Motiverkennung funktioniert seit Update 11.4 nicht mehr

New Here ,
Jul 01, 2022 Jul 01, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hallo ihr Lieben,

leider musste ich feststellen, dass die Maskierungsoption Motiverkennung bei mir seit dem Update 11.4 nicht mehr funktioniert. Möchte ich bei einem Bild ein Motiv auswählen lassen, so rechnet das Programm ein wenig, um mir wenig später zu sagen, dass ein unerwarteter Fehler aufgetreten ist. Das ist leider bei jedem Bild der Fall. Vorher hatte es immer wunderbar funktioniert. Auch das Update 11.4.1 hat an meinem Problem nichts geändert. Hat jemand das selbe Problem oder kennt jemand vielleicht sogar die Lösung? Ich würde mich sehr darüber freuen. Dr. Google konnte mir bisehr leider nicht wirklich weiterhelfen.

Mit besten Grüßen

Kay

TOPICS
Windows

Views

55

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jul 02, 2022 Jul 02, 2022

Copy link to clipboard

Copied

In a first step I would try to reset the preferences of Lightroom Classic:   https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/setting-preferences-lightroom.html

It's recommended to backup your preferences before you reset the preferences to the default settings: 

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/preference-file-and-other-file-locations.html

 

If this doen't help please try to switch off the GPU support from the Lightroom preferences and check if that helps to fix the issue.

Go to Lightroom > Preferences > Performance tab > Uncheck "Use Graphics Processor" > Restart Lightroom.

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/lightroom-gpu-faq.html#troubleshooting

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/troubleshoot-gpu.html

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 02, 2022 Jul 02, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Please post your System Information as Lightroom Classic (LrC) reports it. In LrC click on Help, then System Info, then Copy. Paste that information into a reply. Please present all information from first line down to and including Plug-in Info. Info after Plug-in info can be cut as that is just so much dead space to us non-Techs.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 02, 2022 Jul 02, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

"then tells me a little later that an unexpected error has occurred."

 

This is due to a bug in the graphics driver or an incompatibility with LR.  Turning off the GPU in Preferences > Performance won't help, since Select Subject/Sky doesn't obey that setting.

 

So as @GoldingD recommended, the next step is to copy/paste Help > System Info here.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines