• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers

Lightroom Classic 12: external drive with entire Library no longer listed under Folders

Community Beginner ,
Jan 22, 2023 Jan 22, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I am running Lightroom Classic 12.1, on a Mac M1 Mini. 

 

My entire Lightroom Library is stored on an external drive.   

 

Earlier this week, I noticed that the drive was no longer listed on under the Folders column.    However, while all images were still in the library, the individual folders on the drive were also no longer displayed.   

I do backups of the Catalog on each shutdown.

 

I am wondering how to "restore" the external drive under Folders.   Should I use one of the saved Catalogs?   That would mean the loss of a fair amount of very recent work.

 

Or should I use the current Catalog, and reimport the entire external drive?  Of course, I would select "don't import suspected duplicates" during the import.

 

I'm looking for advice on:

  • the best course of action to take.
  • How do I prevent the same problem in the future?

 

I am grateful for any suggestions.  

 

Thanks!

 

 

 

 

 

 

TOPICS
macOS

Views

159

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 2 Correct answers

LEGEND , Jan 22, 2023 Jan 22, 2023

First, no matter how much you think you should re-import, DO NOT RE-IMPORT. This makes the problem worse.

 

I don't really understand what you do see under Folders. Please expand the Folders panel and show us a screen capture of what is shown there. Please use the "Insert Photos" icon to include your screen capture in your reply. Do NOT attach files.

Likes

Translate

Translate
Community Expert , Jan 24, 2023 Jan 24, 2023
quote

Thanks for responding.  The screenshot on the left shows what was listed when I discovered the problem last week.  The drive "Photos" is missing, as are 2 other drives that contain backups.   

The screenshot on the right is what should appear.  This is what I see today after I loaded a backup LRCAT.   I lost about 10 days of work.  

I appreciate your thoughts on this,

 

David

 


By @David Ris

 

Expand the "Macintosh HD" drive by clicking on the small triangle. Then answer my question if you see

...

Likes

Translate

Translate
LEGEND ,
Jan 22, 2023 Jan 22, 2023

Copy link to clipboard

Copied

First, no matter how much you think you should re-import, DO NOT RE-IMPORT. This makes the problem worse.

 

I don't really understand what you do see under Folders. Please expand the Folders panel and show us a screen capture of what is shown there. Please use the "Insert Photos" icon to include your screen capture in your reply. Do NOT attach files.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 23, 2023 Jan 23, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Screen Shot 2023-01-23 at 7.13.21 PM.pngScreen Shot 2023-01-23 at 7.11.21 PM.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 23, 2023 Jan 23, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for responding.  The screenshot on the left shows what was listed when I discovered the problem last week.  The drive "Photos" is missing, as are 2 other drives that contain backups.   

The screenshot on the right is what should appear.  This is what I see today after I loaded a backup LRCAT.   I lost about 10 days of work.  

I appreciate your thoughts on this,

 

David

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Jan 24, 2023 Jan 24, 2023

Copy link to clipboard

Copied

quote

Thanks for responding.  The screenshot on the left shows what was listed when I discovered the problem last week.  The drive "Photos" is missing, as are 2 other drives that contain backups.   

The screenshot on the right is what should appear.  This is what I see today after I loaded a backup LRCAT.   I lost about 10 days of work.  

I appreciate your thoughts on this,

 

David

 


By @David Ris

 

Expand the "Macintosh HD" drive by clicking on the small triangle. Then answer my question if you see the drive(s) listed as folders (or post a screenshot so I can see it myself).

 

-- Johan W. Elzenga

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jan 22, 2023 Jan 22, 2023

Copy link to clipboard

Copied

deleted, my bad, started inquiring based on wrong OS

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Jan 22, 2023 Jan 22, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Look in the folder panel. Do you see a top folder with just a forward slash as name, with a subfolder called 'Volumes'? Or a top folder called 'Volumes'? Then that explains it. And this tells you how to get the disk back: https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/volumes-drives-display-folders-lightoom.html

 

-- Johan W. Elzenga

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 23, 2023 Jan 23, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi Johan,

Thanks for responding.

I upload a couple of screenshots in response to dj_paige's posting above.   I hope they help you.   I am looking at the linked article -- I did not understand it when I firsts looked at it.  I need to study it some more.

 

I appreciate your help.

 

David

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 25, 2023 Jan 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hi Johan -- It took me awhile, but I finally was able to correctly understand your response.   You solution worked - thank you.

 

David

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jan 23, 2023 Jan 23, 2023

Copy link to clipboard

Copied

A knee jerk reaction would be the wrong catalog was opened. Perhaps an earlier one.

If while in LrC, you click on /File/Open Recent/    are other catalogs shown?

2.png

 

And in /preferences/general/  what do you have for Default Catalog?

1.png

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 24, 2023 Jan 24, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for that suggestion.  I wish it was that easy.    Those were the first items that I checked for when I discovered the problem.   

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 24, 2023 Jan 24, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Sorry, I hit post by accident.

 

The default catalog that was listed in preferences was correct.   Also, there were several backup catalogs listed, which I tested.   I've gone through trying multiple backups.    Unfortunately I did not shut down LR for over a week, so the backups were over a week old -- before the error showed up.

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines