Highlighted

Place image is not functioning correctly

Community Beginner ,
Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi. When I select Place, then select an image and draw the box for image that should be placed proportionately, the image is then very very small within the box. Doesn't matter if it's a jpeg, png, PSD, etc., file. For instance I will draw the box to size up to 100%, release the cursor but the image always comes in at 8%. It was working fine this morning. Did I hit a key to change a setting? I deleted the preferences when I reopened InDesign but it didn't fix the problem. Any help would be greatly appreciated. Thanks! Louis

Adobe Community Professional
Correct answer by SJRiegel | Adobe Community Professional

In that case, your default frame must have fitting options applied. Take a look at your Object Style menu, and check the options on the selected style.

TOPICS
Import and export

Views

91

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Place image is not functioning correctly

Community Beginner ,
Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi. When I select Place, then select an image and draw the box for image that should be placed proportionately, the image is then very very small within the box. Doesn't matter if it's a jpeg, png, PSD, etc., file. For instance I will draw the box to size up to 100%, release the cursor but the image always comes in at 8%. It was working fine this morning. Did I hit a key to change a setting? I deleted the preferences when I reopened InDesign but it didn't fix the problem. Any help would be greatly appreciated. Thanks! Louis

Adobe Community Professional
Correct answer by SJRiegel | Adobe Community Professional

In that case, your default frame must have fitting options applied. Take a look at your Object Style menu, and check the options on the selected style.

TOPICS
Import and export

Views

92

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Sep 22, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Is it just one document, or does it happen with all of them. 

If it's just one, try exporting the docuemnt as IDML, this will help if the document has minor corruption.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 22, 2020 0
Community Beginner ,
Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It's one document that I'm currently working on. I created a new document and the Place seems to be functioning fine! I'll try exporting the document as IDML as I'm thinking the document might be corrupted as you suggest.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 22, 2020 0
Community Beginner ,
Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I exported the document as an IDML file, opened it and tried the Place command but it didn't correct the problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 22, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

For instance I will draw the box to size up to 100%, release the cursor but the image always comes in at 8%.

 

Does it happen if you Place directly on the page? Don’t draw a box—with nothing selected, choose File>Place... and click once on a page.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 22, 2020 0
Community Beginner ,
Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yes. It correctly place the image at 100% 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 22, 2020 0
Community Beginner ,
Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Tried something different… drew a box, pressed Command D, selected my image and it imported same problem. If I drew a box, highlighted it and selected the option of "clear frame fitting options" then imported the image, it came in at 100%. Frustrating!!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 22, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

In that case, your default frame must have fitting options applied. Take a look at your Object Style menu, and check the options on the selected style.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 22, 2020 1
louiedi2 LATEST
Community Beginner ,
Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I checked the Object/Frame Fitting Options and there was a negative crop amount applied to the Bottom box. Made all crop amounts equal to 0, set the content fitting to propotionately and it now works! Not sure how the negative amount got there but it's now working as before. Thank you SJRiegel! 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 22, 2020 0