2012-4-4+7-20-48.814 [info] 1614

2012-4-4+7-20-48.829 [info] 1615

2012-4-4+7-20-48.829 [info] 1618

2012-4-4+7-20-48.829 [info] 1619 1063

2012-4-4+7-20-48.876 [info] 1614

2012-4-4+7-20-48.876 [info] 1615

2012-4-4+7-20-48.876 [info] 1618

2012-4-4+7-20-48.876 [info] 1608

2012-4-4+7-20-48.876 [info] 1604

2012-4-4+7-21-10.425 [warning] 1403 12029

2012-4-4+7-21-10.425 [warning] 1407 183

2012-4-4+7-21-10.425 [warning] 1408

2012-4-4+7-21-10.456 [info] 1624

2012-4-4+7-21-10.456 [info] 1612

2012-4-4+7-21-10.456 [info] 1621

What does this mean?

Some more information:

  • Windows XP SP3, all windows updates installed, german
  • Avira Professional Security anti-virus software
  • Machine is behind a proxy server, but this is set up in Control Panel -> Internet Options

I suppose this is a problem with our proxy server. Does the auto updater not use the proxy information from the Windows Control Panel settings?

Kind Regards,

Martin

TOPICS
Download install

Views

54.8K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct Answer

Participant , May 04, 2012 May 04, 2012
Hi Steve,This error is most likely due to the fact that you selected "Require client certificates" on your webserver. Please uncheck this and try again. If you're still seeing errors, please post a new log with the error codes after making this change.Thanks,Stephen

Likes

Translate

Translate
Community Beginner ,
Nov 19, 2012 Nov 19, 2012

Copy link to clipboard

Copied

I am trying to set up silent auto updating on Windows 7. Currently 11.4.402.287 is installed. I understand 11.5.502.110 is available.

mms.cfg look like this:

AutoUpdateDisable=0

SilentAutoUpdateEnable=1

SilentAutoUpdateVerboseLogging=1

I saw the above post and deleted the LastUpdateCheck and UpdateAttempts registry keys.

I ran the updater task and the following entries are added to the log.

2012-11-19+22-20-55.471 [info] 1614

2012-11-19+22-20-55.488 [info] 1615

2012-11-19+22-20-55.491 [info] 1618

2012-11-19+22-20-55.495 [info] 1619 1063

2012-11-19+22-20-55.507 [info] 1614

2012-11-19+22-20-55.513 [info] 1615

2012-11-19+22-20-55.518 [info] 1618

2012-11-19+22-20-55.524 [info] 1604

2012-11-19+22-20-55.524 [info] 1608

2012-11-19+22-20-55.846 [info] 1612

2012-11-19+22-20-55.852 [info] 1620

What else can I check?

Thanks

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Nov 20, 2012 Nov 20, 2012

Copy link to clipboard

Copied

@dvcroft1 - After major releases, silent updates from adobe.com will not be available for 30 days (or sooner, if a zero day security update is made available). 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 21, 2012 Nov 21, 2012

Copy link to clipboard

Copied

@Chris Campbell - But even when using your own update server (SilentAutoUpdateServerDomain parameter) flash won't update to the latest major version. I'm not really understanding this behaviour. For 30 days I have people complaining they get a flash-update-available message when booting their computer. For 30 days we can't use new flash features and we're missing security updates. What's the reason for this 30 day waiting period?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Nov 28, 2012 Nov 28, 2012

Copy link to clipboard

Copied

@Bram_ins - If you have specified your own internal server in the SilentAutoUpdateServerDomain parameter (see this post for details) your users should be getting the latest update within 24 hours.  Can you post the contents of the mms.cfg on one of these systems along with their flashinstall.log file?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 03, 2012 Dec 03, 2012

Copy link to clipboard

Copied

@Chris Campbell

Thanks for the follow up.

We push the following mms.cfg to our users:

AutoUpdateDisable=0

SilentAutoUpdateEnable=1

SilentAutoUpdateServerDomain=flashupdate.ourserver.eu

I just noticed since the silent 11.4.402.278 update, the mms.cfg on our devices have the SilentAutoUpdateEnable parameter set to 0. The two other parameters are still the same. Now we only pushed our cfg once after the first install. Could a silent update change this specific parameter? I just doublechecked the initial cfg we push and it has SilentAutoUpdateEnable=1. So I have no idea at the moment how all our devices have a value of 0 now.

I'll deploy our config again to all machines and post back soon.

/edit:

At the end of the install log the following errors are shown:

2012-10-27+9-5-0.750 [error] 1217 -2146881269

2012-10-27+9-5-0.750 [error] 1234 183

2012-10-28+9-5-1.63 [error] 1217 -2146881269

2012-10-28+9-5-1.63 [error] 1234 183

2012-10-29+10-5-1.225 [error] 1217 -2146881269

2012-10-29+10-5-1.226 [error] 1234 183

2012-10-30+11-5-1.537 [error] 1217 -2146881269

2012-10-30+11-5-1.538 [error] 1234 183

2012-10-31+12-5-1.409 [error] 1217 -2146881269

2012-10-31+12-5-1.409 [error] 1234 183

2012-11-1+13-5-1.337 [error] 1217 -2146881269

2012-11-1+13-5-1.339 [error] 1234 183

2012-11-2+14-5-1.469 [error] 1217 -2146881269

2012-11-2+14-5-1.471 [error] 1234 183

2012-11-3+15-5-1.241 [error] 1301

2012-12-3+15-5-1.143 [error] 1301

/edit2:

I checked the log file again today and the following was added:

2012-12-4+13-5-1.104 [info] 1628 flashupdate.ourserver.eu

2012-12-4+13-5-1.106 [info] 1629 flashupdate.ourserver.eu

2012-12-4+13-5-1.107 [info] 1614

2012-12-4+13-5-1.108 [info] 1615

2012-12-4+13-5-1.108 [info] 1618

2012-12-4+13-5-1.110 [info] 1619 1063

2012-12-4+13-5-1.539 [info] 1628 flashupdate.ourserver.eu

2012-12-4+13-5-1.540 [info] 1629 flashupdate.ourserver.eu

2012-12-4+13-5-1.540 [info] 1614

2012-12-4+13-5-1.541 [info] 1615

2012-12-4+13-5-1.541 [info] 1618

2012-12-4+13-5-1.544 [info] 1604

2012-12-4+13-5-1.544 [info] 1608

2012-12-4+13-5-1.594 [info] 1612

2012-12-4+13-5-1.596 [info] 1620

I've then deleted the LastUpdateCheck and UpdateAttempts from the registry and ran the update task again:

2012-12-4+14-34-40.886 [error] 1226 1062

=O====== M/11.5.502.110 2012-12-04+14-34-30.729 ========

0000 00000010 FlashPlayerInstaller.exe -install -iv 9

0001 00000020 C:\Windows\SysWOW64\FlashPlayerCPLApp.cpl

0002 00000011 1

0003 00000013 C:\Windows\SysWOW64\Macromed\Flash\Flash32_11_5_502_110.ocx

0004 00000015 C:\Windows\SysWOW64\Macromed\Flash\FlashUtil32_11_5_502_110_ActiveX.exe

0005 00000016 C:\Windows\SysWOW64\Macromed\Flash\FlashUtil32_11_5_502_110_ActiveX.dll

0006 00000023 C:\Windows\SysWOW64\Macromed\Flash\activex.vch

0007 00000019 C:\Windows\SysWOW64\FlashPlayerCPLApp.cpl

0008 00001024 C:\Windows\SysWOW64\FlashPlayerCPLApp.cpl 183

0009 00001024 C:\Windows\SysWOW64\FlashPlayerApp.exe 183

0010 00000021 C:\Windows\SysWOW64\Macromed\Flash\FlashPlayerUpdateService.exe

0011 00001106

0012 00001106

0013 00001024 C:\Windows\SysWOW64\Macromed\Flash\FlashPlayerUpdateService.exe 183

0014 00000012

=X====== M/11.5.502.110 2012-12-04+14-34-42.000 ========

It seems the activex version has been updated correctly now but the plugin version is still 11.4. This has probably to do with the [error] 1226 1062?

/edit3:

After running the update task again, the plugin version has been updated. It was probably in use by a browser.

I'll now monitor our environment the following days to check if other devices are picking up the update as well. If nothing happens i'll delete those reg keys on all computers.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 05, 2012 Dec 05, 2012

Copy link to clipboard

Copied

@Bram_ins - I've forwarded your post to our installer team.  Afaik, we don't write to the mms.cfg but I'm confirming.  I've also asked for confirmation on the errors.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 06, 2012 Dec 06, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Here's what I found out from our installer engineer.

This failure was due to failed installer validation. This can happen if the SAU installers he hosted internally were corrupted in some way, or became corrupted in transit from his hosting server to the client. If it’s working now, perhaps the problem sorted itself out.

The other two behaviors he noticed are expected:

- SAU automatically configures the client as a notification client when there are consecutive silent autoupdate failures (such as he had with the ActiveX install failures). This ensures that users with systemic issues that break SAU do not get orphaned and miss out on Flash Player updates altogether.

-  The ActiveX Player is updated vi SAU first, then an hour or so later the Plug-in is updated. This is by design.

Good info on the two behaviors.  I wasn't aware (or just didn't remember ) that we reset the mms.cfg if the autoupdate failed multiple consecutive times.  Good thing to know.

Hope this helps,

Chris

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 07, 2012 Dec 07, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Thanks Chris! Very valueable information.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 11, 2013 Apr 11, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Never worked for me on 2 machines with a fresh clean Windows 7 Home Premium x64 SP1 installation.

For example now 11.7.700.169 is out but I still have 11.6.602.180...

Since Windows installations are fresh and clean I've never touched Sheduled Task or the Service that are set properly at default.

I use UAC at max level, not default.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 26, 2012 Nov 26, 2012

Copy link to clipboard

Copied

So you mean it is working as designed? I guess some people may want to vet a new version or have a chance to update internal apps against a new version. That doesn't fit our situation. We would like to have a configuration option that allows us to get all updates immediately.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 26, 2012 Nov 26, 2012

Copy link to clipboard

Copied

I have to agree with dvcroft1. In my work enviroment our users dont have admin rights and are not plugged into a power source (always on battery power) so they will never receave updates. We need options develepted to bypass these by-design-road-blocks.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 16, 2013 Apr 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hi Chris,

I just discovered this interesting post and i have a question about silent update. We work with Mac OSX 10.6, 10.7 and 10.8 in public schools ans we have silent update ON (with mms.cfg looks like : AutoUpdateDisable=0 SilentAutoUpdateEnable=1). Evrything fine, we have Flash 11.6.x. But now, Flash 11.7 is out ans Safari shows an alert saying that an update is out. So if i understand correctly, silent update isn't working if there is a major update. Right ? Second question, i read in this post what you write (After major releases, silent updates from adobe.com will not be available for 30 days (or sooner, if a zero day security update is made available). So, is it possible to reduce this time ) ?

Thanks in advance

:-))  Christian

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Apr 16, 2013 Apr 16, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hi Christian,

That is correct, for 30 days (or sooner if another update is made available), we do not use the silent auto udpate mechanism.  However, admins do have another option and can implement their own internal update server if desired.  If you haven't already, please see this blog post for details:

http://blogs.adobe.com/spohl/2012/04/24/it-admin-deploying-flash-player-via-background-updater/

Thanks,

Chris

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 18, 2013 Apr 18, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hi Chris,

Thanks for the quick answer !

Christian

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 23, 2013 Apr 23, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hi there,

Seems that files at http://fpdownload2.macromedia.com are not updated, cause I still download a version.xml of the 11.6 one and I think the .z files aren't updated as well.

Thanks on advance for updating it,

Alex

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Apr 23, 2013 Apr 23, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Where exactly (URL) do you find outdated installers?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 23, 2013 Apr 23, 2013

Copy link to clipboard

Copied

On the distribution page, it's still version 11.6:

http://www.adobe.com/nz/products/flashplayer/distribution3.html

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 25, 2013 Apr 25, 2013

Copy link to clipboard

Copied

http://www.adobe.com/fr/products/flashplayer/distribution3.html <- Here I see the 11.7.700.169.

I'm french, but I don't think they deploy different versions on different countries ?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 24, 2013 Apr 24, 2013

Copy link to clipboard

Copied

The exact URL is http://fpdownload2.macromedia.com/pub/flashplayer/update/current/sau/11/xml/version.xml

But maybe the latest version of FP wasn't put on distribution yet, and my update system from my local server still works . If it's the case, forgot what I've said before.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 29, 2013 Apr 29, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Sorry to annoy you, but I just don't get why my silent auto update from an internal server don't work anymore.

I didn't modify anything on my GPO, neither on my web-server, the clients have the good mms.cfg on their computers, but Flash prompt them for an update, even if the mms.cfg is like :

AutoUpdateDisable=0

SilentAutoUpdateEnable=1

SilentAutoUpdateVerboseLogging=1

SilentAutoUpdateServerDomain=srv-web-vm

It would be great if someone give me some tracks to follow, thanks

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 14, 2013 May 14, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hello,

May I ask why the version.xml files aren't up-to-date at http://fpdownload2.macromedia.com/pub/flashplayer/update/current/sau/11/xml/version.xml and http://fpdownload.adobe.com/pub/flashplayer/update/current/sau/11/xml/version.xml ?

Don't want to bother, but if someone know they answer, I would be pleased. Thanks on advance

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 07, 2012 May 07, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Hi Steve,

thank you, your post pointed me to the mistake I made. I imported the self-signed SSL certificate into the personal certificate store, not into the local computer certificate store where it belongs.

Now with the certificate in the correct store, the clients finally are performing their Silent Auto Update.

Also thanks to Tyrone and Chris for their support. The thread can be marked as [solved].

Regards,

Martin (not Hans, but nevermind)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 15, 2014 Oct 15, 2014

Copy link to clipboard

Copied

I am trying to get the Windows 7 x64 PCs in my domain to silently update.

I have followed the latest guidance in the admin guide (v15) and set up an IIS 7 web server with HTTPS enabled using a self signed cert. I've imported the cert to the local computers (currently on flash 14)

The directory structure seems fine and I can browse to

https://updates.domain.local/pub/flashplayer/update/current/sau/15/xml/version.xml

without any errors from a client


My MMS file is as follows

AutoUpdateDisable=0

SilentAutoUpdateEnable=1

SilentAutoUpdateServerDomain=dragon.turpin-bg.local

SilentAutoUpdateVerboseLogging=1

The log shows the following warnings

2014-10-15+14-22-2.771 [info] 1628 updates.domain.local

2014-10-15+14-22-2.771 [info] 1629updates.domain.local

2014-10-15+14-22-2.771 [info] 1614

2014-10-15+14-22-2.771 [info] 1615

2014-10-15+14-22-2.771 [info] 1618

2014-10-15+14-22-2.771 [info] 1619 1063

2014-10-15+14-22-2.786 [info] 1628 updates.domain.local

2014-10-15+14-22-2.786 [info] 1629 updates.domain.local

2014-10-15+14-22-2.786 [info] 1614

2014-10-15+14-22-2.786 [info] 1615

2014-10-15+14-22-2.786 [info] 1618

2014-10-15+14-22-2.786 [info] 1608

2014-10-15+14-22-2.786 [info] 1604

2014-10-15+14-22-2.786 [info] 1631 /pub/flashplayer/update/current/sau//currentmajor.xml

2014-10-15+14-22-2.833 [warning] 1470 12175

2014-10-15+14-22-2.833 [warning] 1474 183

2014-10-15+14-22-2.833 [warning] 1475

2014-10-15+14-22-2.849 [info] 1432

2014-10-15+14-22-2.849 [info] 1612

2014-10-15+14-22-2.849 [info] 1620

Can you tell me where I am going wrong?

Why is there no public documentation on what these error codes are? It would save a lot of frustration if a complete list was available.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 16, 2015 Jul 16, 2015

Copy link to clipboard

Copied

I have the exact same problem...the exact error codes

any one knows if a list with the error codes exist ?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 04, 2017 Apr 04, 2017

Copy link to clipboard

Copied

[warning] 1407 12044

[warning] 1408

Any idea what these error codes mean?

I had the same issue in IIS.

SSL settings set to "ignore" instead "accept" solved the Problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines