Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Lightroom: Cannot delete missing photos in LR 4.3

4 Votes
Engaged ,
Dec 13, 2012 Dec 13, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Cannot delete missing photos in LR4.3

Please try this:

1. Find missing photographs
2. Select All
3. Pick "delete photos" from the menu.
4. Nothing will happen!

We had a discussion here:
http://forums.adobe.com/message/49182...

This is probably newly formed LR 4.3 bug.
Bug Fixed
TOPICS
Desktop

Views

11

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Mar 22, 2017 Mar 22, 2017
This was fixed in Lightroom 5 or later.

Votes

Translate

Translate
11 Comments
Enthusiast ,
Dec 13, 2012 Dec 13, 2012

Copy link to clipboard

Copied

The same bug exists for OS X (10.8.2) on my MacBook Pro (retina) when I try to delete the missing image from the catalog. However, if I create a Quick Collection the deletion works from within the collection if I add the missing images to that collection.

I think a bit more thorough testing would have been nice.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Dec 19, 2012 Dec 19, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Is anyone of the authorities here to confirm this, please?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 19, 2012 Dec 19, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Perhaps I'm missing something here, but this worked just fine for me. I selected an image at random, use the Show in Finder function, moved the file to the desktop, went back to Lightroom and the image was missing. I then deleted it (I've tried using simply the Delete key, right/Control+clicking and choosing Delete Photo, as well as using Photo > Delete Photo). Each time the image was removed from Lightroom.

Can you try this same test on your side to see if it works (that is force a file to be missing and then try deleting it). If that still fails, could you try creating a new catalog, importing a couple files, move them so they become missing, and then delete?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 19, 2012 Dec 19, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Tested, not able to confirm as it works on my end. Refer to above reply for testing.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Enthusiast ,
Dec 19, 2012 Dec 19, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Please read the post by the OP. The steps you must follow (which I just repeated with a new catalog) are:
(1) remove some files so that the "?" appears on the missing ones
(2) imagine these are missing in a large catalog and invoke Library>Find Missing Photos
When you try to delete the missing photo(s) from the catalog nothing happens.
Now add the missing photos to a Quick Collection and the deletion will work.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 19, 2012 Dec 19, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Thank you for the clarifying point. So the problem is specific to the Missing Photographs collection. Now I see what you are talking about. However, I don't see your workaround working. After adding the photos to the Quick Collection, the option to delete the photos should turn to "Remove from Quick Collection" which will not delete them from the catalog. What should work instead is to flag the files as Rejected and then use the Delete Rejected Photos option. This should work even from the Missing Photographs collection.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Enthusiast ,
Dec 19, 2012 Dec 19, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Add the photos in the Missing Photographs collection to a Quick Collection and you can delete them.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 19, 2012 Dec 19, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Re-tested - confirmed. Bug logged.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Dec 20, 2012 Dec 20, 2012

Copy link to clipboard

Copied

Glad you were able to confirm. And thanks to Robert Peters for assisting!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 11, 2013 Mar 11, 2013

Copy link to clipboard

Copied

select all then alt delete worked fine...all gone.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 22, 2017 Mar 22, 2017

Copy link to clipboard

Copied

LATEST
This was fixed in Lightroom 5 or later.

Senior Product Manager - Customer Advocacy - Digital Imaging

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines