Brush mask tool is so laggy that it is completely unusable

Community Beginner ,
Aug 29, 2022 Aug 29, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Like the title says, I'm unable to use the brush tool at all for masking. It is so laggy it freees my screen when i try to possition it over an image. This has been a problem for about a year, but I've ignored it and used Photoshop when a specific need arises. To be clear, the tool is set up correctly... Flow and density at 100% and I'm definitely on Brush (not Erase). 

 

I'm using Lightroom Classic 11.4.1 on a 2017 iMac 5k Retina, 64 GB with the stock 

Radeon Pro 570 4 GB 

 

Any help would be ppreciated. Thx!

TOPICS
macOS

Views

36

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Aug 29, 2022 Aug 29, 2022

Copy link to clipboard

Copied

The first thing that you should try is to switch off the GPU support from the Lightroom preferences and check if that helps to fix the issue.

Go to Lightroom > Preferences > Performance tab > Uncheck "Use Graphics Processor" > Restart Lightroom.

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/lightroom-gpu-faq.html#troubleshooting

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/troubleshoot-gpu.html

 

Another step is to try to reset the Lightroom preferences.

https://www.lightroomqueen.com/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/

It's recommended to backup your preferences before you reset the preferences to the default settings:

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/preference-file-and-other-file-locations.html

 

Have you tried to install the latest update to Lightroom 11.5?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 29, 2022 Aug 29, 2022

Copy link to clipboard

Copied

With a 5K screen, your GPU should be ON (Preferences->Performance->Use Graphic Processor).

 

With brushing, you should try it with Auto Mask off.

 

With a 2017 computer, it may not be powerful enough to drive a 5K screen local adjustments.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 29, 2022 Aug 29, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

That 5K screen, external? Can it be used at less than 5K?

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines