• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
3

"Lightroom has encountered problems reading this photo"

Community Beginner ,
Feb 03, 2024 Feb 03, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I'm on LRC version 13.1 (latest)
Mac OS Sonoma 14.3 (latest)

 

Keep getting error messages... when trying to export it hangs, eventually error message " Lightroom has encountered problems reading this photo" or "this file is damaged or corrupt". 
Have checked for updates for Mac and LRC and I'm on the latest versions, have closed app and restarted, and then rebooted, nothing helps.

 

Please assist, I'm on a deadline, TIA

TOPICS
macOS

Views

171

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 03, 2024 Feb 03, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Where are these photos located? If on an external drive, then that drive (or its cable) may have a problem.

 

-- Johan W. Elzenga

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 05, 2024 Feb 05, 2024

Copy link to clipboard

Copied

It is on an external hard drive, thanks for this suggestion, I will check this out and let you know

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Feb 03, 2024 Feb 03, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Run diagnostics on your hard disk to determine if there is a problem there. Also test the connection to determine if another USB port or another cable makes the problem go away.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Feb 03, 2024 Feb 03, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Were the photos taken on an Apple device and/or exported from the Mac Photos app?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 05, 2024 Feb 05, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Photo's were taken on a Nikon camera and then transfered from that SD card to an external hard drive, then imported to LRC from the external HD directly to save space on my MAC hard drive

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 16, 2024 Feb 16, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi, I have the same issue, only with iPhone photos. Nikon *.NEFs in the same folder are recognized without any issues.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 16, 2024 Feb 16, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LRC 13.1 latest Sonoma 14.2.1

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Feb 16, 2024 Feb 16, 2024

Copy link to clipboard

Copied

"Hi, I have the same issue, only with iPhone photos. "

 

You're probably tripping over a recent incompatibility between Apple photo software and LR.

 

Are you exporting the photos from the Mac Photos app before importing them into LR?  If not, describe in detail path the photos take from the phone into LR.  Based on that, I can likely provide a workaround.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 16, 2024 Feb 16, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hello,

I was exporting a jpg from the MAC photos app (the original was HEIC) to a folder.  Later synced the folder with LRC.

Thanks for your help!

Wojtek

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Feb 16, 2024 Feb 16, 2024

Copy link to clipboard

Copied

"I was exporting a jpg from the MAC photos app (the original was HEIC) to a folder.  Later synced the folder with LRC."

 

See the workaround here:

https://community.adobe.com/t5/camera-raw-bugs/p-apple-generated-jpeg-with-icc-profile-quot-apple-wi...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 16, 2024 Feb 16, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

it works! 🙂

thank you!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines