Highlighted

Issue every time i enter illustrator - selection tool becomes direct selection, type becomes line

New Here ,
May 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Every single time i enter illustrato, even after making this change every time it opens, it defaults to a wacky toolbar setting i dont understand.  talking about my main toolbar on the left.

 

though i never change it to this setting, it seems that every time i close and re-enter the program:

 

my selection tool defaults to "direct selection tool" 

and my type tool defaults to "line segment tool"

 

I almost never use direct selection tool or line segment tool, but use selection tool and type tool every time i open the application, which is constantly.  for over a year i've put off this ask, because it's a lot of labor to expend for what only takes me 30 secodns each time, but now im adding up my 30 seconds and realizing its a lot.  help!

 

thanks!

 

steve

 

using most recent updated version of CC of course.

Adobe Community Professional
Correct answer by Ton Frederiks | Adobe Community Professional

Did you try to reset the Toolbar?

Click the 3 dots at the bottom of the toolbar and choose Reset from the flyout menu.

TOPICS
Bug

Views

225

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Issue every time i enter illustrator - selection tool becomes direct selection, type becomes line

New Here ,
May 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Every single time i enter illustrato, even after making this change every time it opens, it defaults to a wacky toolbar setting i dont understand.  talking about my main toolbar on the left.

 

though i never change it to this setting, it seems that every time i close and re-enter the program:

 

my selection tool defaults to "direct selection tool" 

and my type tool defaults to "line segment tool"

 

I almost never use direct selection tool or line segment tool, but use selection tool and type tool every time i open the application, which is constantly.  for over a year i've put off this ask, because it's a lot of labor to expend for what only takes me 30 secodns each time, but now im adding up my 30 seconds and realizing its a lot.  help!

 

thanks!

 

steve

 

using most recent updated version of CC of course.

Adobe Community Professional
Correct answer by Ton Frederiks | Adobe Community Professional

Did you try to reset the Toolbar?

Click the 3 dots at the bottom of the toolbar and choose Reset from the flyout menu.

TOPICS
Bug

Views

226

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
May 11, 2020 0
Adobe Community Professional ,
May 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Did you try to reset the Toolbar?

Click the 3 dots at the bottom of the toolbar and choose Reset from the flyout menu.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 11, 2020 1
New Here ,
May 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Gangster !  that worked to re-categorize all the tools.  lemme enter and exit the program a few times to see if that other issue is resolved too.

 

thanks!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 11, 2020 0
New Here ,
May 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

appears to have worked!  thanks Ton_Frederiks

 

-Stephen Carpineta

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 11, 2020 0
Adobe Community Professional ,
May 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Glad I could help!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 11, 2020 0
New Here ,
May 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

and now that i look around, it seems the issue is even deeper than my initial thought:

 

looks like line segment and type shouldnt be in the same subgroup?  but they are?

 

Screen Shot 2020-05-11 at 5.02.01 PM.pngScreen Shot 2020-05-11 at 5.02.06 PM.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 11, 2020 0
New Here ,
May 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks again, Tom.

 

-Steve Carpineta

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 11, 2020 0