• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers

Slow reading XMP metadata

Explorer ,
Apr 13, 2022 Apr 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

In grid view, selecting multiple photos (maybe over 50) and using "Read Metadata from Files" is magnitudes slower than previous releases.

 

(Writing metadata is very fast)

 

During the process - if running only lightroom - system memory is hogged (16GB system running down to 19/20 MB) In previous releases (pre 11) this was not an issue. I have been working , editing metadata outside LR this way for many years.

Current preferences:
Save XMP as changes made disabed.
Write metadata to JPG/TIF/PSD etc enabled
Mac system. Macbook Pr. OS Montery - fully updated. 4K HDR monitor. Data sored on fast thunderbolt drives.


metadata is being written form photomechanic.

TOPICS
macOS

Views

240

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Apr 13, 2022 Apr 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Additionally - trying to view / edit the meta data panel of any other photo while this process is running is impossible. Keywords pane just displays "working"

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Apr 13, 2022 Apr 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Which version of LR are you running?  (Do Help > System Info.)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Apr 13, 2022 Apr 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom Classic version: 11.3 [ 202204051513-7a25c809 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en-GB
Operating system: Mac OS 12
Version: 12.3.1 [21E258]
Application architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 2.8GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 16,384.0 MB
Real memory available to Lightroom: 16,384.0 MB
Real memory used by Lightroom: 1,991.8 MB (12.1%)
Virtual memory used by Lightroom: 75,177.5 MB
Memory cache size: 156.5MB
Internal Camera Raw version: 14.3 [ 1072 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 0MB / 8191MB (0%)
Camera Raw real memory: 1MB / 16384MB (0%)
Displays: 1) 3840x2160

Graphics Processor Info:
Metal: AMD Radeon Pro 555

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 16, 2022 Apr 16, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I'm having a similar issue: takes more than one hour to read XMP data from 143 photos and 3 minutes to open an image in an external editor (Edit in ...) for exporting the file, then it takes about 30 seconds to star the image. During that time, the CPU load is 100% and the computer fans get to maximum speed. This started with the release of Lightroom Classic 11.3. System info below; currently it's unusable.

 

Lightroom Classic version: 11.3 [ 202204051513-7a25c809 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en-LU
Operating system: Mac OS 12
Version: 12.3.1 [21E258]
Application architecture: x64
Logical processor count: 16
Processor speed: 2.3GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 32,768.0 MB
Real memory available to Lightroom: 32,768.0 MB
Real memory used by Lightroom: 14,208.8 MB (43.3%)
Virtual memory used by Lightroom: 87,734.6 MB
Memory cache size: 2,360.8MB
Internal Camera Raw version: 14.3 [ 1072 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 704MB / 16383MB (4%)
Camera Raw real memory: 715MB / 32768MB (2%)
Displays: 1) 3584x2240

Graphics Processor Info:
Metal: AMD Radeon Pro 5500M

 

Application folder: /Applications/Adobe Lightroom Classic
Library Path: /Users/kewl/Pictures/Lightroom/Lightroom Catalog/Lightroom Catalog.lrcat
Settings Folder: /Users/kewl/Library/Application Support/Adobe/Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Aurora HDR 2019
3) DxO PhotoLab 2
4) DxO PhotoLab 2 Importer
5) Export to Autopano Giga 4.2
6) Facebook
7) Flickr
8) HDR Efex Pro 2
9) LRT Export 4
10) Luminar 4
11) Luminar AI
12) Luminar Neo
13) Nikon Tether Plugin

Config.lua flags: None

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 06, 2022 Jun 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Having the same issue here with 11.3 and 11.3.1 except I'm using Aftershoot.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 23, 2022 Jun 23, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I have been experiencing this exact issue! I'm using AfterShoot to cull then when I go back to lightroom its takes hours to read XMP files for 5500k images. In the past, this process was a few minutes. What's going on Adobe?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 24, 2022 Jul 24, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Yes, I can confirm. Feels like a bug to me. I get about 0 minutes to write 400 10KB files and about the same time to read them from disk on a Mac Studio. Please fix this.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 05, 2022 Oct 05, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Same problem for me—painfully slow—trying to read in the xmp side car metadata for a few thousand files will run the entire night and still not be done.

Lightroom Classic version: 11.3.1 [ 202204181225-f90ebff5 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en-US
Operating system: Mac OS 12
Version: 12.6.0 [21G115]
Application architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 2.0GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 16,384.0 MB
Real memory available to Lightroom: 16,384.0 MB
Real memory used by Lightroom: 2,188.0 MB (13.3%)
Virtual memory used by Lightroom: 45,504.5 MB
Memory cache size: 3,719.6MB
Internal Camera Raw version: 14.3 [ 1072 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 512MB / 8191MB (6%)
Camera Raw real memory: 514MB / 16384MB (3%)
Displays: 1) 2880x1800, 2) 3840x2160

Graphics Processor Info:
Metal: Intel(R) Iris(TM) Plus Graphics

 

Application folder: /Applications/Adobe Lightroom Classic
Library Path: /Users/roverso/Documents/Oversteger Lightroom Catalog/Photo_Catalog_Master_Oversteger-v11.lrcat
Settings Folder: /Users/roverso/Library/Application Support/Adobe/Lightroom

Installed Plugins:
1) jf Creative Commons
2) jf Flickr
3) jf Geocoding Support
4) jf Metadata Viewer

Config.lua flags: None

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Oct 06, 2022 Oct 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Update LrC to 11.5, which is the latest version.

 

Regards, Denis: iMac mid-2015, 5K 27”, GPU 2GB, Ram 24GB, HDD 3TB, macOS 11.7.1 BigSur,; LrC 12.0.1, Lr 6.0, Ps 24.0, ACR 15.0,; Camera OM-D E-M1

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 10, 2022 Oct 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Thanks for the recommendation! That didn't help the situation unfortunately. This has been an issue for at least several versions and maybe much further back as far as I know.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines