• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers

Lightroom Classic V12 hangs with multiple masks

New Here ,
Oct 22, 2022 Oct 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Using latest LC V12 with ACR V15 on Windows V11 Pro and when creating more than one mask the subsequent masks begin to hang and get slower and slower until it becomes almost impossible to work. Original RAW file sizes are around 85Mb and system RAM 32Gb.

TOPICS
Windows

Views

597

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Oct 22, 2022 Oct 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Original RAW file sizes are around 85Mb

So, yes I see RAW, but did you convert to DNG or import using  "Copy as DNG"?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 22, 2022 Oct 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I use the MOVE option.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Oct 23, 2022 Oct 23, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Please do the menu command Help > System Info and copy/paste the entire output here. That will let us see the precise hardware and software versions you're running.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 23, 2022 Oct 23, 2022

Copy link to clipboard

Copied

John, here's the output.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Oct 24, 2022 Oct 24, 2022

Copy link to clipboard

Copied

The graphics driver (30.0.14.7291) for the Nvidia graphics hardware is almost a year old. Update it to the most recent driver directly from Nvidia's web site. Many LR problems with masking are caused by older, buggy graphics drivers.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 25, 2022 Oct 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I've done that and there is no noticeable difference. This issue is being experienced when upgrading between Lightroom Classic V11 & V12.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 14, 2022 Nov 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

While the attachment you sent might have the following, the attachment is so long that I gave up looking for it. And while system info from the OS is useful, the smaller set of System Info as LrC reports it may be more helpful, especially it is as LrC sees it via communicating with the OS, and their could be an issue their.

 

So, can you inside of LrC, click on Help, then System Info, then Copy, and paste that into a reply? 

 

sample below

Lightroom Classic version: 12.0.1 [ 202210260744-9e008017 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Business Edition
Version: 10.0.19045
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 4.0GHz
SqLite Version: 3.36.0
CPU Utilisation: 2.0%
Built-in memory: 16317.1 MB
Dedicated GPU memory used by Lightroom: 119.1MB / 8079.0MB (1%)
Real memory available to Lightroom: 16317.1 MB
Real memory used by Lightroom: 755.0 MB (4.6%)
Virtual memory used by Lightroom: 817.9 MB
GDI objects count: 789
USER objects count: 2675
Process handles count: 2111
Memory cache size: 0.0MB
Internal Camera Raw version: 15.0 [ 1261 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 0MB / 8158MB (0%)
Camera Raw real memory: 0MB / 16317MB (0%)
System DPI setting: 96 DPI
Desktop composition enabled: Yes
Standard Preview Size: 2560 pixels
Displays: 1) 2560x1440
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: Yes, External touch: No, External pen: Yes, Keyboard: No

Graphics Processor Info: 
DirectX: NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti (31.0.15.1748)
Init State: GPU for Export supported by default
User Preference: Auto

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Library Path: W:\Active Projects\Photography\test\test-v12.lrcat
Settings Folder: C:\Users\goldi\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins: 
1) AdobeStock
2) Aurora HDR
3) ColorChecker Camera Calibration
4) DxO PhotoLab 3
5) DxO PhotoLab 3 Importer
6) HDR Efex Pro 2
7) Helicon Focus Export
8) Iridient X-Transformer
9) jf Bag-o-Goodies
10) jf Extended Search
11) jf Metadata Viewer
12) jf Metadata Wrangler
13) jf System Info
14) Loupedeck
15) Luminar 4
16) ON1 Effects 2023
17) ON1 HDR 2023
18) ON1 NoNoise AI 2023
19) ON1 Photo RAW 2023
20) ON1 Portrait AI 2023
21) ON1 Resize AI 2023
22) Plugin Parameters
23) SmugMug
24) Topaz Photo AI

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 14, 2022 Nov 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

please find attached system info as requested.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 14, 2022 Nov 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

"This issue is being experienced when upgrading between Lightroom Classic V11 & V12."

 

Adobe is continually changing how LR uses the graphics processor, so it's entirely possible that LR 12 is tripping over bugs that don't affect LR 11.   Please post the current output from Help > System Info as advised by @GoldingD.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 14, 2022 Nov 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

understood please see my response to GoldingD

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 14, 2022 Nov 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

The driver you've got installed is 31.0.15.1740 (from about two months ago), but Nvidia.com shows a newer driver released just a few days ago:

https://www.nvidia.com/Download/driverResults.aspx/194240/en-us/ 

 

You might try updating to that.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 14, 2022 Nov 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thank you john, I've done that and on the surface it does seem to have improved a bit, so I'll keep persevering in the hope that has fixed the issue.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 14, 2022 Nov 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

I spoke too soon. Still occuring especially when adding a 'brush' mask as the fourth or fifth mask after some 'radial' and 'linear' masks. Particularly if one or more of those have been intersected by 'luminosity' or 'colour' masking.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines