P: Account Name on Lightroom Classic is incorrect "%20" replaces [Space]

20 Votes
Explorer ,
Jul 16, 2022 Jul 16, 2022

Copy link to clipboard

Copied

For no reason in particular, LR started to show my name as seen below. I have no idea how to fix it. When I log in to my account, it just has first and lastname without the "%20" in it. Does anyone know how to fix this? 

 

Thanks so much!

Screen Shot 2022-07-16 at 6.07.02 PM.png

Bug Fixed
TOPICS
macOS , Windows

Views

1.8K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Aug 17, 2022 Aug 17, 2022

Greetings, 

 

Updates for Adobe Photography products began rolling out Tuesday night, August 16th,  The updates contain a fix for this issue. 

If you do not see the update in your Creative Cloud Application, you can refresh it by hitting [Ctrl/Cmd]+[Alt/Opt]+[ R ].

Note: It may take up to 24 hours for your update to be available in your Creative Cloud app.

 

Thank you for your patience. 

Status Fixed

Votes

Translate

Translate
36 Comments
LEGEND ,
Jul 16, 2022 Jul 16, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Expert ,
Jul 16, 2022 Jul 16, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I think by default the identity plate shows the user name from your system. Maybe you have a special character in your system user name that Lightroom can't recognize or display. You can easily fix this by customizing the identity plate. https://jkost.com/blog/2022/05/create-a-custom-identity-plate-in-lightroom-classic.html

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Jul 16, 2022 Jul 16, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Mine too.  Very weird

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Expert ,
Jul 17, 2022 Jul 17, 2022

Copy link to clipboard

Copied

This could be caused by an old bug. %20 is the ASCII notation of a space. Lightroom has a preference setting to disallow spaces in file and folder names, but that lead to similar weird things in the past, so try what happens if you change this setting. I believe it's Preferences - File Handling (I'm typing this on my iPad so I can't check it).

 

 

-- Johan W. Elzenga

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Expert ,
Jul 18, 2022 Jul 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Looks like it may be a bug in 11.4.1....it's been reported today at the lightroomqueen.com forum: https://www.lightroomqueen.com/community/threads/adobe-account-name.45829/

 

And I see it as well on my Win10 system, though my Mac system is OK.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Jul 18, 2022 Jul 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I've attempted to duplicate this on Win 10 and had no success regardless of font, number of spaces or the setting in the Preferences>File Handling. 

There must be more to the story?

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Expert ,
Jul 18, 2022 Jul 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I've seen it on my Mac in 11.4.1 and a number of reports on the FB LR Help groups. Only this weekend though, not coinciding with installing an update - could it be something server-side that's gone wrong?

 

Oh and it disappeared again when I restarted LR. Weirder and weirder. 

-------------------------------------
The Lightroom Queen - Author of the Lightroom Missing FAQ & Edit Like a Pro books.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Contributor ,
Jul 18, 2022 Jul 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I have exactly the same issue. Identity Plate is wrong (as is Preferences) but logging in to my Adobe account on line shows the correct name with no strange characters

ADobe 2.jpgADobe.jpg

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jul 19, 2022 Jul 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom Classic version: 11.4  on Mac BigSur.

 

I notice that my account name is URL encoded with the space being shown as %20.

It may have occurred earlier - I don't usually pay attention to that area. 

Online, account name is as usual and this is the only place I can update my name (no edit account button in Lightroom prefreences):

 

Screenshot 2022-07-19 at 14.13.31.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Jul 19, 2022 Jul 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I first noticed it on Win 10, LRC 11.1.  Upgraded to 11.14.1: same problem.

Also seeing it on MacOS, LRC 11.2.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jul 19, 2022 Jul 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Since updating small jpg export is crazy slow. Never had this issue before. As well, a "20%" is now appearing between my first and last name in the name plate. This can't be good... 

I am on a MacBook Pro, Montery 12.4, 2.3GHz Quad Core INtel Core i7 with 32GB 3733 MHz LPDDR4X

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jul 20, 2022 Jul 20, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I have the same issue. No special characters (US only) and LRC displays %20 instead of a space between name and surname in identity plate. This is definitelly a new bug introduced by LRC 14.4.1 on Mac platform (not sure if not already in 14.4). But anyway on older versions everyting was fine.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jul 22, 2022 Jul 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hello,

 

I'm using LR Classic 11.4.1 on MacOS 12.0.1.

 

My "Adobe ID" is "Michaël Hooreman". As you can see in the attached screenshot, when LR Classic shows it, it is done as "Michae%C3%ABl%20Hooreman". This is the case for example in the identity card on the top left of the screen, as well as in the "Lightroom Synchronization" (cloud storage) settings.

 

It seems that accented letters as well as spaces seems rendered as encoded URL instead of normal UTF8 text.

 

Version information: (in french, sorry)

Version Lightroom Classic: 11.4.1 [ 202206241800-b406ce4c ]
Licence: Creative Cloud
Paramètre de langue: fr-BE
Système d'exploitation : Mac OS 12
Version : 12.0.1 [21A559]
Architecture de l'application : x64
Nombre de processeurs logiques: 8
Vitesse du processeur : 4,2Ghz
Version SQLite: 3.36.0
Mémoire intégrée : 32 768,0 Mo
Mémoire réelle disponible pour Lightroom : 32 768,0 Mo
Mémoire réelle utilisée par Lightroom : 4 516,8 Mo (13,7%)
Mémoire virtuelle utilisée par Lightroom : 42 650,2 Mo
Taille de la mémoire cache : 917,2Mo
Version interne de Camera Raw: 14.4.1 [ 1122 ]
Nombre maximal de liens utilisé par Camera Raw : 5
Optimisation SIMD de Camera Raw : SSE2,AVX,AVX2
Mémoire virtuelle de Camera Raw: 723Mo / 16383Mo (4%)
Mémoire réelle de Camera Raw: 726Mo / 32768Mo (2%)
Affichages : 1) 5760x3240

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Expert ,
Jul 22, 2022 Jul 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I've just seen it in the Copyright field in LR Desktop too. It's gotta be a server-side change.

-------------------------------------
The Lightroom Queen - Author of the Lightroom Missing FAQ & Edit Like a Pro books.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jul 22, 2022 Jul 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I spoke with Adobe and it's a known issue. The best work around is to create a separate user and work from the other user desktop. 
I'm "told" the next update should repair the issue processing images with a watermark. 
the %20 issue can be fixed in preferences but I think it keeps coming back until this other issue is resolved. 
I can confirm the alternative user does work to solve the issue. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jul 24, 2022 Jul 24, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I just noticed it on my LrC on a windows 10 computer. I haven't upgraded Lightroom in a while 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Jul 27, 2022 Jul 27, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Since LRc 11.4, my username is showing as follows, with a %20 :

madbrain76_1-1658934237347.png

The %20 didn't used to be there.

My Windows username is "Julien Pierre", with a space. This is the username you get when you install Windows 10 with a local account, rather than a a Microsoft account. You are prompted for first and last name during the OS installation. A space is automatically added to the username by the OS.

The behavior can easily be reproduced by creating another local user and running LRc under it.

 

While this is a cosmetic regression, it looks pretty silly to have the space character escaped.

Pentax K-1 II . Panasonic Lumix GX85.

i7-5820k OC 4.3 GHz
32GB DDR4-2666
8x1 TB striped SSD
nVidia GTX 960
2 x 32UHD59-B 32" 4K displays
1 x Asus PB238Q HD display
10Gbe Ethernet

112TB NAS

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jul 28, 2022 Jul 28, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Just a "me too" report. Latest everything on macOS Monterey. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Expert ,
Jul 30, 2022 Jul 30, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Can confirm this on my Windows installation.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jul 31, 2022 Jul 31, 2022

Copy link to clipboard

Copied

With Lightroom Classic 11.4.1 (Windows 10 Pro, 19044.1826, language setting "swedish") the user name (to the right of the "LrC" icon, upper left corner) is presented with the encoding of national characters rather than the character itself.
This also applies to the white space between first- and family-name: "%20" instead of " ".

National characters are shown "%C3%xx", where xx is specific for the character.

Reproduce by using national characters in the name, e.g "Åke Motörhéad" (for illustration only)

 

B.T..W. it would be good if the text already entetered also remained when changing the "conversation type". Tedious to re-enter the same information!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Aug 01, 2022 Aug 01, 2022

Copy link to clipboard

Copied

On starting Lightroom Classic 11.41 with the start-up Catalog unavailable, the registered user name appears as Firstname%20Lastname rather than Firstname Lastname in the upper-left of the application.

If Lightroom Classic is started with the Catalog available, the name renders correctly (with a space character, not the hex %20 code)

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Aug 03, 2022 Aug 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi… This is really trivial but it bothers me everytime I look at it. Why is html code for a word space showing? Is there anyway to clean it up i.e. get rid of it? I've restored the preferences, etc.

 

LrC 11.4.1 release. MacOS Catalina. Thanks all!

 

Screen Shot 2022-08-03 at 8.59.23 AM.JPG 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Expert ,
Aug 03, 2022 Aug 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I can confirm this also.

Lightroom 11.4.1

Windows 10 21H2

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Aug 07, 2022 Aug 07, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thank you!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Aug 09, 2022 Aug 09, 2022

Copy link to clipboard

Copied

My Adobe Account has my Name with my middle name initial like "John F. Kennedy"

But the latest Adobe Versions have problem with displaying spaces in the top left corner... They show the HTML Code (?) %20 instead of actual spaces.

This is how Lightroom Classics look:

Screenshot 2022-08-09 at 21.02.24.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report