• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

AI Noise reduction fails on lightroom classic

New Here ,
Jun 19, 2024 Jun 19, 2024

Copy link to clipboard

Copied

When attempting to use the AI Noise reduction I can see that it loads the initial files but the next window that comes up and lets you choose the reduction amount fails to appear and lightroom fully locks up and is unable to be used.  I have been forced to kill the process a few times with the task manager.  I also typically only run the AI noise reduction on each photo after I adjust it and crop it.  So it's not running on multiple images at once. 

 

I have done 1 reinstall and that did not appear to fix the issue unfortunately.  I have also restarted my pc.  

I have be regularly using the noise reduction in lightroom since 2023, this issue arose part way through the processing of around 250 photos.  

TOPICS
Windows

Views

197

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 20, 2024 Jun 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Please show us your system details by copying the information from Help->System Info down to and including the GPU information. We don't need and don't want anything after that.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 20, 2024 Jun 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom Classic version: 13.3.1 [ 202405311538-6d7c0308 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Home Premium Edition
Version: 10.0.19045
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 16
Processor speed: 3.6GHz
SqLite Version: 3.36.0
CPU Utilisation: 0.0%
Power Source: Plugged In, 255% 
Built-in memory: 32602.7 MB
Dedicated GPU memory used by Lightroom: 2232.4MB / 24326.0MB (9%)
Real memory available to Lightroom: 32602.7 MB
Real memory used by Lightroom: 2116.3 MB (6.4%)
Virtual memory used by Lightroom: 4891.4 MB
GDI objects count: 713
USER objects count: 2522
Process handles count: 2305
Memory cache size: 2237.3MB
Internal Camera Raw version: 16.3.1 [ 1889 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 1071MB / 16301MB (6%)
Camera Raw real memory: 1170MB / 32602MB (3%)
 
Cache1: 
Final1- RAM:189.0MB, VRAM:0.0MB, IMG_5502.CR2
Preview2- RAM:21.0MB, VRAM:0.0MB, IMG_5537.CR2
Preview3- RAM:22.0MB, VRAM:0.0MB, IMG_5478-Enhanced-NR.dng
Preview4- RAM:22.0MB, VRAM:0.0MB, IMG_5476-Enhanced-NR.dng
Final5- RAM:189.0MB, VRAM:0.0MB, IMG_5491.CR2
Final6- RAM:197.0MB, VRAM:1455.0MB, IMG_5498.CR2
Preview7- RAM:21.0MB, VRAM:0.0MB, IMG_5517.CR2
Preview8- RAM:21.0MB, VRAM:0.0MB, IMG_5546.CR2
Preview9- RAM:22.0MB, VRAM:0.0MB, IMG_5484-Enhanced-NR.dng
Preview10- RAM:22.0MB, VRAM:0.0MB, IMG_5486.CR2
Preview11- RAM:21.0MB, VRAM:0.0MB, IMG_5513.CR2
NT- RAM:747.0MB, VRAM:1455.0MB, Combined:2202.0MB
 
Cache2: 
m:2237.3MB, n:741.4MB
 
U-main: 80.0MB
 
System DPI setting: 96 DPI
Desktop composition enabled: Yes
Standard Preview Size: 2560 pixels
Displays: 1) 2560x1440, 2) 2560x1440, 3) 1024x600
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No
 
Graphics Processor Info: 
DirectX: NVIDIA GeForce RTX 3090 (32.0.15.5599)
Init State: GPU for Export supported by default
User Preference: GPU for Export enabled
 
 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 20, 2024 Jun 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

At first I noticed this:

 

I can see that it loads the initial files

 

 

 

so I wondered if you were applying AI Denoise in batch. But then I re-read your initial post and noted this:

 

I also typically only run the AI noise reduction on each photo after I adjust it and crop it.  So it's not running on multiple images at once. 

 

So apparently not. But can you explain that first statement? Mind you a Batch AI Denoise may work.

 

That being said, another thing noticed

 

 

this issue arose part way through the processing of around 250 photos.  

 

Have you run out of hard drive space for any of the following:

 

  • Camera RAW CACHE
  • Windows Temp files
  • Windows Paging file

 

and for the Camera RAW CACHE, what is your setting in LrC /Preferences/Performance// and have you exceeded that limit?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 20, 2024 Jun 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

By loading the files I guess that I mean this pops up and get stuck in about this spot.  IF it goes past this spot then it disppears and the next screen does not come up. 

 

tyler240589565j9w_0-1718933763396.png

 

Once this box disppears and the new box does not appear then the program becomes unusable.  

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 20, 2024 Jun 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I did clear the cache and ensure the file path existed. It is still giving me the error. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 21, 2024 Jun 21, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Final update.  

 

A full reinstall and wipe of the preferences allowed this feature to work again. 

 

Thanks for the suggestions. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines