P: Crashes upon clicking on a Video file

1 Vote
Explorer ,
Nov 03, 2021 Nov 03, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom crashes everytime I click on a video file (MP4), attached is the video of the crashes. I have send a crash report 

Bug Fixed
TOPICS
macOS

Views

1.4K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Aug 17, 2022 Aug 17, 2022

Greetings, 

 

Updates for Adobe Photography products began rolling out Tuesday night, August 16th,  The updates contain a fix for this issue. 

If you do not see the update in your Creative Cloud Application, you can refresh it by hitting [Ctrl/Cmd]+[Alt/Opt]+[ R ].

Note: It may take up to 24 hours for your update to be available in your Creative Cloud app.

 

Thank you for your patience. 

Status Fixed

Votes

Translate

Translate
30 Comments
Community Expert ,
Nov 03, 2021 Nov 03, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Your crash report is not available to users on this forum. 

 

I'm not having that trouble on a Windows machine.  I have a variety of container types including .MTS, .MOV and .MP4.   Each of those can have a variety of codecs that may or may not work with Lightroom.   With what little you've provided, I will guess that you may need to do a reinstallation, you may need to reset you Lightroom preferences or your MP4 has an unsupported codec in it. 

 

What operating system are you using?  What is the source of your MP4?  Can you use the (free) MediaInfo program to post the "tree view" contents of your MP4 file?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Nov 03, 2021 Nov 03, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I am on MacOsCatalina, its an old video file (from a phone) that have been imported and edited in previous LR since 2019. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Nov 06, 2021 Nov 06, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I am having the same issue with MOV files from my Nikon D600.  I can't open them in the Loupe view - Lightroom Classic locks up and crashes.  It also won't include the video clips in Slideshows.  I am using a PC with Windows 10.  And I recently updated to Lightroom Classic version 11.0.  However, I have never been able to open video files in Lightroom Classic nor my original Lightroom version 6.  I would appreciate any help with this.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Nov 08, 2021 Nov 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I have the same problem- cannot play videos.  Problem not existing prior to v11.  MacOS Catalina.  

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Nov 09, 2021 Nov 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi, Thanks for reporting this. We are not able to see this issue on Win or Mac. Could you please share the Video file with which you are facing this issue ? Or is it happening with all Video files ? Also do share your system information, by going to HELP -> SYSTEM INFO...

Regards, Sumeet

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Nov 09, 2021 Nov 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Yes every exisiting video file that I have imported. My video file is more than 47 mb, how do I share it to you? 

Below is the system info 

Lightroom Classic version: 11.0 [ 202110120910-0bccc70d ]
License: Creative Cloud
Language setting: en-TH
Operating system: Mac OS 10
Version: 10.15.7 [19H1519]
Application architecture: x64
Logical processor count: 4
Processor speed: 2.9GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 16,384.0 MB
Real memory available to Lightroom: 16,384.0 MB
Real memory used by Lightroom: 1,757.1 MB (10.7%)
Virtual memory used by Lightroom: 27,547.3 MB
Memory cache size: 85.7MB
Internal Camera Raw version: 14.0 [ 950 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 3
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX
Camera Raw virtual memory: 167MB / 8191MB (2%)
Camera Raw real memory: 169MB / 16384MB (1%)
Displays: 1) 2560x1440

Graphics Processor Info:
Metal: NVIDIA GeForce GTX 660M

 

Application folder: /Applications/Adobe Lightroom Classic
Library Path: /Users/soohonkeong/Pictures/Lightroom/LRCAT2017/LRCAT2017-3-2-v10-v11.lrcat
Settings Folder: /Users/soohonkeong/Library/Application Support/Adobe/Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Aperture/iPhoto Importer Plug-in
3) Facebook
4) Flickr
5) Nikon Tether Plugin

Config.lua flags: None

AudioDeviceIOBlockSize: 512
AudioDeviceName: $$$/dvaaudiodevice/SystemDefaultAndEffectiveDeviceName=System Default - Built-in Output#{comment}DVAAU-4201250: Open the audio hardware preferences page.
AudioDeviceNumberOfChannels: 2
AudioDeviceSampleRate: 44100
Build: Uninitialized
CoreImage: true
GL_ACCUM_ALPHA_BITS: 0
GL_ACCUM_BLUE_BITS: 0
GL_ACCUM_GREEN_BITS: 0
GL_ACCUM_RED_BITS: 0
GL_ALPHA_BITS: 8
GL_BLUE_BITS: 8
GL_DEPTH_BITS: 24
GL_GREEN_BITS: 8
GL_MAX_3D_TEXTURE_SIZE: 2048
GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 16384
GL_MAX_TEXTURE_UNITS: 8
GL_MAX_VIEWPORT_DIMS: 16384,16384
GL_RED_BITS: 8
GL_RENDERER: NVIDIA GeForce GTX 660M OpenGL Engine
GL_SHADING_LANGUAGE_VERSION: 1.20
GL_STENCIL_BITS: 8
GL_VENDOR: NVIDIA Corporation
GL_VERSION: 2.1 NVIDIA-14.0.32 355.11.11.10.10.143
OGLEnabled: true
GL_EXTENSIONS: GL_ARB_color_buffer_float GL_ARB_depth_buffer_float GL_ARB_depth_clamp GL_ARB_depth_texture GL_ARB_draw_buffers GL_ARB_draw_elements_base_vertex GL_ARB_draw_instanced GL_ARB_fragment_program GL_ARB_fragment_program_shadow GL_ARB_fragment_shader GL_ARB_framebuffer_object GL_ARB_framebuffer_sRGB GL_ARB_half_float_pixel GL_ARB_half_float_vertex GL_ARB_imaging GL_ARB_instanced_arrays GL_ARB_multisample GL_ARB_multitexture GL_ARB_occlusion_query GL_ARB_pixel_buffer_object GL_ARB_point_parameters GL_ARB_point_sprite GL_ARB_provoking_vertex GL_ARB_seamless_cube_map GL_ARB_shader_objects GL_ARB_shader_texture_lod GL_ARB_shading_language_100 GL_ARB_shadow GL_ARB_sync GL_ARB_texture_border_clamp GL_ARB_texture_compression GL_ARB_texture_compression_rgtc GL_ARB_texture_cube_map GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_env_combine GL_ARB_texture_env_crossbar GL_ARB_texture_env_dot3 GL_ARB_texture_float GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_texture_non_power_of_two GL_ARB_texture_rectangle GL_ARB_texture_rg GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_vertex_array_bgra GL_ARB_vertex_blend GL_ARB_vertex_buffer_object GL_ARB_vertex_program GL_ARB_vertex_shader GL_ARB_window_pos GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_bindable_uniform GL_EXT_blend_color GL_EXT_blend_equation_separate GL_EXT_blend_func_separate GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_blend_subtract GL_EXT_clip_volume_hint GL_EXT_debug_label GL_EXT_debug_marker GL_EXT_depth_bounds_test GL_EXT_draw_buffers2 GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_fog_coord GL_EXT_framebuffer_blit GL_EXT_framebuffer_multisample GL_EXT_framebuffer_multisample_blit_scaled GL_EXT_framebuffer_object GL_EXT_framebuffer_sRGB GL_EXT_geometry_shader4 GL_EXT_gpu_program_parameters GL_EXT_gpu_shader4 GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_packed_depth_stencil GL_EXT_packed_float GL_EXT_provoking_vertex GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_shadow_funcs GL_EXT_stencil_two_side GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_texture_array GL_EXT_texture_compression_dxt1 GL_EXT_texture_compression_s3tc GL_EXT_texture_env_add GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_integer GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_mirror_clamp GL_EXT_texture_rectangle GL_EXT_texture_shared_exponent GL_EXT_texture_sRGB GL_EXT_texture_sRGB_decode GL_EXT_timer_query GL_EXT_transform_feedback GL_EXT_vertex_array_bgra GL_APPLE_aux_depth_stencil GL_APPLE_client_storage GL_APPLE_element_array GL_APPLE_fence GL_APPLE_float_pixels GL_APPLE_flush_buffer_range GL_APPLE_flush_render GL_APPLE_object_purgeable GL_APPLE_packed_pixels GL_APPLE_pixel_buffer GL_APPLE_rgb_422 GL_APPLE_row_bytes GL_APPLE_specular_vector GL_APPLE_texture_range GL_APPLE_transform_hint GL_APPLE_vertex_array_object GL_APPLE_vertex_array_range GL_APPLE_vertex_point_size GL_APPLE_vertex_program_evaluators GL_APPLE_ycbcr_422 GL_ATI_separate_stencil GL_ATI_texture_env_combine3 GL_ATI_texture_float GL_ATI_texture_mirror_once GL_IBM_rasterpos_clip GL_NV_blend_square GL_NV_conditional_render GL_NV_depth_clamp GL_NV_fog_distance GL_NV_fragment_program_option GL_NV_fragment_program2 GL_NV_light_max_exponent GL_NV_multisample_filter_hint GL_NV_point_sprite GL_NV_texgen_reflection GL_NV_texture_barrier GL_NV_vertex_program2_option GL_NV_vertex_program3 GL_SGIS_generate_mipmap GL_SGIS_texture_edge_clamp GL_SGIS_texture_lod

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Nov 09, 2021 Nov 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I have uploaded a smaller video file which also has the same issue. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Nov 16, 2021 Nov 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

#update# Issue still persists in V11.01

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Dec 21, 2021 Dec 21, 2021

Copy link to clipboard

Copied

#Update# Issue Still remains with V11.10

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Dec 27, 2021 Dec 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Same problem here. Older Mac from 2012, lates OS and latest Lightroom classic. LR crashes immediately when opening any video file, old from eg 2004 to latest Xmas videos.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Dec 27, 2021 Dec 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Mine also a Imac from 2012 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Jan 06, 2022 Jan 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I have the same problem. Mac OS X 10.15.7 and LR 11.1

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Jan 06, 2022 Jan 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Mine is also an iMac:

Model Name: iMac

Model Identifier: iMac13,1
Processor Name: Quad-Core Intel Core i7
Processor Speed: 3,1 GHz

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jan 08, 2022 Jan 08, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Same for me, iMac late 2012

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Feb 18, 2022 Feb 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

#update# issue still persists in 11.20, its already 3 months since this has been reported. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Feb 21, 2022 Feb 21, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Same problem here, LR crashes immediately when opening any video file.  Works as expected on M1 MacBook Air/Monteray.  Bombs instantly everytime on 2012 iMac/Catalina.  

 

Followed suggest troubleshooting actions here, no difference

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/troubleshoot-video-issues.html

Created new "test" catalog with a few imports, no difference

Video from mutiple devices, no difference, instantlly bombs Lightroom.

Uninstalled and reinstalled Adobe Lightroom Classic 11.2, no difference.

 

So frusterating to invest both time and money, to no avail!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Apr 12, 2022 Apr 12, 2022

Copy link to clipboard

Copied

#update#  Crashes still persists in 11.30, its already 5 months plus since this has been reported. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Apr 21, 2022 Apr 21, 2022

Copy link to clipboard

Copied

#Update# Updated to Version 11.3.1, Lightroom continue to crash. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Apr 25, 2022 Apr 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Recap of last half a year with Lightroom Classic.  

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Apr 25, 2022 Apr 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Video Crash, Video Crash, Video Crash, Video Crash, Video Crash, Video Crash

Recap of the last half year with Adobe Lightroom Clasic.  UGH!!!!

Seems Adobe is no longer going to support 10.15 Catalina

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Jun 13, 2022 Jun 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

 #Update# Updated to Version 11.4, same as the past 8 months, Lightroom continue to crash. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Jun 29, 2022 Jun 29, 2022

Copy link to clipboard

Copied

#Update# Updated to Version 11.4.1, Lightroom continue to crash. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jul 09, 2022 Jul 09, 2022

Copy link to clipboard

Copied

When I use the "Slideshow" module and the "Preview or Play" function,
after the preparation phase LR crash.

I have already tried to set "off" the use of the graphics processor.
Environmental information:
LR Classic release 11.4.1
operating system MacOS Catalina 10.15.7
NVIDIA GeForce GTX 660M 512MB graphics card
Do you have any suggestions? Thank you

 

 

 

{Thread title updated by moderator}

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Jul 11, 2022 Jul 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi there,

 

Thanks for reaching out. I’ll need a little more information so that I can help you with this.

Please specify the type of photos you are working on? Are they JPEG or RAW? Are you creating the slideshow from a collection with any missing images? Does this happen with all images/collections, or do any specific images behave similarly?

Have you tried any troubleshooting steps?

 

Please use images with uniform dimensions (only landscapes or portraits) in the slideshow as a test.

 

You can also try to clear the DynamicLink Manager (it handles video playback in Lightroom) by following these steps:

For macOS, delete the following on your system: 

Go to Finder > Go (Top Menu) > Hold the Opt Key > Hidden user Library will be revealed

  • Library/Application Support/Adobe/dynamiclinkmediaserver
  • Library/Application Support/Adobe/dynamiclinkmanager (if exists)

    Delete the following to clear Video Cache:
  • Library/Caches/Adobe/Lightroom/Video/Media Cache
  • Library/Caches/Adobe/Lightroom/Video/Media Cache Files

 

Restart your computer, and then try to create a slideshow preview again, and let us know if that works!

 

Thanks

Sameer K

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jul 11, 2022 Jul 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for your attention.

These are the information requested:

  • type of photos: RAW
  • Are you creating the slideshow from a collection with any missing images?  NO
  • Does this happen with all images / collections, or do any specific images behave similarly?
    • Preview or Play function work for a certain number of photos (about 90%) and then the crash occurs
  • Have you tried any troubleshooting steps?
    • In Preferences Performance I tried: Increase Camera RAW cache setting to 10 GB.
    • Increase Video cache size to 5GB and I have Optimize Catalog.
    • In addition I have enabled Adobe Lightroom Classic to control the computer.
  • As a test I tried 10 landscapes format photos.
  • I deleted the dynamiclinkmediaserver library and also Media Cache and Media Cache Files.

I tried to create a slideshow preview again, but the problem is NOT solved.

In addition, I also provide this information:

  • on another computer running MacOS Monterey ver.12.4 and Lightroom Classic v11.4.1, using the same photos, the slideshow module works fine.
  • The preview also includes files in mp4 format.

I hope to solve the problem.

Thank you.

Votes

Translate

Translate

Report

Report