• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers

P: Mask Panel does not appear in Full Screen Mode on Apple Silicon MacBook 14"

New Here ,
Nov 18, 2021 Nov 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Just updated to Lightroom 11.01 tonight, on a brand new MacBook Pro 14" M1 Pro with 32GB of memory and 10 cores.

 

There are several bugs.

- BUG - The popup, for the completion of the import process (Smart Previews Created), does not pop-up onto the top of the main screen. It's like it's behnd the screen and not visible. I had to reduce the window size from Full-Screen to the smaller size before the pop-up became visible. Before I did this everywhere I clicked on the screen and the computer beeped, unhelpfully.

- BUG - Mask Panel does not pop out to show that you have created a mask and allow you to add a mask for the first time.

- BUG - When I hit the Mask Icon on the develop menu (the round shaped patch like thing all the way to the right.) to create a second mask after having already created a mask, the Mask Menu with it's various chocies about what kind of mask to create also does not show up. So you cant create one except by using a short-cut key.

 

After screwing around with this for a while, I found that these issues appeared to go away when I changed my window from Full-Screen mode back to the multi-window mode on my computer. I am also working with an external BenQ Photographers monitor and the same issue with being full screen or the smaller window showed up with LR displayed there.

 

System Details

 MacOS 12.01

  Model Name: MacBook Pro

  Model Identifier: MacBookPro18,3

  Chip: Apple M1 Pro

  Total Number of Cores: 10 (8 performance and 2 efficiency)

  Memory: 32 GB

  System Firmware Version: 7429.41.5

  OS Loader Version: 7429.41.5

 

Serious waste of my evening....

 

JP

TOPICS
macOS

Views

3.9K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Nov 18, 2021 Nov 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Ref Item 1, I cannot duplicate your results.

The Import dialog appears on top of the Lightroom interface - not behind it. 

 

Ref Items 2 and 3, I cannot duplicate your results.

The Mask panel behaves the same in Full Screen as it does in Windows version.

 

I am testing on the only M1 machine I have available a 2020 13 inch with Monterey and Classic 11.0.1

 

To confim these issues I would need repeatable steps to induce the bad behavior.  A video would be great if you can create on showing the issue.  Perhaps someone with a 14 inch 2021 can help us confirm. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 18, 2021 Nov 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Ok here it is. Before making this video, I've shutdown, and restarted. Confirmed that the MacBook is current - same as yesterday, confirmed that the version of LR is current, same as yesterday.

 

Bug occurs on open. Also the screen does not look like it's reading the default size of the MacbookPro screen when it opened the first time. But one bug at a time.....

 

JP

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Nov 20, 2021 Nov 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thank you for the video. I so see what you are describing but am unable to replicate it.  

 

I've contacted another on the Lightroom Team with a comparable machine to yours and she was also unable to replicate the issue on her 14 MBP. We've tried both on the local display and an attached external.  At this point you may want to consider resetting your preferences to see if the issue persists.

 

This procedure works for both Lightroom Classic and Lightroom Desktop.

If you are using Lightroom Desktop it can change the location of your local storage. Please review this setting after resetting preferences. 

 

Reset Procedure:

1. Close Lightroom.

2. Hold down [Alt/Opt]+[Shift] while restarting Lightroom.

3. Overwrite the Preferences when prompted by the dialog.

4. Close Lightroom.

5. Restart Lightroom.

 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 20, 2021 Nov 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Odd how that missing mask panel shows up in non full screen in a way that suggests it is popping under your right side panels. And how with it that far to the right that it does not dock with those panels, right above the masking adjustment panel.

 

In the not full screen, Drag the mask panel to the left. unhide your regular right side panel, can you drag the panel in question onto the right side? Does it the properly dock just above the masking adjustments panel?

 

Also, if you do not hide the right side panel, have it always show, does this behave differently?

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 20, 2021 Nov 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Will have to get off my rear end and test, mind you not on M1, but does a bug exists in the following scenario

 

You click on the mask tool.

You hide/close the right side panels

You drag the mask panel to the right

You unhide the right side panels

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 25, 2021 Nov 25, 2021

Copy link to clipboard

Copied

The new Masks panel in the upper right corner seems to constantly disappear. Is this a bug or is there a setting to prevent it from hiding? Or, is there a keyboard command to make it reappear?

 

I can understand if it temporarily hides itself while we draw with the brush. But, even after finishing a brush stroke the Masks panel never reappears.


The only way I can get the Masks panel to reappear is to switch back to the Finder or other app then return to LR.

 

masks panel.jpg

 

Macbook Pro 2013 - Big Sur - LR Classic11.0.1

Thanks for any help!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 25, 2021 Nov 25, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Mine only dissapears if I exit masking.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Nov 26, 2021 Nov 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

In a first step I would try to reset the Lightroom preferences.

https://www.lightroomqueen.com/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/

My System: Intel i7-8700K - 64GB RAM - NVidia Geforce GTX 1050 Ti - Windows 10 Pro 22H2 -- LR-Classic 12.1 - Photoshop 24.1. - Nik Collection 5 - Topaz Sharpener AI

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Nov 26, 2021 Nov 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

You can also drag to "dock" it at the top of the right hand set of panels. There, it will collapse and expand itself as appropriate. So it won't be in its own separate window.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 26, 2021 Nov 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for all the help!

 

Seems pretty clear this is a bug. I also noticed the bug only happens when in Full Screen mode. And, if you Exit Full Screen then the Masks panel will hide/appear correctly. 

 

Docking the Masks panel to the side column works great too. Resetting my LR prefs didn't have any affect. 

 

Exit Full Screen.png

Thanks!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 26, 2022 Dec 26, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

I've been having this issue, there seems to be no rhyme or reason for it. I tired clicking in and out of full screen and my missing masking window actually appeared when I ENTERED Full Screen. I've had several other bugs with this mask update including lightroom crashing about once every 200x I open the mask modual. 

I love the new tools but I haven't ever had so many issues with lightroom. 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 25, 2022 Jan 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom Classic version 11.1

Mac OS 12.1

 

Hi,  When I'm using Lightroom the masking panel disappears and I've been struggling to get it back. 

 

 I follow the below steps to get this error. I'm using the 4 icons on the top of the RH panel to make my tool selections

 

1. I click on the masking icon in the dock the mask box appears, I can select brushes and perfom an edit.  

2. Then let's say I clcik on crop and perform the crop

3. I go back to clcik on the mask icon in the dock to add a new layer.  The mask box does not appear.  Nothing I can do can get it back on the LrC desktop at max screen

Screenshot 2022-01-25 at 15.23.50.png

I'm still getting used to the new LrC but I;ve been having the issue for a few weeks, so please let me know if I'm doing something wrong.

 

NB I have today found a kind of workaorund.  By swicthing spaces I can get the panel to return. So if the panel has already disappeared and I can;t get it back, if I move right one space the mask box appears in the middle of an empty desktop (see attached image).  If I now switch back to my full screel LrC, the mask is in the correct position. See below 

Screenshot 2022-01-25 at 15.23.35.png

 

 

 

Is this a known issue..?? Am I doing soemthing wrong.  Is there a settings fix..?

 

Thanks


Michael

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 25, 2022 Jan 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi Michael, 

 

Thanks for reaching out! We are sorry about the trouble with masking in Lightroom Classic 11.1 on your macOS 12.1. We are here to help!

 

Could you please share the screen specifications of your macOS computer (size & resolution)? Are you using 2 or more displays when you notice this issue? Has this started to behave as such since any recent update in Lightroom Classic or macOS? Please share if you have tried any troubleshooting steps? 

 

Please try using the keyboard shortcuts for Brush (K - on keyboard) or Linear Gradient (M - on keyboard) in the Fullscreen mode and check if that triggers the masking panel.  

 

Also, we can try to reset the preferences of Lightroom Classic. Before resetting, please backup your presets & settings. 

Check here for steps to reset Lightroom Classic: https://adobe.ly/2JSym5e  

 

Please let us know if this helps! 

Regards, 

Sameer K. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 25, 2022 Jan 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for the reply,

I'm using 2 displays

 

My Mac sreen is - 14-inch (3024 × 1964) (Set as Extended in System Prefs > Display27-inch (2560 × 1440))

My second display is 27-inch (2560 × 1440)

Connected vi HDMI

 

This has been happeningsince I staretd using this set up with the mac when I got it in December.  I've updated the OS and LrC as updates become available with no change.

 

Using the keyboard shortcuts have helped activate the tools.


Update - I just switched the settings from Extended to Mirror in  System Prefs > Display.  The masking box now appears as expected across both screens.  I can use masking and switch to other tools and back and all works as expected

Secondly - I've also unplugged the second display, now just using the macs native screen things also work as expected. 

Thirdly - Also I've just plugged the monitor back in and selected Extended once again in System Prefs > Display.  Now the masking panel works as expected with 2 displays set up (Extended) in the way I that originally experienced the problem with the disappearing masking panel.!

 

So it's now all working.  I'm not sure why but it's great!   

 

Thanks

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jan 25, 2022 Jan 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 19, 2022 Nov 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

Lightroom Classic has a SEVERE bug problem with the new Masking tool. 

Typically I can use it once - meaning I can access the mask icons from the side panel when I initially need to use them. Then when I go back to add other masks or look at masks I've previously created - the list of current masks I'm working on is nowhere to be found. I can use masking under the Tools menu, but it doesn't allow me to see all the masks I've created - it just lets me create a new one.  This mask-disappearing act keeps happening over and over, and I've turned my computer off and restarted Lightroom, which to be honest, I'm not sure does anything. And I can't spend my whole day restarting Lightroom and restarting my computer.  I also don't know if it has anything to do with closing the masking tool and then trying to go back into it...but this is VERY annoying. I love the mask tool, but I hate the way it is not reliable. PLEASE, PLEASE, PLEASE look into this. I know that other folks are having this problem too.

Thank you,

Karli.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 19, 2022 Nov 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Dear Karli,

Ich kann ihnen leider in diesem Fall nicht helfen.
Auch ich bin noch dabei alle Anwendungstools zu verstehen.
Wünsche ihnen dass Sie Hilfe finden
Grüße Jo Schilling

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Nov 19, 2022 Nov 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

You're not the first with this issue. Next time the tool appears, drag it to the panel. A blue line should appear allowing you to dock the masks into the Masking panel where it stays visible. 


Sean McCormack. Author. Magazine Writer. Former Official Fuji X-Photographer.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 20, 2022 Nov 20, 2022

Copy link to clipboard

Copied

@Rikk Flohr: Photography, please merge with this thread reporting similar symptoms, in which you tried but failed to replicate:

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-discussions/p-mask-panel-does-not-appear-in-full-sc...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 20, 2022 Nov 20, 2022

Copy link to clipboard

Copied

@Pupcake Ninja, are you running with two displays?  At least some instances of this bug are triggered by moving LR between displays.  It would be good to know, to help Adobe finally fix the bug.

 

Sean's workaround of docking the Masks floating panel into the main Masking panel is the reliable workaround for this.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 21, 2022 Nov 21, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I am running two displays. But I only use LRC on one of the displays - not sure if that makes any difference. And I never use full screen.  I just docked the masking tool and so far that is working....

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 27, 2021 Nov 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hello. I am still getting used to the new light room 2021 update. The sub panel box that usually appears to the left of the tools panel that has all my layer masks on it has disappeared. I must've accidentally docked it somewhere? But can't seem to figure out how to get it back. Any help would be greatly appreciated!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Nov 27, 2021 Nov 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

That box only shows if you have selected the Masking tool. Did you select that? You can dock it at the top of the right panel, but again it will only show if you select the Mask tool.

 

-- Johan W. Elzenga

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 27, 2021 Nov 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for the reply. Yes, I have it selected, but the small box does not show up with all the masks and option to create new mask. All that is there is one mask as indicated by the black toggle pin on the picture, I am unable to create a new mask :-(. It was working well until just a couple of hours ago. The dialog box just simply disappeared and I have no idea how to bring it back.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines