Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Lightroom 11.0 doesn't export keyword correctly

Community Beginner ,
Nov 05, 2021 Nov 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hello,

I'm running last version of Lightroom on Mac OS Catalina 10.15.7

 

I've just realized that there is a bug (I think) never seen before: I used to tag photos both with keywords for metadata export both for my personal internal search use only.

In previous versions it was easy to note that a specific keywords should not be exported, just double clicking the tag on keyword list and dialog box let you choose if that specific keyword should be exported or not.

 

Now it seems that this do not work anymore.

The dialog box still appears but checking or unchecking any of the choices (not only the include / exclude from export) does not give any results. 
And now if I export image it contains all keywords, also that ones that I usually exlude.

 

Is there a solution for this? It's a bug?

I have the italian version.

Thanks for any help

TOPICS
macOS

Views

56

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 05, 2021 Nov 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Learned something new

 

Ok, one test.

 

  • Selected one Photo
  • Added two keywords, California, and Roses.
  • Brought up keyword list, double clicked on Roses, clicked top option, that unchecked all, excluding from export.
  • Export screen at defaults. Exported. Roses not included in keywords in the new photo, California is as desired.

 

So, not an issue on my rig in small experiment.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 05, 2021 Nov 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I just did a quick test and unchecking the keyword option Include On Export is working in my LR 11 / Mac OS.

 

1. How are you determining that the unwanted keyword is in the exported photo?

 

2. In Library, select a photo with the keyword. In the Keywording panel, select Keyword Tags: Will Export:

johnrellis_0-1636137217388.png

 

Does the unwanted keyword show up?

 

3. Make a test catalog, import one photo, and assign it the keywords A and B. Uncheck the option Include On Export for B. When you export the photo, does B show up in the exported photo's metadata?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 05, 2021 Nov 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hello GoldingD and hello Johnrellis, 

thanks for your replies! 🙂

 

My answers:

1. How are you determining that the unwanted keyword is in the exported photo?

ANSWER: I export images to be submitted to Adobe stock as a contributor, and when I go to submit them I now can see unwanted keywords exported with the images, never happened before

 

2. In Library, select a photo with the keyword. In the Keywording panel, select Keyword Tags: Will Export:

Does the unwanted keyword show up?

ANSWER: NO it doesn't! But it was exported

 

3. Make a test catalog, import one photo, and assign it the keywords A and B. Uncheck the option Include On Export for B. When you export the photo, does B show up in the exported photo's metadata?

 

ANSWER: I did it but the problem comes before; I'll try to make it clear:

a - I select unwanted keyword in keywords list panel

b- Double click on it: a dialog box appears

(sorry, it's the italian version, but you can understand I think)

Schermata 2021-11-05 alle 21.46.31.png

 

c- the keyword is correctly UNCHECKED. Now I try to check it, just to test

 

Schermata 2021-11-05 alle 21.46.51.png

 

d- I push the save button (SALVA) 

e- Double click again on the keyword, and this is the result:

 

Schermata 2021-11-05 alle 21.47.02.png

f - so the "export include" it's still UNCHECKED! But, at the contrary, the keyword will be exported.

 

Maybe a problem on italian version only? I cant understand.

 

Thanks for your help

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 18, 2021 Nov 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Ok I have a reply, but it's not easy.

The only way to solve the problem was to completely uninstall Lightroom (preferences also) and reinstall it as a completely clean copy. And now it works.

So it's not a software bug, it was a strange mess with config preferences I think...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines