• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit Search
0

Lightroom Classic Catalog Malfunction

New Here ,
Mar 08, 2023 Mar 08, 2023

Copy link to clipboard

Copied

This error message keeps appearing every time I open lightroom now. Its a brand new laptop and I just installed lightroom onto this computer like a week or two ago and I get this error message now all of a sudden? I'm so frustrated. I found an article that said to go to my Lightroom Catalog.lrcat-data and delete "CURRENT" and restart it. I've been doing that over and over and nothing. Ugh, someone please help. 

TOPICS
Windows

Views

195

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 09, 2023 Mar 09, 2023

Copy link to clipboard

Copied

A first step is try to to reset the preferences to the default settings.

  • Reset Procedure:
  • Close Lightroom.
  • Windows: Hold down [Alt]+[Shift] while restarting Lightroom.
  • Mac: Hold down [Opt]+[Shift] while restarting Lightroom.
  • Overwrite the Preferences when prompted by the dialog.
  • Close Lightroom.
  • Restart Lightroom.

 

It's recommended to backup your preferences before you reset the preferences to the default settings: 

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/preference-file-and-other-file-locations.html

 

Please check if you have full access to the folder where the Lightroom catalog is located.

 

Is your system up-to-date? All updates, patches, device and chipset driver installed?

Please provide also a copy of your 'System Info'. This can be get from the LrC Help > System Info menu item.

There's a copy button in the System Info dialog. Press this button and paste the info into your next forum post.

 

 

My System: Intel i7-8700K - 64GB RAM - NVidia Geforce GTX 1050 Ti - Windows 10 Pro 22H2 -- LR-Classic 12.2.1 - Photoshop 24.3 - Nik Collection 5 - Topaz Sharpener AI

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 09, 2023 Mar 09, 2023

Copy link to clipboard

Copied

My web browser doesn't show attachments. Please provide the error message by clicking on the 'Insert Photos' icon.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 09, 2023 Mar 09, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Usually that's an indicator of catalog corruption. 

 

Based on the fact that only one preview is visible, I'm going to suggest renaming the X Previews.lrdata file, where X is your catalog name. You may have a corrupt previews database. If this works, delete the renamed file and allow Lightroom to rebuild previews. Yes it's tedious. If it doesn't work, rename the file back again as it wasn't the issue and my guess is wrong. 


Sean McCormack. Author. Magazine Writer. Former Official Fuji X-Photographer.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines