When exporting to SVG in Illustrator, rename layers alphabetically

Community Beginner ,
May 09, 2022 May 09, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hello, I have a problem when exporting to SVG in Illustrator 26.2.1, genuine and updated to the latest version.

When doing the export it changes the names of the layers to [a, b, c, ...] and creates some empty spaces without information. I need to keep the layer name to be able to work with the SVG file in my web app.

 

There is an example of the exported file.

 

daniell79942275_0-1652109591204.png

 

Not all Illustrator installations work like this, some just export the file fine with the correct layer names.

I would like to know what is the source of this problem. As I mentioned, they are updated to the latest version.

 

Could you help me? Thank you!

 

TOPICS
Bug , Import and export

Views

132

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Community Beginner , May 12, 2022 May 12, 2022
Hello, I was able to solve it by deleting the folder %appdata%\Adobe\Adobe Illustrator 26 Settings\It seems that this configuration gets corrupted after a while and badly exports the files.I know it's not the best solution, but at least we can keep working.Thank you.

Likes

Translate

Translate
Community Beginner ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hello once again.

We have tried to restore the configuration preferences, following the instructions of this link:
How to set preferences in Illustrator 

 

But it keeps exporting the file with those alphabetic layers.

Could you please give us support for this problem?

Thanks!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

Can you share the exact settings you are using to export your design?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi Eric, we export it from option File > Export > Export as .. > SVG

 

SVG Options

Styling: Inline Style

Font: SVG

Images: Embed

Object IDs: Layer Names

Decimal: 2

Minify :ballot_box_with_check:

Responsive :ballot_box_with_check:

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Those layers are all empty apart from two paths. If you select just those two paths and paste them in a new document and name them in the Layers panel, would it export to SVG correctly?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi Kenneth,

This is the same file exported on other Illustrator installation (version 26.1).

It doesn't insert empty layers and keeps the correct names.

 

daniell79942275_0-1652192125782.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Sounds like a bug in that case? Are you using M1?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Maybe it's a bug. I can't find more information about this on internet. My processor is an Intel i7 and OS is Windows 10.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

OK, I thought I saw somewhere there's SVG export issue with AI on M1.
Can you update your AI to 26.3 and see if that woks?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Which option are you using to make .svg. I have an issue with a blend that gets dropped if I use the other eoptons.

 

Try File  >> Export >> Export As and test out these options. For reference read here.

MikeGondek_0-1652190624094.png

Try all options until you find which may work. You can also try file >> save as >> SVG but that is the one that drops my blend.even though I have embed.

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi Mike,

I have tried all those options, but unfortunately I get the same result 😞

Also we need to keep 'Inline style' option in Styling, in order to work with those layers and edit properties like fill-tone to change layer color, etc.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 12, 2022 May 12, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hello, I was able to solve it by deleting the folder %appdata%\Adobe\Adobe Illustrator 26 Settings\

It seems that this configuration gets corrupted after a while and badly exports the files.

I know it's not the best solution, but at least we can keep working.

Thank you.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines