Highlighted

High CPU usage due to CEPHtmlEngine

Community Beginner ,
Jan 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am running the latest versions of Indesign, Photoshop and Illustrator at the same time. I am having a lot of issues with the CPU running very high and on the task manager I see Adobe CEPHtmlEngine.

 

Please advise how I can fix this issue.

 

Thank you.

Hi there,

 

Thanks for reaching out. I'd recommend following the instructions provided on help https://helpx.adobe.com/in/x-productkb/global/high_cpu_usage_cephtmlengine.html and let us know how it goes.

 

Regards,

Ashutosh

TOPICS
Bug, Performance

Views

3.3K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

High CPU usage due to CEPHtmlEngine

Community Beginner ,
Jan 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am running the latest versions of Indesign, Photoshop and Illustrator at the same time. I am having a lot of issues with the CPU running very high and on the task manager I see Adobe CEPHtmlEngine.

 

Please advise how I can fix this issue.

 

Thank you.

Hi there,

 

Thanks for reaching out. I'd recommend following the instructions provided on help https://helpx.adobe.com/in/x-productkb/global/high_cpu_usage_cephtmlengine.html and let us know how it goes.

 

Regards,

Ashutosh

TOPICS
Bug, Performance

Views

3.3K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Jan 20, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Jan 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Which OS?

How much RAM do you have?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jan 20, 2020 0
Community Beginner ,
Jan 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am using Windows 7 and have 16GB RAM.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jan 20, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Jan 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

You need to upgrade to Windows 10.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jan 20, 2020 0
Community Beginner ,
Jan 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I also use my CC license on another PC which has Windows 10 and I seem to be getting same problem.

See screenshot below:

 

unnamed.png

 

Do you think that upgrading is really going to help the issue?

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jan 21, 2020 0
Adobe Employee ,
Jan 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi there,

 

Thanks for reaching out. I'd recommend following the instructions provided on help https://helpx.adobe.com/in/x-productkb/global/high_cpu_usage_cephtmlengine.html and let us know how it goes.

 

Regards,

Ashutosh

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jan 20, 2020 0
Community Beginner ,
Mar 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This doesn't help with InDesign2020 (15.0.2). I've followed the directions in the link and it's the same issue: extremely high CPU usage and battery drain. 

Any help would be appreciated.  

Thanks!

raj

 

MacBook Pro 16"

32 GB RAM

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Mar 23, 2020 2
New Here ,
Apr 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have the exact same problem. But this doesn't help for me... I tried to do both actions, but the second sugestion doesn't exist😅😅. It says to go to this folder: 

/Applications/Adobe Photoshop CC 2015/Adobe Photoshop CC 2015.app/Contents/Required/CEP/extensions/com.adobe.DesignLibraryPanel.html/

I changed it to:

/Applications/Adobe Photoshop 2020/Adobe Photoshop 2020.app/Contents/Required/CEP/extensions/com.adobe.DesignLibraryPanel.html/

 

But in the 'Required' folder isn't a folder called CEP, so I cant go to /CEP/extensions/com.adobe.DesignLibraryPanel.html/

 

Any help would be really appreciated!

Pieter Benjamin

 

The device I'm using is a,

MacBook Pro 15" 2017 

3,1 GHz Quad-Core Intel Core i7

16 GB 2133 MHz LPDDR3

Radeon Pro 560 4 GB &

Intel HD Graphics 630 1536 MB

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 20, 2020 0
New Here ,
May 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi, still need help?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 16, 2020 1
Community Beginner ,
Jul 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It doens't apply to Adobe 2020. These folder do not exist and I have tried everyway to locate the file but failed. Could you provide an updated solution? This bug is really annoying and drains my laptop. Thank you very much! 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 19, 2020 0
Explorer ,
Sep 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It's now September 2020 and this issue still remains. Constantly not responding in Activity Monitor. In the link you provide as a fix there is no mention of After Effects. at the bottom of the page this is stated 

Note:

Adobe engineering is aware of the issue and plans to address it in a future update.

Please note the date – Last Published: 17 April 2019. That's a year and a half ago. In that 18 months I have paid Adobe £1,062. There are constat issues. I'm sure the Adobe community would greatly apreciate a year where no new features were added to the suite, but the software was made as close to 100% reliable as possible on Windows and macOS. Check YouTube for peoples frustrations with Premier being so unreliable. This is no joke, people are tired of the bugs. Davinci Resolve and Fusion are powerful free software alternatives, the only thing holding me back is the downtime I would need to learn Fusion. There's only so much of the buggy software I can take.

CC2020 better be ready for macOS 11 as I will be upgrading to make full use of Redshift for Cinema 4D, I'm sure Blackmagic will be ready.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 23, 2020 1
18 hours ago

Copy link to clipboard

Copied

Posting here as this is an issue for me as well. Running the latest Creative Suite on a brand new Macbook Pro with 32GB of RAM... never had the fan come on so much it's bizarre. C'mon Adobe, get on it.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
18 hours ago 0
Community Beginner ,
Apr 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

My MacBook Pro (2017, but with new battery) is strugling with the CPU, the fan going off the rails. This is so anoying. The Activity Monitor sais it is CEPHtmlEngine (1168) that is using all the CPU, and I can see after googeling it that it is a common error that has lasted a long time. I tried to look at the "fix" you provided, but the correct file name is not in the folder (sollution 1) and in the file I should download to replace the files in sollution 2 I can not find the similar named files. Also I run on CC2020-programs as one person points out here, not CC2015 that is described in the fix. I´m running all the latest programs on CC.

3,1 GHz Intel Core i7

16 GB 2133 MHz LPDDR3

 

What are you doing to address this issue? For people like me that are not too technical this is far to advanced to be dealing with, I can not risk doing something wrong and suddenly loosing my access to the programs etc.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 29, 2020 4
Community Beginner ,
Jun 10, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I'm having the same problem and have almost the same memory/processor spec as your machine, although mine is little older. I'm running 16GB RAM, 2.9GHz Intel I7.

 

I often see this when I look in the activity monitor:

 

Activity Monitor.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jun 10, 2020 2
New Here ,
Jun 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Any news on this??? It's still a big problem for me ...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jun 16, 2020 3
New Here ,
Jul 07, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello,

I also have the same issue, since last February (cannot remember exactly when)

I am running a i7 Dell Precision 5820 machine with 48 GB RAM and Windows 10, latest version.

The Video card is a Nvidia Quadro P2000, latest drivers

When Opening Photoshop, mouse flickers and I cannot access the menu.

Opened 3 tickets but no solutions other than "wait for update" (NVidia it seems)

I am using a workaround: rename the file C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop 2020\Required\CEP\CEPHtmlEngine\CEPHtmlEngine.exe, but you will have to repeat it at next Photoshop update.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 07, 2020 0
New Here ,
Jul 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Is there a fix for this yet?

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 09, 2020 0
Community Beginner ,
Sep 30, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I installed the previous version of InDesign (15.1.1) and no longer have the high CPU usage or crazy fan issue. The CEPHtmlEngine CPU usage is staying around 2.2%.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 30, 2020 0