• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Lightroom Classic startet nur noch als Hintergrundprozess

New Here ,
Apr 29, 2023 Apr 29, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hallo,

 

Ich habe seit kurzem das Problem, dass Lightroom Classic nur noch als Hintergrundprozess ohne Fenster startet. Habe Lightroom Classic schon komplett deinstalliert und neu installiert, was aber das Problem nicht gelöst hat.

Ich nutze Lightroom Classic unter Windows 11 mit einem AMD Ryzen 5600X und 32 GB RAM. Graphikkarte ist eine NVIDIA GeForce GTX 1650 mit 4 GB Arbeitsspeicher.

Hatte jemand schonmal das gleiche Problem oder kann mir weiterhelfen? Danke!

 

Sven Emmerich

TOPICS
Windows

Views

418

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Apr 29, 2023 Apr 29, 2023

Copy link to clipboard

Copied

In a first step try resetting the preferences of Lightroom Classic:  https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/setting-preferences-lightroom.html

Backup your preferences prior to resetting the preferences: 

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/preference-file-and-other-file-locations.html

 

If this doesn't help try the following steps:

  • Close LrC if open (if the UI isn't visible shut down LR via Taskmanager)
  • Locate the file named "metrics.json"
    File Locations: 
    Mac: /Users/<username>/Library/Caches/Adobe/Lightroom/metrics.json
    Win: C:\Users\<username>\AppData\Local\Adobe\Lightroom\Caches\metrics.json 
  • Remove or rename the file

Check if Lightroom starts normally.

Please remeber: The folder AppData is normally hidden, so make sure that hidden items view is enabled in the Windows Explorer.

 

If this also doesn't help, we need more informations about your system.

Which operating system do you use?

Which version of Lightroom do you use?

Please post the exact version and not only phrases as "recent", "latest" and so on.

 

My System: Intel i7-8700K - 64GB RAM - NVidia Geforce RTX 3060 - Windows 10 Pro 22H2 -- LR-Classic 13.2 - Photoshop 25.7 - Nik Collection 7 - PureRAW 4 - Topaz PhotoAI 3

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 29, 2023 Apr 29, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hello,

 

I renamed the file  C:\Users\<username>\AppData\Local\Adobe\Lightroom\Caches\metrics.json .

Now Lightroom  starts normaly.!

Thank you very much for your qiuck help!

 

Sven Emmerich

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 29, 2024 Apr 29, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Sorry 

I don't find this file and I have open the hidden items view

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 16, 2024 Apr 16, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I have the same issue. I resetted the preferences and tried to delete the json file but this file isnt present in my folder. I downgraded the installation and updated it again, but still no change. I also updated the drivers etc.

I am using Windows 10.

I need help please 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Apr 16, 2024 Apr 16, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Suggestions-

1) Try opening a new Catalog (Start LrC with holding down [CTRL] key to access the [new catalog] button).

I have seen a report that a corrupt catalog placed LrC in a 'never-opening' situation.

 

2) Many moons ago (for Lightroom 5?) setting the Catalog with 'High Priority' corrected the problem of the app running as a background process. Worth a try!

https://softkeys.uk/blogs/blog/how-to-set-app-priority-windows-10

Or see my notes on setting High Priority for a Catalog in attached doc.-

 

 

Regards. My System: Lightroom-Classic 13.2 Photoshop 25.5, ACR 16.2, Lightroom 7.2, Lr-iOS 9.0.1, Bridge 14.0.2, Windows-11.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines