Unable to move objects with mouse

Community Beginner ,
Jun 08, 2017 Jun 08, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi everyone,

I have a really annoying problem since yesterday, and it's driving me crazy.

Everything was fine, until suddenly I'm unable to move any object with my mouse (I use a graphic tablet).

I can select the objects, and resize them, but the mouse can't move them, I can only move them using the directional arrows.

I closed and restarted the app several times, no change.

I checked my graphic tablet, but there is no problem in others applications, only Indesign.

I updated the app this morning, but nothing changed...

Does someone have an idea ?

Views

12.4K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Community Beginner , Jun 13, 2017 Jun 13, 2017
Hi Srishti,So I was about to try your solution, when Indesign crashed, and restarted automatically.And after that, the bug was all gone !Everything seems to be working fine, and I don't know why...Even though I restarted the app several times, it never worked.Anyway, I keep your solution in case I need it later, it seemed to be useful.Thanks everyone for your kind help.

Likes

Translate

Translate
Adobe Community Professional ,
Jun 08, 2017 Jun 08, 2017

Copy link to clipboard

Copied

First thing, try a different mouse.

Which version of InDesign and OS?

Have your tried resetting your InDesign Preferences?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 08, 2017 Jun 08, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I tried another mouse, same problem.

I have InDesign CC 2017 (2017.1 build 12.1.0.56) on Mac OS X Yosemite (10.10.5).

I just tried to reset the preferences, but the problem is still here.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 08, 2017 Jun 08, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Try this, in InDesign Preferences under the GPU Performance tab, turn off (untick) GPU performance.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 08, 2017 Jun 08, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Still no change.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 08, 2017 Jun 08, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Have you tried trashing your InDesign cache folder?

Deleting Caches.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 08, 2017 Jun 08, 2017

Copy link to clipboard

Copied

It didn't work.

The strange thing is this bug appeared while I was working on Indd.

It didn't appear after I launched the app.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Contributor ,
Jun 08, 2017 Jun 08, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Check if the layer got locked. If so unlock it.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 08, 2017 Jun 08, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Try a new document to see if something it is something in the current document.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 09, 2017 Jun 09, 2017

Copy link to clipboard

Copied

It's not a lock problem : as I said, I can select and resize the objects, and move them with the directional arrows.

I just can't move them with the mouse.

I tried to create new documents, same problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Jun 09, 2017 Jun 09, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi MgX86,

Do you have any third party plugin or software installed that could be conflicting like an anti-virus? If yes, please disable it for a moment and check. Are you logged in as an admin in this system? Was it working fine earlier?

Regards,

Om

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 10, 2017 Jun 10, 2017

Copy link to clipboard

Copied

What happens if you 1. shut down your computer 2. turn off your mouse 3. restart your computer 4. turn on your mouse

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 12, 2017 Jun 12, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Yes, I'm the admin, and yes it was working fine earlier. It just happened suddenly.

I tried disabling the anti-virus, but it didn't change anything. It was already active before the bug though, it would have been surprising.

I also tried to shut down/turn off/restart/turn on, but no change.

Well, I guess I'll wait for the next Indesign update, hoping this problem will be solved...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Jun 12, 2017 Jun 12, 2017

Copy link to clipboard

Copied

r u sure about the master case? is that object placed in the master page?

did u check the lock issue in the layers panel?

if yes, can u show us a screenshot from ur case?

Regards,

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 12, 2017 Jun 12, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I'm not sure about what you mean by "master case" (English is not my native language and I don't use Indesign in English), but I'm sure it's not on the "master page", assuming we're talking about the same thing ^^

It's not a lock issue, I can select the objets and resize them.

I can show you a screenshot, but you won't see anything relevant.

Everything is ok besides the fact I can't move the objets with the mouse.

Layer-panel.png

Page-panel.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 12, 2017 Jun 12, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Do you have the same issue if you hold Shift or Command keys down?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jun 12, 2017 Jun 12, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi MgX86,

Please try these steps and share results.

1) Boot system to safe boot with same account and check how it works, if it works fine close all third party running services. For details click here Use safe mode to isolate issues with your Mac - Apple Support

2) Log in to root account  For details check here How to enable the root user on your Mac - Apple Support

Check how application works there, If it works fine

  • Go to Location ~/Library/Preferences
  • right click preferences folder and click get info
  • Click the lock icon to unlock it, then enter an administrator name and password.
  • Click + icon and add your user name.
  • Change permissions of your user account to read and write.
  • Click the Action pop-up menu , then choose “Apply to enclosed items.”
  • If you do not see your account there click on plus symbol on bottom left corner and add account and follow same steps

permissions 1.png

Follow same steps for

~/Library/Caches

~/Library/Application support

/Library/Preferences

/Library/Caches

/Library/Application support

Note: If you are on office system ,these (/Library/Application support and/Library/Preferences) folders may or may not allow you to add user , that is completely fine.

After that launch system back to normal user account and check how it works.

Regards,

Srishti

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 13, 2017 Jun 13, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi Srishti,

So I was about to try your solution, when Indesign crashed, and restarted automatically.

And after that, the bug was all gone !

Everything seems to be working fine, and I don't know why...

Even though I restarted the app several times, it never worked.

Anyway, I keep your solution in case I need it later, it seemed to be useful.

Thanks everyone for your kind help.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Jun 13, 2017 Jun 13, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi MgX86,

Thanks for the confirmation. We are glad that your issue is resolved. You certainly can try Srishti's solution for this issue, it is related to permissions at times. Feel free to report if you need assistance.

Regards,

Om

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 31, 2022 Mar 31, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hi Srishti,

Today I had the same problem but on Windows and I couldn't solve the problem 😞

Is there any similar solution for those who are working on Windows?

 

Regards,

Sara

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 03, 2018 Apr 03, 2018

Copy link to clipboard

Copied

This may or may not be related, but I've been having the same problem and it was driving me crazy. While the problem is probably much more complicated than my solution, it turns out the thing that fixed mine was pressing the Insert key (Windows). It apparently got inadvertantly activated and when I toggled it off again, everything started work correctly. I don't understand it, but it seemed to fix it in my particular case.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 30, 2018 May 30, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I am having the same problem with Illustrator on 2 different windows work stations. We uninstalled the software and reinstalled it which fixed it... Oddly enough they both did it today, 1 at 10am and the other at 1pm (central time)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
May 30, 2018 May 30, 2018

Copy link to clipboard

Copied

You should post about your Illustrator experiences in the Illustrator forum here:

Illustrator

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 31, 2018 May 31, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Thank you.

If you have any questions please let me know, I am glad to help.

Thank you,

Jim Wheat

Pro DeZigns com

[personal info removed by moderator]

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines