• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Lightroom Classic masks not working anymore

New Here ,
Mar 25, 2024 Mar 25, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Since last week, not sure if this correlates with an update, none of the masking tools, AI or classic, are working with different Lightroom catalogs I have.

Both AI masks as well as e.g. linear gradient are affected.

AI masks crash Lightroom.

E.g. linear gradient selection shows the crosshair mouse pointer to drag the gradient but upon dragging nothing shows. Not the perimeters of the gradient, nor the effect of the gradient.

TOPICS
Windows

Views

68

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 25, 2024 Mar 25, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Please post a full screenshot of the issue

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 25, 2024 Mar 25, 2024

Copy link to clipboard

Copied

quote

E.g. linear gradient selection shows the crosshair mouse pointer to drag the gradient but upon dragging nothing shows. Not the perimeters of the gradient, nor the effect of the gradient.


By @RiJanssen


Check the tool overlay in the lower left corner below the image. Make sure it is not set to 'Never'.

 

A crash when using AI mask is usually caused by outdated, crappy GPU drivers, so go to the website of your GPU manufacturer and check for driver updates.

 

-- Johan W. Elzenga

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 26, 2024 Mar 26, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Don't know why and how but after editing/develop on another pc/laptop and then syncing back to my desktop workstation masking worked again... I'm not sure what happened here...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines