P: Local Adjustment (Masking) Sliders are affecting entire image

Community Beginner ,
Nov 05, 2021 Nov 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hello, i can't seem to make the new masking tool to work correct.

When i make an adjusment, by brush, auto select or any other tool the mask shows up in my image, red by default, and when i make a change in the Basic-panel, the adjustments will be applied over the whole image and not just the masked part.
Is this a bug or am i doing something nog correct?
Help please... 🙂

 

TOPICS
macOS , Windows

Views

7.1K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 2 Correct answers

LEGEND , Nov 05, 2021 Nov 05, 2021
when i make a change in the Basic-panel Wrong panel watch: https://www.youtube.com/watch?v=Y7Fld8eEHsE

Likes

Translate

Translate
Adobe Employee , Nov 12, 2021 Nov 12, 2021
Two possibilities I can think of: 1. You've inadvertently collapsed the local adjustment sliders and are using the Basic panel sliders or 2. You are scrolling too far and using the Basic panel sliders by mistake

Likes

Translate

Translate
replies 133 Replies 133
LEGEND ,
Nov 15, 2021 Nov 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

You might bre using the wrong panel, you might be using the basic panel.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 15, 2021 Nov 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Recently, the new Masks feature has stopping peopelry.  When I selct a specifc mask choice or new mask th folowing happens:

1. The red mask overlay does not go away when a specific edit choice is selected and applied, ie. exposure, etc.

2. When an edit choice is adjusted, it makes a global edit and not the selected area only.

3. The regular Basics edit panel does not change to the dedicated one as it did when Masks is selcted, as if it was never slected.

4. I have reinstalled the program and it still not working properly.

 

Thank You,

 

Gregg

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Nov 16, 2021 Nov 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

You are using the global sliders rather than the mask sliders. Perhaps your mask sliders got collapsed. Click on the white triangle to expand them.

1 2021-11-16 11-45-43.jpg

 

-- Johan W. Elzenga

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 16, 2021 Nov 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thank you so much Johan, I had a feeling it might be soemthing simple like this.  I ws driving my self crazy last night.  I'll try it when I get home and let you know.

 

Gregg

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 16, 2021 Nov 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

That fixed it Johan, I really appreciate your help. I have about 500 images to edit and you saved me.

 

Gregg

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 21, 2021 Nov 21, 2021

Copy link to clipboard

Copied

i I hope someone can help, I am mid project and all of a sudden if I try to use my adjustment tools on a small area it affects the whole photo, the pin automatically goes to the corner and I cannot control where the adjustment tool is placed. if there are not edits to the pictures the adjsutment tool works fine, but if paste an edit it disappears, help!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Nov 21, 2021 Nov 21, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 21, 2022 Jan 21, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Resetting the preferences fixes the problem. Same in Photoshop.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 21, 2021 Nov 21, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Specifically, which adjustment tools are you having problems with? Name them.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 21, 2021 Nov 21, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Usually this means you are moving sliders in the wrong panel, probably the Basic Panel. In the screenshot below, notice the triangle circled in red , if you click that when the mask adjustment panel is shown, the result is the panel goes away, replaced with an amount slider. Then you accidentally started moving sliders in the Basic panel. Cluck on that triangle again to show the adjustment panel.

 

I have also circled the show overlay box (keyboard shortcut O) as to show the overlay (currently the default red overlay) some new users confuse the overlay with a edit. (I suspect this mask was a select sky)

 

/edit/ below screenshots using my own examples instead of modified sample from another member/

 

MaskingWrongPanel_1.png

 

MaskingWrongPanel2.png

 

MaskingWrongPanel3.png

 

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 25, 2021 Nov 25, 2021

Copy link to clipboard

Copied

J'utilise Windows 10

Lorsque j'applique un masque sur ma photo (ciel, objet, dégradé...) les réglages de bases s'sppliquent sur toute la photo et non pas seulement sur le masque. Pourquoi?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 25, 2021 Nov 25, 2021

Copy link to clipboard

Copied

You are probably accidentally moving sliders in the Basic Panel as opposed the the Masks adjustment panel. You might have clicked on the triangle upper right in that panel, thereby collapsing it and displaying an amount slider.

 

Or, you could be confusing the mask overlay with modifications.

 

In the screenshot below, a Mask has been selected, And the correct adjustment panel is visible.

 

MaskingWrongPanel_1.png

 

Now, note the triangle indicated in the screenshot below

MaskingWrongPanel2.png

 

If you click on it, the adjustment panel will disappear, replaced with an amount slider, and the Basic Panel will be where you thought the sliders for the mask were. As such, you could be making adjustments in the wrong panel. cluck that triangle again, to revert.

 

MaskingWrongPanel3.png

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 26, 2021 Nov 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks, you are awesome. You saved my life

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 28, 2021 Dec 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

When I select sky in the new Lightroom, release 11.1 on Win 10, my sliders still affect the whole picture.  I also have reset sliders automatically selected.  I select the masking icon in Lightroom, click the select sky option, my sky turns pink, when I start to adjust the sliders, like for Dehazing

1.  The pink does not go away

2.  The slider affects the whole picture.

 

It's almost as if I have nothing masked.  Am I doing something wrong?

 

Thanks.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 28, 2021 Dec 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Never mind, I figured it out.  I didnt realize there are sliders  specific to the mask.  I had them closed.  So I was changing the main sliders.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 28, 2021 Dec 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Typically this means you are moving sliders in the Basic panel instead of the Masking Adjustments panel. Most often the user has clicked on that triangle and as s result has collapsed the Masking Adjustment panel, showing instead a Amount slider. Click that triangle again.

 

Ahh, timing, I see I did not need to reply.

 

For other members, the following screenshot shows the issue, the triangle.

 

MaskingWrongPanel2.png

 

Resulting in

MaskingWrongPanel3.png

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 30, 2021 Dec 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Latest LR update

Since latest update I am struggling with the new tools. If I select subject and change exposure for example the complete photo change. Invert, same problem. I can't highlight a spesific area and only that area is affected, what am I doing wrong?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 30, 2021 Dec 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

You are using the wrong slider if the entire photo changes. You must be using the sliders under "Basic", instead of using the slider associated with the mask, which may not be visible if you have (accidentally) collapsed the mask sliders. Click on the triangle in the mask section to show the mask sliders.

 

2021-12-30 06_48_42-Window.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 30, 2021 Dec 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I am using the slider under Basic, I don't know what is going on, not even
my friends can figure this one out.
I even uninstalled LR yesterday and re-installed it but it's still the
same.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 30, 2021 Dec 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

quote
I am using the slider under Basic, I don't know what is going on, not evenmy friends can figure this one out.I even uninstalled LR yesterday and re-installed it but it's still thesame.
By @Mariana Venter

 

You are not supposed to be using the slider under Basic. See the screen capture I provided in my previous message. Or see any of the other correct answers in this thread.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 03, 2022 Jan 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Happy new year one and all.

I'm after some help please with LR's new masking tool and selective editing of photos.

I've always struggled with selective editing and even watching a YouTube tutorial still cant get the results i seek.

I have a photo with a dark background that has a big bright spot (to the left of the beak in the attached) that i am looking to darken down, i am currently opening picture in the develop mode and then clicking on the new masking tool, i then follow these steps.

1) Choose brush and adjust brush for , size feather etc.

2) Paint over the bright spot and can see the overlay covering what i want to work on

3) I then try and use the regular sliders and its at this point i start to struggle, i assumed (seems incorrectly) that when i start to edit i am editing just what has been selected/masked but it appears the whole image is affected, so again another assumption if i invert the mask so that everything i don't want adjusted is masked then the area i want to adjust is the only area affected but again it appears everything gets adjusted.

I suspect a schoolboy error but i just cant work it out, if anyone can help i would be grateful or does anyone else know a simple way to selectively edit please?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jan 03, 2022 Jan 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I then try and use the regular sliders and its at this point i start to struggle, i assumed (seems incorrectly) that when i start to edit i am editing just what has been selected/masked but it appears the whole image is affected

 

This is because you are adjusting the sliders in the Basic panel and not the sliders in the new Masking panel. You may have (accidentally) collapsed the Masking panel sliders. If so, click on the triangle in the Masking panel:

 

2021-12-30 06_48_42-Window.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 03, 2022 Jan 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I cant believe the speed in getting a reply, thanks very much, very much a schoolboy error but in my defence i am new to LR's masking tool. 

Excellent 🙂 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 06, 2022 Jan 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I've been successfully using the cool masking feature, but today when I click on a new mask, subject, brush, etc. nothing happens. It masks the subject, but when I try and light up the exposure, it lights up everything. When I click on brush, I can't go to my brushes.... I've done something, but I have no clue what...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jan 06, 2022 Jan 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Plenty of correct answers in this thread. Scroll up.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines