exported svg id names are wrong

Community Beginner ,
Mar 15, 2022 Mar 15, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hello

I export svgs from Illustrator in order to animate them. I use File - Export as - SVG. Was there an update today? Now when I export an svg, none of the layer(id names) are correct. The exported svg is naming them<svg id="a",  and so on.

 

If I uase the save as svg method, my layer id names have a bunch of extra letters and numbers added to them.

 

Please Help!

Thanks

Chris

TOPICS
Import and export

Views

250

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Apr 27, 2022 Apr 27, 2022

Hi All,

 

We are sorry for the trouble. We are able to replicate the issue, and the bug is logged with the product team. The product team is currently investigating the issue. I would request you all to upvote this UserVoice and add your comments there, which will help in prioritizing the issue getting fixed. By doing this, you will keep getting updates. In the meantime, you may try the following workaround:

  • Install an older version of Illustrator v26.0.3
  • Uninstall Illustrator using the CC Cleaner tool
...

Likes

Translate

Translate
Community Beginner ,
Mar 17, 2022 Mar 17, 2022

Copy link to clipboard

Copied

wow no help on here.

I uninstalled and reinstalled Illustrator. Thankfully that fixed the problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 17, 2022 Mar 17, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Looks like you're first to find this (I assume you searched). So, thanks for sharing your solution, next person to search has something to try.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Mar 22, 2022 Mar 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

This is still an issue for me. Uninstalling and reinstalling fixes it, but only temporarily.

I’ve had to uninstall and reinstall 3 times now. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Mar 24, 2022 Mar 24, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Yes, this have happened quite recently.
Layer called B-ABC is not becoming a or ba or something else.
Best solution seems to be to switch to Affinity...
Layers in the AI-file in illustratror.

Markoh75_1-1648126811371.png

Layers when exported to SVG in Illustrator

Markoh75_2-1648126857995.png

The layers for me are used in html then and obviously it stopped working.
But good thing that this works fine in Affinity Publisher.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Mar 24, 2022 Mar 24, 2022

Copy link to clipboard

Copied

One workaround is to roll back to earlier Illustrator.
I noticed that 26.1 caused this problem.
By rolling back to 26.0.3 I got it to work...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Mar 25, 2022 Mar 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thanks. Using the previous version of Illustrator has not had any svg exporting issues.

I guess Adobe doesn't contribute to these comments.
Do you use Affinity to eport svgs that need to be animated?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 25, 2022 Mar 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

If you want to tell the engineers about it: http://illustrator.uservoice.com

 

This is a public forum with 95% of participants not even staff.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 23, 2022 Apr 23, 2022

Copy link to clipboard

Copied

This bug is a big issue for me, it took me much time to find out that I have to switch back to version 26.0.3

 

I hope this bug will be fixed soon...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Apr 27, 2022 Apr 27, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi All,

 

We are sorry for the trouble. We are able to replicate the issue, and the bug is logged with the product team. The product team is currently investigating the issue. I would request you all to upvote this UserVoice and add your comments there, which will help in prioritizing the issue getting fixed. By doing this, you will keep getting updates. In the meantime, you may try the following workaround:

  • Install an older version of Illustrator v26.0.3
  • Uninstall Illustrator using the CC Cleaner tool
    - Manually remove the preferences for Illustrator:

    - Go to Location C:\Users\%userprofile%\AppData\Roaming\Adobe
    - Rename Adobe Illustrator and Adobe Illustrator 26 Settings folders to Adobe Illustrator.old and Adobe Illustrator - 26 Settings.old

    Disclaimer: Please note that renaming preferences folders will remove all the custom settings, and Illustrator will
    launch with default settings. You can also take a backup of the folders in case you want to. The location is mentioned above.

    - Re-install Illustrator from the Creative Cloud Desktop app


We will reach out to you if we need any information and update the discussion once we get an update.
In the meantime, I would request you to try the workaround suggested above, be patient, and stay tuned for the updates.

 

Thanks,

Anshul Saini

 

#Marking it correct to highlight. We'll update the discussion once we have an update.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 15, 2022 Jun 15, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Still more issues with the current 26.3.1 version. The exported svg won't preview, it's just blank. Tried various times on various svgs. Back to 26.0.3 version again.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines