P: Metadata Auto Sync doesn't update the display of fields in the Metadata panel

1 Vote
LEGEND ,
Apr 22, 2022 Apr 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Metadata Auto Sync doesn't correctly update the display of  copied metadata fields like Caption in the Metadata panel, another problem with the 11.3's caching of metadata in "<catalog> Helper.lrdata". You can work around this bug by enabling Catalog Settings > Metadata > Automatically Write Changes Into XMP.

 

Note that this is a different bug than the one reported for Sync Settings not displaying correct Cropped dimensions.  Sync does correctly display the copied caption -- it's just Auto Sync that is broken.

 

Tested on LR 11.3.1, Mac OS 11.6.2 and Windows 10. To reproduce:

 

1. Make a new catalog.

 

2. Import two photos.

 

3. Turn off Catalog Settings > Metadata > Automatically Write Changes Into XMP.

 

4. Select both photos.

 

5. In the Metadata panel, select Target Photo.

 

6. Enable the menu item Metadata > Enable Auto Sync.

 

7. Change Caption to "Hello".

 

8. Select the other photo and observe in the Metadata panel that Caption is blank.

 

9. Restart LR and observe that photo's caption is still blank.

 

10. Run the Any Filter plugin's Filter command and observe that it displays "Hello" as the caption for both photos, demonstrating the the catalog has correctly recorded the new caption:

johnrellis_0-1650656486552.png

 

11. Exit LR, delete "<catalog> Helper.lrdata", and restart LR; observe that both photos now display "Hello" as the caption.

 

 

 

 

 

Bug Fixed
TOPICS
macOS , Windows

Views

310

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 3 Correct answers

Adobe Community Professional , Apr 25, 2022 Apr 25, 2022
See if the info in the article below assist in solving your problem. https://www.lightroomqueen.com/multiple-metadata-11-0/

Votes

Translate

Translate
Adobe Employee , Apr 24, 2022 Apr 24, 2022
Investigating
Status Started

Votes

Translate

Translate
Adobe Employee , Apr 22, 2022 Apr 22, 2022
Requesting a ruling from the team on the collision we are seeing. 
Status Started

Votes

Translate

Translate
17 Comments
Community Beginner ,
Apr 21, 2022 Apr 21, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Under 11.3 and 11.31 in Library module I select e.g. 10 photos and change pretty well any text metadata e.g. Caption. You do briefly get the "Multiple ..." progress bar top left but the change is only applied to the main/1st of the selected images. Under 11.2 it works properly, metadata changed in all selected images.

I'm not 100% sure exact circumstances as import a new load of images, select them all and add new metadata (e.g. Caption blank to "Test 1") and it works as expected. But selected those imported images again and change caption from "Test 1" to "Test 2" and it does not work, only the main/1st selected image data is changed.

Changes are not made (rather than made but not displayed) as exit LrC and restart and only the main image has changed metadata.

Autosync (at bottom of metadata panel) is definately enabled and options set appropriately.

 

Doing an manual metadata sync works fine, it's just the Auto-sync that is not working. e.g. make a change to copyright field with autosync enabled, press the autosync button (ensure sync of changed field enabled) and press sync and only the 1st/main selected photo is changed. But disable auto sync and change e.g. copyright text field and press sync (check field enabled) and press "Sychronise" and it workd.


Complete nuisance as I'd been just assuming it was working so having to go back over loads of images I'd just assumed had been changed and to re-apply the changes!

Ian

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Apr 21, 2022 Apr 21, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Should add: macOS latest release version as well as macOS 10.15.7. Same on both OSs Both on MacBook Pros with plenty of disk space and RAM.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 21, 2022 Apr 21, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Make sure the text Selected Photos is highlighted.

 

2021-12-22 16_12_14-Lightroom Classic.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 22, 2022 Apr 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Requesting a ruling from the team on the collision we are seeing. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products
Bug Started

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Apr 22, 2022 Apr 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

johnrellis stated " You can work around this bug by enabling Catalog Settings > Metadata > Automatically Write Changes Into XMP. "

The LrC default operation is to read and write to the Catalog file. The option "Automatically write changes Changes into XMP ", this is to allow info to be shared with other Adobe applications, mainly PS / Camera Raw Plug-in.

Features in LrC should not require that option to be selected for them to function. I do not use that option in my workflow.

 

 

 

Regards, Denis: iMac mid-2015, 5K 27”, GPU 2GB, Ram 24GB, HDD 3TB, macOS 11.6.5,; LrC 11.4, Lr 5.4, Ps 23.3.2-ACR 14.4,; Camera OM-D E-M1.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 24, 2022 Apr 24, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Investigating

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products
Bug Started

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Apr 25, 2022 Apr 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hallo zusammen!

 

LR Classic 11.3.1

Mac OS 12.3.1

 

Seit dem letzten Update synchronisiert LR die IPTC-Daten nicht mehr.

 

Wenn ich mehrere Bilder auswähle und IPTC-Felder ausfülle, werden diese Änderungen nur beim ersten ausgewählten Bild erkannt, nicht aber bei allen anderen.

 

Der Schalter für automatisches Synchronisieren ist aktiviert. Auch wenn ich manuell auf synchronisieren drücke funktioniert das nicht.

 

Auch wenn ich ein Bild wähle, im Menü auf Metadaten kopieren drücke, und danach andere Bilder wähle und auf Metadaten einfügen drücke, funktioniert das nicht. Er arbeitet, meldet auch Daten werden eingefügt, aber die Felder sind weiterhin leer.

 

Ich würde mich über jeden Hinweis freuen.

 

Danke,

Tim

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Apr 25, 2022 Apr 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

See if the info in the article below assist in solving your problem.

https://www.lightroomqueen.com/multiple-metadata-11-0/

 

Regards, Denis: iMac mid-2015, 5K 27”, GPU 2GB, Ram 24GB, HDD 3TB, macOS 11.6.5,; LrC 11.4, Lr 5.4, Ps 23.3.2-ACR 14.4,; Camera OM-D E-M1.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 25, 2022 Apr 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Google translation: "Since the last update, LR no longer synchronizes the IPTC data.

 

When I select multiple images and fill in IPTC fields, these changes are only recognized on the first selected image, not all others.

 

The switch for automatic synchronization is activated. Even if I manually press sync it doesn't work.

 

Also, when I select an image, click Copy Metadata from the menu, and then select other images and click Paste Metadata, it doesn't work. It works, also reports data is being inserted, but the fields are still empty."

 

LR 11.3 introduced a bug with Metadata Auto Sync:

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-bugs/p-metadata-auto-sync-doesn-t-update-the-displa... 

 

As a workaround, before filling in the IPTC fields, select the desired images and make sure Selected Photos is highlighted at the top of the Metadata panel, as detailed in the article DanGannes linked to.

 

I'm not able to reproduce this problem with Metadata > Copy/Paste or with the Sync command.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 25, 2022 Apr 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 25, 2022 Apr 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

"Doing an manual metadata sync works fine, it's just the Auto-sync that is not working."

 

LR 11.3 introduced a bug with metadata Auto Sync:

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-bugs/p-metadata-auto-sync-doesn-t-update-the-displa...

 

As a workaround, select multiple photos in Library and make sure Selected Photos is highlighted at the top of the Metadata panel, as described by dj_paige.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 25, 2022 Apr 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jun 04, 2022 Jun 04, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hey everyone!

For weeks I am experiencing an annoying and time consuminng bug with Lightroom Classic, Version 11.3.1 running on Mac OS Montery version 12.0 on a 2021 Macbook Pro.

When I am filling in my Metadata, and I am selecting multiple pictures it does not fill in the Metadata in all the selected pictures (I have automativ syncronisation switched on). It does fill in tags to all selected pics. It makes no difference if i fill it in directky in the metadata spots or open the syncronisation window.

Any help or ideas would be very welcome, this is costing me hours of work.

(englisch is not my first language, so please excuse me if some words are not correct..)
Thanks,
Anthea

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Jun 04, 2022 Jun 04, 2022

Copy link to clipboard

Copied

[This post contains formatting and embedded images that don't appear in email. View the post in your Web browser.]

 

"I am selecting multiple pictures it does not fill in the Metadata in all the selected pictures (I have automativ syncronisation switched on)."

 

Metadata Auto Sync has a severe bug introduced in LR 11.3 -- while it correctly changes the metadata fields stored in the catalog, the fields in the Metadata panel don't get updated and will continue to show the old values, even after restarting LR:

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-bugs/p-metadata-auto-sync-doesn-t-update-the-displa...

 

There are three workarounds:

 

1. Instead of using Metadata Auto Sync, select all the photos to be changed, click Selected Photos at the top of the Metadata panel, then enter the new values into the desired fields:

johnrellis_0-1654380962947.png

 

The changes will occur to all the selected photos.

 

2. Use the Sync button or the menu commands Metadata > Copy/Paste Metadata to copy the changed fields to the other photos.

 

2. Roll back to LR 11.2.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Jun 04, 2022 Jun 04, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jun 11, 2022 Jun 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I will roll back to 11.2

But I still fail to comprehend how to software can be released to public with such a huge bug effecting basic most used features of Lightroom Classic. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Jun 14, 2022 Jun 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Greetings,

 

Updates to the Adobe Photography Products were released on June 13. The update contains a fix for this issue.  Please download and the latest version of your application via the Adobe Creative Cloud Application or your respective device app store.

If you do not see the update (Mac and Win) you can refresh your Creative Cloud App with the keyboard shortcut [Ctrl/Cmd]+[Alt/Opt]+[ R ]. 

 

Note: App store availability can take several days for the update to appear and be available. 

 

Thank you for your patience.

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products
Bug Fixed

Votes

Translate

Translate

Report

Report