• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
3

P: When browsing the History Panel, LrC 13.0 crashes on Windows

Contributor ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Panic!!!

Windows 11, quite powerful PC with dedicated GPU, i7 13th gen 32GB RAM.
I updated to LrC v13 and updated the catalog upon opening. Now if I import a NEW photo and go to the development module, LrC crashes. no problem with photos already imported.

Bug Fixed
TOPICS
Windows

Views

2.2K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Oct 13, 2023 Oct 13, 2023

Greetings All,

Lightroom Classic v13.0.1 is released. This update contain a fix for this issue. 


If you do not see the update in your Creative Cloud Application, you can refresh it by hitting [Ctrl/Cmd]+[Alt/Opt]+[ R ].

Votes

Translate

Translate

correct answers 2 Pinned Replies

Adobe Employee , Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Setting status

Status Acknowledged

Votes

Translate

Translate
Adobe Employee , Oct 13, 2023 Oct 13, 2023

Marking status as "Fixed"

Status Fixed

Votes

Translate

Translate
40 Comments
Community Beginner ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Yesterday evening I installed LR 13 and upgraded my catalog. I opened a picture in the develop module to check out the new features. Played a bit with the new sliders then did something completely normal - clicked on one of my presets that changes texture to 20 and clarity to 10. It had worked an hour before - same process version, etc. Immediate crash! I managed to replicate this behaviour several times with different presets, each time crashing. In order to get it to start again I had to delete the .lock, -shm, and -wal files each time. I have also optimized the catalog a couple of times, each to no avail. In addition, I deleted the new catalog and re-converted the 12.5 catalog. Same thing.

I have also deleted the old presets and made new ones with the same settings. LR also crashes when I click on the new preset. Interestingly enough, there are a couple of other older presets that work (for changing the color balance on scanned slides). I have exported all of the presets to see if there's a clue in the xmp files, but I'm not an expert.

All of the new features in develop seem to work - in between crashes I did some testing. My computer is just a few months old and pretty speedy with catalog and files on fast ssd drives and a fast graphic card with 8gb ram. GPU is set to auto and worked in LR12 without a problem.

I've updated the graphics driver and installed Windows updates. Still the same problem. I also just turned off GPU support and that didn't solve the problem either.

 

I've attached three xmp files with develop presets. The two with texture/clarity settings (the one with "_old" in the name was created a couple of years ago and worked until yesterday, the "_new" was created today in v.13) cause the computer to crash, the one that changes the color balances works fine and causes no problems.

 

System Info:

Lightroom Classic version: 13.0 [ 202309270914-5a1c6485 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 11 - Business Edition
Version: 11.0.22621
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 20
Processor speed: 3,4GHz
SqLite Version: 3.36.0
CPU Utilisation: 0,0%
Built-in memory: 32581,1 MB
Dedicated GPU memory used by Lightroom: 103,3MB / 8038,0MB (1%)
Real memory available to Lightroom: 32581,1 MB
Real memory used by Lightroom: 1155,5 MB (3,5%)
Virtual memory used by Lightroom: 1385,0 MB
GDI objects count: 825
USER objects count: 2791
Process handles count: 2640
Memory cache size: 242,1MB
Internal Camera Raw version: 16.0 [ 1677 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 239MB / 16290MB (1%)
Camera Raw real memory: 228MB / 32581MB (0%)
System DPI setting: 96 DPI
Desktop composition enabled: Yes
Standard Preview Size: 2048 pixels
Displays: 1) 2560x1440, 2) 2560x1440
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:
DirectX: NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti (31.0.15.3758)
Init State: GPU for Export supported by default

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

We’ve reviewed the email address you use with this forum and find no crash reports in our system.

 

Did you see a crash dialog?

Do you use a different email address when filling out the crash report?

Was the crash dialog Adobe’s? Microsoft’s? 

 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

We’ve reviewed the email address you use with this forum and find no crash reports in our system.

 

Did you see a crash dialog?

Do you use a different email address when filling out the crash report?

Was the crash dialog Adobe’s? Microsoft’s? 

 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Contributor ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

yes sorry I forgot to add my email.
Done now: sent a report a couple of minutes ago

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Setting status

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products
Status Acknowledged

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

For me, Lightroom V13 crashes every time (!) I switch from library to develop mode. Lightroom 12.5 works without any problems on computer Windows 11 Pro, all updates, graphics AMD Radeon Pro W5500, driver version 31.0.21018.6011

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

We’ve reviewed the email address you use with this forum and find no crash reports in our system.

 

Did you see a crash dialog?

Do you use a different email address when filling out the crash report?

Was the crash dialog Adobe’s? Microsoft’s? 

 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I´m sorry for using a different email address in the crash reports. I saved the last crash reports with my Adobe email address. The name of the crashreport is "Crash Report for Adobe Lightrooom Classic".

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Report names aren't important. The Email Address used is key. Is the address used now the same as this forum's?

 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Contributor ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

If it can help:

 

1. I have tried deleting all files (sync, data, previews) except catalog, but problem did not disappear.

2. Only solution I found so far is to revert back to V12 with old catalog backup.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Whenever I try to use the development module in LR13 it just crashes and generates a crash report.

Reinstall, several reboots, update of graphic card driver, reset of preferences - nothing worked so far.
Several crash reports were send to Adobe
(WIN11 22H2, latest updates all installed)

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

We’ve reviewed the email address you use with this forum and find no crash reports in our system.

 

Did you see a crash dialog?

Do you use a different email address when filling out the crash report?

Was the crash dialog Adobe’s? Microsoft’s? 

 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

No, I used my standard email adress. (d*****.s*******@gmx.de)
Screenshot 2023-10-11 200242.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Direct message me the email if you don't want to share it here. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Yes it is.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I used a different email address with the crash reports: sara(at)hedgpeth.de

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

it was the adobe dialog, should be at least 10 reports if not more 🙂

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I am finding no crash reports from either address. 

Can you screenshot the next report and post the screen capture here?

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I sent you just a moment ago my email adress

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Mine is crashing too. I imported new photos, edited a few and then it started crashing. I did submit two reports but now when it crashes the report dialogue never comes up. I simply can't click on anything and have to force-quit it. I'm rolling the program back to the previous version for now. I was really excited for some of this but this is way too frustrating. I hope you got some of the crash reports from mine.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Contributor ,
Oct 11, 2023 Oct 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Reading the Italian LrC Facebook group, some do not have any problem at all, others have problems but can still edit. 

 

We are paying for this and we are making money with this, this is unacceptable to be treated as test users... 😁😬

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 12, 2023 Oct 12, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I could swear that I posted the crash report here yesterday evening. I have just now tried again and it crashed two times in a row (while in Develop) and the "send report" popup did not appear. Are you sure you spelled my last name correctly while checking for bug reports? It very often gets misspelled with an "e" in the middle...

Thanks!

Where are the bug report files located on my disk?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 12, 2023 Oct 12, 2023

Copy link to clipboard

Copied

How is the status? When will the error in Lightroom 13 be fixed? The version is still not usable.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 12, 2023 Oct 12, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I am giving up for a while. Have spent way too many hours trying to get this to work. It seems as though the Develop module is now useless. Sometimes it works for a few minutes but mostly not. Hopefully this will get fixed soon.

I must say, however, that since version 1.0 I have NEVER EVER experienced such a disasterous upgrade. Every other upgrade has been seamless and unproblematic.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 12, 2023 Oct 12, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I am copying and pasting what was sent to me not relying on my own spelling. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report