Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Lightroom: Smart previews disappear for modified pictures

2 Votes
LEGEND ,
Feb 28, 2016 Feb 28, 2016

Copy link to clipboard

Copied

I generated smart preview for a entire collection and I can see the "smart preview" and "original picture" below the histogram for all pictures. However it happened several times that when I remove the external disk on which raw files are stored, the smart preview disappear for the picture currently in development. I can check now that I have 16 pictures with smart previews missing, these are exactly the picture I modified in the development module. Is this a known bug ?
Bug Fixed
TOPICS
Desktop

Views

26

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Mar 18, 2017 Mar 18, 2017
This issue should be fixed in Lightroom 2015.6/6.6 or later.

Votes

Translate

Translate
11 Comments
Enthusiast ,
Feb 28, 2016 Feb 28, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Do I have your steps correct?

1. With Hard Drive attached. Create Smart Previews
2. Develop some images
3. Detach hard drive so originals are offline
4. Images developed in step 2 do not have Smart Previews - all other images do.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Feb 29, 2016 Feb 29, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Sorry for the time it took me to answer, but I wanted to make sure I can reproduce the problem. I can say now it is actually related to virtual copy. Here are the exact steps I just applied which cause the problem:
- Import the pictures from SD card to hard disk with "create smart previews option"
- Hard disk attached, create a virtual copy of a picture
- Remove the disk
- Delete the virtual copy => the smart preview of the original copy disappear
- Attach the disk again : the original copy shows only "original image". All other pictures have "original image + smart preview".

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Enthusiast ,
Feb 29, 2016 Feb 29, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for your diligence and the new steps to repro. I agree that isn't an expected behavior. Let me see if I can duplicate it.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Enthusiast ,
Mar 02, 2016 Mar 02, 2016

Copy link to clipboard

Copied

I can confirm the behavior. I will log it as a bug.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 03, 2016 Mar 03, 2016

Copy link to clipboard

Copied

We could reproduce the behavior. We are investigating it.
Thanks for pointing this out.

Thanks,
Sunil

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 16, 2016 Mar 16, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Has the bug been corrected in LR 6.5 ?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 16, 2016 Mar 16, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Not yet. Still being investigated.

Senior Product Manager - Customer Advocacy - Digital Imaging

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 28, 2016 Apr 28, 2016

Copy link to clipboard

Copied



Reproduction steps:
1. Create a Smart Preview for a photo (Libraries module, Library=>Previews=>Build Smart Previews)
2. Hide the original file from Lightroom (e.g., rename the original file, disconnect the drive it's on, etc) so you're working with the Smart Preview when doing your editing.
3. Make a virtual copy of the photo (Photo=>Create Virtual Copy)
4. Delete the virtual copy
5. The MASTER photo which was not deleted no longer has a smart preview.

Smart previews should only be removed when all copies of a photo that could potentially use that smart preview are removed. This bug has persisted across several version upgrades.

I keep my primary files on a big slow RAID and edit smart previews on my laptop a lot, and often use virtual copies to have one color and one black and white version of an image. Sometimes I decide I don't want the B&W, or just decide I want to go back and create the B&W after making a few more edits to the original, so I run up against this bug a lot in my workflow.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
May 16, 2016 May 16, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Any news about this bug reported 3 months ago ? Smart Previews are almost unusable in my case, very annoying.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 16, 2016 May 16, 2016

Copy link to clipboard

Copied

We are fixing the issue: that's while deleting a virtual copy, smart preview of the original disappears.

Thanks,
Sunil

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 18, 2017 Mar 18, 2017

Copy link to clipboard

Copied

LATEST
This issue should be fixed in Lightroom 2015.6/6.6 or later.

Senior Product Manager - Customer Advocacy - Digital Imaging

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines