• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
5

Lightroom Classic Not Recognising Image Files To Import.

Explorer ,
Dec 25, 2023 Dec 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi Everyone,

Something very weird has just started to happen with Lightroom Classic (current version 13.1).  

It has has suddenly stopped recognising the photo files (RAW/NEF and/or JPGs) when importing into my LR catalog.  It doesn't matter whether it's from my Mac M1 Studio hard drive, my NAS or a USB connected hard drive, I just get a blank screen per the attached screenshot.  It can see the folder the images are located in but not the images themselves.  I'm using a 2022 Mac Studio M1 with Sonoma 14.3.  All OS & apps are up to date.  

I can still see all images I imported into my LR catalog before this happened without issue.  I have tried de-installing and re-installing LR as well as creating a new, empty LR catalogue but the issue is still the same.  It doesn't happen on my 2017 iMac which is running Ventura 13.4.6 with the same version LR as on my Mac Studio.

Does anyone have any ideas?

Thank you. 

TOPICS
macOS

Views

279

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Dec 25, 2023 Dec 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

MacOS 14.3 Sonoma is a beta version. I would suggest that you revert to version 14.2.1.

 

Regards, Denis: iMac 27” mid-2015, macOS 11.7.10 Big Sur; 2TB SSD, 24 GB Ram, GPU 2 GB; LrC 12.5, Lr 6.5, PS 24.7,; ACR 15.5,; Camera OM-D E-M1

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Dec 25, 2023 Dec 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Thank you for your response. The OS version has been in place since before this issue started. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Dec 25, 2023 Dec 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

@Lizzybell "

You stated, " 

 I'm using a 2022 Mac Studio M1 with Sonoma 14.3."

LrC 13.1 is not functioning properly?

It doesn't happen on my 2017 iMac which is running Ventura 13.4.6.

LrC 13.1 functions properly on the 2017 iMac?

 

 

Regards, Denis: iMac 27” mid-2015, macOS 11.7.10 Big Sur; 2TB SSD, 24 GB Ram, GPU 2 GB; LrC 12.5, Lr 6.5, PS 24.7,; ACR 15.5,; Camera OM-D E-M1

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Dec 26, 2023 Dec 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hello.  Yes LR 13.1 functions properly on my 2017 iMac, that is to say, it is able to "see" all folders and images and will import images without issue.  

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Dec 26, 2023 Dec 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Check that Lightroom Classic still has 'full disk access'. https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-discussions/quick-tips-how-to-give-full-disk-access...

 

-- Johan W. Elzenga

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Dec 26, 2023 Dec 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hello...oooh now that might be something to check!  I'll check that and report back!  Thank you!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Dec 26, 2023 Dec 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hello!  OK it did have Full Disk Access, but I toggled it on and off and re-booted my computer and now LR can "see" the images in the folder structure (screenshot attached), however, if I try to import images, the same issue is still there, the images just don't show up for importing.  (2nd screenshot attached).  

 

Could it be something related to the file type?  They are all .NEF/.DNG/.JPG files.

 

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Dec 27, 2023 Dec 27, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Thank you @JohanElzenga , @CumberLinda & @DdeGannes.. I have managed to fix the problem.  I fixed it by running the LightroomCorrectPermissions.sh file that I found elsehwere on this page as well as resetting the Lightroom Preferences.  I also re-booted a couple of times in Recovery Mode.  I'm not sure whether just 1 of these fixed the problem or a combination of them but the outcome is that I can now see my images in those folders and can import them!  Many thanks to you all for your help and patience!!  🙂

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Dec 26, 2023 Dec 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Are you sure you have Sonoma 14.3? As others have said, that version is still in early Beta. Your issue sounds like a known problem with Sonoma 14.2.0, fixed by updating to 14.2.1. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Dec 26, 2023 Dec 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hello, yes I am sure.  I have access to the Apple Beta program.  The issue wasn't present in 14.2.0 and this started some weeks after installing 14.2.1 with images successfully installed with 14.2.1.

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines