P: Poor photo in the library and develop module - smart previews

1 Vote
LEGEND ,
Oct 25, 2020 Oct 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have a problem with version 10.0,
the photo is of poor quality in the library and in the develop module. I use smart previews (the disk with the original photos is disconnected).
smart previews in version 10.0 have poorer quality than in version 9.4
When I install the older version (9.4), the same photo with the same preset is of better quality (also smart previews).

It looks like there is a higher grain in the photo
Here are photos exported from smart previews.

Tested on: Mac pro 2013 (6core, 16gb ram, D500)

Macbook Pro 2014 2,7 ghz 4 core, 16gb ram

 

10.0:

Ver.10.0-b0348375-7ee4-43f6-bacf-3bf7316fa4d7-546901345.jpgVer.10.0-b0348375-7ee4-43f6-bacf-3bf7316fa4d7-546901345.jpg

9.4:

Ver9.4-bc03ff63-1ef6-43e0-9ea4-dd2806a97943-358141873.jpgVer9.4-bc03ff63-1ef6-43e0-9ea4-dd2806a97943-358141873.jpg

Photo exported after attaching a disk with the original photo:

568_DSA7405-959a0e03-16c7-429b-8073-0ddca9b69679-298407583.jpg568_DSA7405-959a0e03-16c7-429b-8073-0ddca9b69679-298407583.jpg
Bug Fixed
TOPICS
macOS

Views

744

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Nov 10, 2020 Nov 10, 2020
This has been confirmed by the team. Until a fix is issued your workaround is to disable the Smart Preview workflow.  Preferences>Perfomance | Develop Uncheck 'Use Smart Previews instead of Originals for image editing'

Votes

Translate

Translate
replies 162 Replies 162
162 Comments
Adobe Employee ,
Nov 10, 2020 Nov 10, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This has been confirmed by the team.

Until a fix is issued your workaround is to disable the Smart Preview workflow. 

  • Preferences>Perfomance | Develop
  • Uncheck 'Use Smart Previews instead of Originals for image editing'
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Dec 06, 2020 Dec 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This problem isn't only during Smart Previews for me. I don't use Smart Previews and I'm facing the grain resolution issue.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Mar 15, 2021 Mar 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Updates to Lightroom Classic and the Lightroom Ecosystem products for Desktop, Mobile and Web were released today and contain a fix for this issue.

Please refresh your Creative Cloud application and install your update when it becomes available. Thank you for your patience.

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Mar 16, 2021 Mar 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Rikk, The Smart Preview difference in Grain rendering appears to be improved, but a new issue has been introduced. The Develop module no longer properly renders the Grain settings, which appear much more pronounced in the Library module and exported files. This is without using Smart Previews. I tested with GPU enabled and set to Off with LrC restarted and the issue persists.

The below screenshots are with LrC 10.2 using Grain settings Amount 100, Size 50, and Roughness 100.

LrC10.2DevelopvsLibraryGrainDi-5c6fcc8c-ca18-4515-8887-29156746e591-1310254250.jpg

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Mar 16, 2021 Mar 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

This should probably be on a new thread, Todd.

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Mar 16, 2021 Mar 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Rikk, I respectfully disagree. What's being discussed here concerns rendering issues with the Grain Effects tool. Previously, this only occurred when using Smart Previews. That appears to be fixed in LrC 10.2, but now preview rendering with the full-size original image file is displaying the Smart Preview rendering issue. That is the Develop module preview appears to have less Grain Effect applied than the Library module preview and exported files.

My guess is the changes made to correct the Smart Preview Grain Effects issue has caused this new issue.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Mar 16, 2021 Mar 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

It belongs on a different thread regardless. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Mar 16, 2021 Mar 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Rikk taking absolutely no nonsense ha. 

Regardless, I still have the same issues with previews of grain for the first few seconds before my computer renders the file correctly (I don't use Smart Previews anymore because I was advised not to here before so this is on normal previews). 

It does seem faster than before to load out of the issue but it's still there when it wasn't on previous versions of LR.

Here's a screen recording all the way from the import screen to what I see to show you.

https://youtu.be/J2iC_1bjrWs

Basically if I apply a preset with grain on import the grain will process incorrectly until I zoom into the image, I then have to wait for it to fully load before zooming back out to see it normally. If I import the photos without a preset and then add one afterwards this isn't the case, but this is obviously an irritating workaround.

Thanks!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Mar 16, 2021 Mar 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I've created a new problem report for the LrC 10.2 Develop module Grain Effects preview rendering issue. This is separate from the Smart Previews rendering issue.

https://feedback.photoshop.com/conversations/lightroom-classic/lrc-102-grain-effects-render-incorrec...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Mar 16, 2021 Mar 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I've got no idea. I'm not a techy. I'm just a photographer who's tired of their Lightroom not working properly ha. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Mar 17, 2021 Mar 17, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Seems that the new lightroom 10.2 fixes this problem !

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Mar 17, 2021 Mar 17, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Thanks Todd, I will grab it. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report