Lightroom Classic: Losing Library order after "Edit in Layer in Photoshop" Save

3 Votes
Explorer ,
Oct 08, 2019 Oct 08, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I think I have found an "odd behavior" in LR (i use the latest release of August)
I organize the Library > by Capture Time
When in the Development room i pick 2 images and Edit > as layer in Photoshop
do the PS editing and flatten the layers (CTRL-SHIFT-E) and Save, then return to LR classic the save image is not organize by CAPTURE time but saved as a last image in CUSTOM ORDER.
This is annoying and keeping the SORT by in Library would be better
Bug Unresolved

Views

4

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
16 Comments
LEGEND ,
Oct 08, 2019 Oct 08, 2019

Copy link to clipboard

Copied

You are not alone! At least we know when it happens we just need to go to Sort and back to Capture Time, but it’s annoying!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Yes indeed but each time i wonder why the image does not appear ... then after some delay go and find it.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

It’s usually at the very bottom of your folder!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for the feedback.
We are investigating.

Thanks,
Sunil

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Make sure File > Library Filters > Lock Filters is unchecked. Does the problem still occur?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

What does "Lock Filters" mean? What is being locked?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Yes, mine said "Locked".

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Lock Filters means when you move from one folder to another, the filters will stay enabled.
-------------------------------------
The Lightroom Queen - Author of the Lightroom Missing FAQ & Edit Like a Pro books.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Lock Filters also keeps the filters enabled and unchanged after you do a Photo Merge or do an export with the exported photos automatically added to the catalog (otherwise LR resets the filters).

I've seen anomalies in the past where locking the filters stopped changes to sort order.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Philippe, if locking filters doesn't solve the problem, could you provide a full-resolution screen recording of the entire LR window showing the problem?  Sometimes that gives valuable troubleshooting clues and can help Adobe reproduce the problem.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Not too sure how to "lock the filter" You have a link for me to learn about this ?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Do the menu command File > Library Filters -- is the submenu item "Lock Filters" checked or unchecked?  If it's unchecked, then select the item Lock Filters to check it.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

It was on "checked"

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

...so not related to your problem.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Indeed. This is not a critical issue, just a odd behavior for possible streamlining in a future release. It si the  same issue as the losing the filter setup after a CTRL- M panorama.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 09, 2019 Oct 09, 2019

Copy link to clipboard

Copied

LATEST
Confused! Mine was "Checked", and my sort order was changed occasionally. I just unchecked it, and I've done some Nik/Edit In exports and so far no problems (but then it was never a daily thing, maybe once a fortenight).

Votes

Translate

Translate

Report

Report