Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


"Internal error: Can´t apply this tag to this image."

New Here ,
Jul 08, 2021 Jul 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hello,

 

I´m using LR Classic for years now. Never had this problem. And to my great astonishment found nothing about it in search machines ...

 

I want to apply a tag to an image as I do for years now. But in the new catalogue I created for the year 2021 with the return button I get the answer "Internal error: Can´t apply this tag to this image." But the tag is there. When I go to the next or previous image, the tag however disappears. I have created a new catalogue and reimported the photos. Same problem. I imported the photos to an older catalogue. There was no problem. I exported those photos to a new catalogue, the problem came back. I tried other pictures, other tags, same result. I have chosen another (older) catalogue and until now I can tag any photo there. The problem does not appear in this older catalogue. What can I do to create a new catalogue without that problem?

 

Thanks for your help.

Susanne

 

{Moved from Lightroom Cloud to Lightroom Classic Forum by Moderator} 

TOPICS
Bug, Problem or error

Views

94

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jul 09, 2021 Jul 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

In a first step you should try to reset the Lightroom preferences. 

https://www.lightroomqueen.com/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/ 

 

If this doesn't help we need more informations about your environment. 

Which operating system do you use? 

Which version of Lightroom do you use? 

Please post the exact version and not only phrases as "recent", "latest" and so on. 

 

Do you get an error message? If yes, please post the exact message or an screenshot.  

What has been changed on your system before the error occured?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 11, 2021 Jul 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

This is, what I copied from the catalogue, that functions well. But I don´t think that makes any difference?

 

I made another attempt today. I imported photos from this catalogue to the one, who is failing. And LR told me that he could not import the 2 folders, because there was some error, but did it nevertheless. Then I tried to add some tags to the new imported photos and it says: "ein interner Fehler ist aufgetreten [an internal error has appeared]: ?: attempt to index fild ´parent´(a nil value). The error message is  half german half english, must be because I´m using LR in german, but coming to the HELP function, there is not always a translation in german ...

 

I think there may have been a windows update, but I´m not sure. And updates from Adobe, that, I´m sure of.

 

I changed the name of the preferences folder, but it does not seem to change anything. Now it´s again the "Ein interner Fehler ist aufgetreten: ?;=; attempt to index filed ´parent´(a nil value)" I get.

 

Lightroom Classic-Version: 10.3 [ 202105281559-8dc50eb4 ]
Lizenz: Creative Cloud
Spracheinstellung: de
Betriebssystem: Windows 10 - Home Premium Edition
Version: 10.0.19042
Anwendungsarchitektur: x64
Systemarchitektur: x64
Anzahl logischer Prozessoren: 12
Prozessorgeschwindigkeit: 2,2GHz
SQLite-Version: 3.34.0
Integrierter Speicher: 16165,2 MB
Für Lightroom verfügbarer phys. Speicher: 16165,2 MB
Von Lightroom verwendeter phys. Speicher: 2002,4 MB (12,3%)
Von Lightroom verwendeter virtueller Speicher: 2108,8 MB
Anzahl GDI-Objekte: 946
Anzahl BENUTZER-Objekte: 3487
Anzahl Prozess-Handles: 1999
Cache-Speichergröße: 145,5MB
Interne Camera Raw-Version: 13.3 [ 807 ]
Maximale Anzahl Threads, die Camera Raw verwendet: 5
Camera Raw SIMD-Optimierung: SSE2,AVX,AVX2
Virtueller Speicher in Camera Raw: 240MB / 8082MB (2%)
Physischer Speicher in Camera Raw: 243MB / 16165MB (1%)
DPI-Einstellung des Systems: 96 DPI
Desktop-Komposition aktiviert: Ja
Monitore/Anzeigegeräte: 1) 1920x1080, 2) 1920x1080
Eingabetypen: Multitouch: Nein, integrierte Toucheingabe: Nein, integrierter Stift: Nein, externe Toucheingabe: Nein, externer Stift: Nein, Tastatur: Nein

Informationen zum Grafikprozessor:
DirectX: NVIDIA GeForce GTX 1060 with Max-Q Design (27.21.14.5771)

 

Anwendungsordner: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Bibliothekspfad: E:\LR-Kataloge\2013-2020_FotoSuMe-MAIN\2013-2020_FotoSuMe-MAIN-v10.lrcat
Einstellungen-Ordner: C:\Users\susan\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installierte Zusatzmodule:
1) AdobeStock
2) Facebook
3) Flickr
4) Nikon Tether-Zusatzmodul

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 11, 2021 Jul 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

"attempt to index filed ´parent´(a nil value)"

 

This person solved the problem by exporting his entire catalog:

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/keyword-is-listed-under-hierarchy-while-not-being-t... 

 

If that doesn't help, I recommend you post a bug report in the official Adobe feedback forum, where Adobe wants all bug reports and feature suggestions:

https://www.lightroomqueen.com/send-bug-report-feature-request-adobe/

 

Be sure to include the first ten lines of the menu command Help > System Info. Provide all the details, rather than linking back to this thread -- experience shows that Adobe developers tend not to follow the links. Product developers read everything posted there, but rarely participate here, which is primarily a user-to-user forum.

 

Then try to contact the Adobe employee, as I described above.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 09, 2021 Jul 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

"Internal error: Can´t apply this tag to this image."

 

Is that the exact unchanged unedited word-for-word error message?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 09, 2021 Jul 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Yes. That are the exact words.

Mit freundlichen Grüßen

Susanne Mensah

[Moderator]

[personal information removed per policy - 

https://community.adobe.com/t5/adobe-community-professionals/email-signatures-and-personal-informati...

[This is a public forum, not Adobe support, please do not post personal information]

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 09, 2021 Jul 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Is the error message more like:

Internal error: Can´t apply this tag to this image.

??

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 09, 2021 Jul 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Please post your System Information as Lightroom Classic (LrC) reports it. In LrC click on Help, then System Info, then Copy. Paste that information into a reply. Please present all information from first line down to and including Plug-in Info. Info after Plug-in info can be cut as that is just so much dead space to us non-Techs.

 

GoldingD_0-1625846455083.jpeg

 

GoldingD_1-1625846493778.png

 

Sample below as of 7/1/2021
Lightroom Classic version: 10.3 [ 202105281559-8dc50eb4 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Business Edition
Version: 10.0.19043
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 4.0GHz
SqLite Version: 3.34.0
Built-in memory: 16317.1 MB
Real memory available to Lightroom: 16317.1 MB
Real memory used by Lightroom: 1302.8 MB (7.9%)
Virtual memory used by Lightroom: 1586.9 MB
GDI objects count: 746
USER objects count: 2288
Process handles count: 1909
Memory cache size: 252.3MB
Internal Camera Raw version: 13.3 [ 807 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 299MB / 8158MB (3%)
Camera Raw real memory: 303MB / 16317MB (1%)
System DPI setting: 96 DPI (high DPI mode)
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 2560x1440
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: Yes, External touch: No, External pen: Yes, Keyboard: No
 
Graphics Processor Info:
DirectX: NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti (27.21.14.6089)
 
Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Library Path: F:\Files\Pictures\Vacations and Day Trips\Photo Trips\24 Photo Trip September 2019\24 Photo Trip September 2019-v10.lrcat
Settings Folder: C:\Users\goldi\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom
 
Installed Plugins:
1) Aurora HDR
2) ColorChecker Camera Calibration
3) DxO PhotoLab 3
4) DxO PhotoLab 3 Importer
5) HDR Efex Pro 2
6) Helicon Focus Export

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 09, 2021 Jul 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Very likely your catalog has gotten into an inconsistent (buggy) state. See this thread for someone else encountering the same error message in a slightly different context of applying names to faces (which also assigns the corresponding keyword):

https://feedback.photoshop.com/conversations/lightroom-classic/lightroom-classic-internal-error-cant... 

 

If you can identify particular keywords that are causing the problem, then the workaround suggested in this reply by Adobe employee Simon Chen might help:

https://feedback.photoshop.com/conversations/lightroom-classic/lightroom-classic-internal-error-cant... 

 

You might try contacting Simon (as he suggested to the person in that thread), but Simon has posted in the feedback forum for 9 months, so I don't know if he's still with Adobe or the Lightroom team. (His Linkedin profile says he is, but that doesn't mean much.)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 11, 2021 Jul 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom Classic-Version: 10.3 [ 202105281559-8dc50eb4 ]
Lizenz: Creative Cloud
Spracheinstellung: de
Betriebssystem: Windows 10 - Home Premium Edition
Version: 10.0.19042
Anwendungsarchitektur: x64
Systemarchitektur: x64
Anzahl logischer Prozessoren: 12
Prozessorgeschwindigkeit: 2,2GHz
SQLite-Version: 3.34.0
Integrierter Speicher: 16165,2 MB
Für Lightroom verfügbarer phys. Speicher: 16165,2 MB
Von Lightroom verwendeter phys. Speicher: 2002,4 MB (12,3%)
Von Lightroom verwendeter virtueller Speicher: 2108,8 MB
Anzahl GDI-Objekte: 946
Anzahl BENUTZER-Objekte: 3487
Anzahl Prozess-Handles: 1999
Cache-Speichergröße: 145,5MB
Interne Camera Raw-Version: 13.3 [ 807 ]
Maximale Anzahl Threads, die Camera Raw verwendet: 5
Camera Raw SIMD-Optimierung: SSE2,AVX,AVX2
Virtueller Speicher in Camera Raw: 240MB / 8082MB (2%)
Physischer Speicher in Camera Raw: 243MB / 16165MB (1%)
DPI-Einstellung des Systems: 96 DPI
Desktop-Komposition aktiviert: Ja
Monitore/Anzeigegeräte: 1) 1920x1080, 2) 1920x1080
Eingabetypen: Multitouch: Nein, integrierte Toucheingabe: Nein, integrierter Stift: Nein, externe Toucheingabe: Nein, externer Stift: Nein, Tastatur: Nein

Informationen zum Grafikprozessor:
DirectX: NVIDIA GeForce GTX 1060 with Max-Q Design (27.21.14.5771)

 

Anwendungsordner: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Bibliothekspfad: E:\LR-Kataloge\2013-2020_FotoSuMe-MAIN\2013-2020_FotoSuMe-MAIN-v10.lrcat
Einstellungen-Ordner: C:\Users\susan\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installierte Zusatzmodule:
1) AdobeStock
2) Facebook
3) Flickr
4) Nikon Tether-Zusatzmodul

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 11, 2021 Jul 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I think it doesn´t  matter but this is what the catalogue which functions well is giving. There is now difference in information, just that the failing catalogue has another name.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 11, 2021 Jul 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Sorry, I posted it to the wrong mail first. This is, what I copied from the catalogue, that functions well. But I don´t think that makes any difference?

 

I made another attempt today. I imported photos from this catalogue to the one, who is failing. And LR told me that he could not import the 2 folders, because there was some error, but did it nevertheless. Then I tried to add some tags to the new imported photos and it says: "ein interner Fehler ist aufgetreten [an internal error has appeared]: ?: attempt to index fild ´parent´(a nil value). The error message is  half german half english, must be because I´m using LR in german, but coming to the HELP function, there is not always a translation in german ...

 

Lightroom Classic-Version: 10.3 [ 202105281559-8dc50eb4 ]
Lizenz: Creative Cloud
Spracheinstellung: de
Betriebssystem: Windows 10 - Home Premium Edition
Version: 10.0.19042
Anwendungsarchitektur: x64
Systemarchitektur: x64
Anzahl logischer Prozessoren: 12
Prozessorgeschwindigkeit: 2,2GHz
SQLite-Version: 3.34.0
Integrierter Speicher: 16165,2 MB
Für Lightroom verfügbarer phys. Speicher: 16165,2 MB
Von Lightroom verwendeter phys. Speicher: 2002,4 MB (12,3%)
Von Lightroom verwendeter virtueller Speicher: 2108,8 MB
Anzahl GDI-Objekte: 946
Anzahl BENUTZER-Objekte: 3487
Anzahl Prozess-Handles: 1999
Cache-Speichergröße: 145,5MB
Interne Camera Raw-Version: 13.3 [ 807 ]
Maximale Anzahl Threads, die Camera Raw verwendet: 5
Camera Raw SIMD-Optimierung: SSE2,AVX,AVX2
Virtueller Speicher in Camera Raw: 240MB / 8082MB (2%)
Physischer Speicher in Camera Raw: 243MB / 16165MB (1%)
DPI-Einstellung des Systems: 96 DPI
Desktop-Komposition aktiviert: Ja
Monitore/Anzeigegeräte: 1) 1920x1080, 2) 1920x1080
Eingabetypen: Multitouch: Nein, integrierte Toucheingabe: Nein, integrierter Stift: Nein, externe Toucheingabe: Nein, externer Stift: Nein, Tastatur: Nein

Informationen zum Grafikprozessor:
DirectX: NVIDIA GeForce GTX 1060 with Max-Q Design (27.21.14.5771)

 

Anwendungsordner: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Bibliothekspfad: E:\LR-Kataloge\2013-2020_FotoSuMe-MAIN\2013-2020_FotoSuMe-MAIN-v10.lrcat
Einstellungen-Ordner: C:\Users\susan\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installierte Zusatzmodule:
1) AdobeStock
2) Facebook
3) Flickr
4) Nikon Tether-Zusatzmodul

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines