• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Slow Operations

New Here ,
Apr 11, 2023 Apr 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I have searched high and low for a solution on this problem. I can edit on Capture One about 3-5x faster just because of how much faster the application performs. Lightroom is overall painfully slow. Moving silder, making adjustments, healing, etc. I've done 1:1 previews, optimized catalogs, tried every solution imaginable. I've come to the conclusion that Lightroom just struggles to perform well with large Sony A7R4 files? All drivers are up to date, lightroom is up to date. 

Hardware monitoring seems fine while editing, nothing is even close to being used to is max capacity. 

 

PC Specs

Ryzen 5900x

AMD 6900XT

32MB Ram

2x 2TB Gen 4 m.2
Windows 11

TOPICS
Windows

Views

195

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Apr 11, 2023 Apr 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I've linked to a thread on the 'Bugs' forum that may be related. Please, follow the steps provided in the pinned post. Let us know if it helps or not.

 

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-bugs/p-lrc-12-2-1-fails-to-start-launch-or-is-extre...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Apr 11, 2023 Apr 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

If Ian's suggestion doesn't help, do the LR menu command Help > System Info and copy/paste the entire contents here so we can see exactly which versions of hardware and software LR thinks you're running.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 14, 2023 Apr 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hej,

I encounter a similar issue, after update export became very slow, I  have done all the steps other places suggested but nothing changed. 
Are there others out there who has the same issue after the last update?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Apr 14, 2023 Apr 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

The first thing that you should try is to switch off the GPU support from the Lightroom preferences and check if that helps to fix the issue.

Go to Lightroom > Preferences > Performance tab > Uncheck "Use Graphics Processor" > Restart Lightroom.

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/troubleshoot-gpu.html

 

If Lightroom doesn't start correctly the please see "Solution 2" in the document behind the link below.

Troubleshoot GPU issues | Lightroom Classic (adobe.com)

 

Another step is to try to reset the Lightroom preferences.

https://www.lightroomqueen.com/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/

It's recommended to backup your preferences before you reset the preferences to the default settings:

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/preference-file-and-other-file-locations.html

 

If this doesn't help we need more informations about your environment.

Which operating system do you use?

Which version of Lightroom do you use?

Please post the exact version and not only phrases as "recent", "latest" and so on.

 

Please provide also a copy of your 'System Info'. This can be get from the LrC Help > System Info menu item.

There's a copy button in the System Info dialog. Press this button and paste the info into your next forum post.

 

My System: Intel i7-8700K - 64GB RAM - NVidia Geforce GTX 1050 Ti - Windows 10 Pro 22H2 -- LR-Classic 12.3 - Photoshop 24.5 - Nik Collection 6 - Topaz Sharpener AI

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines