• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
1

Subject Masking Issues

New Here ,
May 14, 2023 May 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I have been having issues with my subject masking lately.  It will not detect the outline of the person or any of the individual features; such as the hair, eyes, etc.  When a subject is selected, it only shows a box around where the person is in the photo...not the person itself.  I have an older version of Lightroom Classic on my laptop & have not had the issue with the older version; leading me to assume it is a bug with the newest update. 

 

Additional Information: 

Version: 12.3 on Windows10

 

TOPICS
Windows

Views

520

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

LEGEND , May 14, 2023 May 14, 2023

Most problems with AI masking are caused by older, buggy graphics drivers. Try updating your graphics driver by going directly to the manufacturer's web site:
https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/troubleshoot-gpu.html#solution-4


If that doesn't help, please copy/paste here the entire contents of the LR menu command Help > System Info -- that will let us see exactly which versions of hardware and software LR thinks you're running.

Votes

Translate

Translate
LEGEND ,
May 14, 2023 May 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Most problems with AI masking are caused by older, buggy graphics drivers. Try updating your graphics driver by going directly to the manufacturer's web site:
https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/troubleshoot-gpu.html#solution-4


If that doesn't help, please copy/paste here the entire contents of the LR menu command Help > System Info -- that will let us see exactly which versions of hardware and software LR thinks you're running.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 16, 2023 May 16, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I updated the graphics drivers and that seemed to work.  Thank you

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 21, 2023 May 21, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I have been enjoying the new selection mask function for some time. I love it. But today it’s not working. When adding a Sky mask, it says no sky detected. When selecting the background mask, it selects the whole picture. When selecting people to mask, it creates a rectangle around the person. What’s going on? I am not aware if I did anything that could inadvertently affect the mask function. 

Demo: when select people, it ends up with a rectangle.

John29992336dlj4_0-1684722426867.png

Here is my system info. I am using Windows 11. But it detected as Windows 10 Business version. I have been using this system for LrC for 5 months without a problem. 

 

Lightroom Classic version: 12.3 [ 202304101834-a085245c ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Business Edition
Version: 10.0.22621
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 24
Processor speed: 3.1GHz
SqLite Version: 3.36.0
CPU Utilisation: 0.0%
Built-in memory: 65349.3 MB
Dedicated GPU memory used by Lightroom: 7327.6MB / 16338.2MB (44%)
Real memory available to Lightroom: 65349.3 MB
Real memory used by Lightroom: 3701.7 MB (5.6%)
Virtual memory used by Lightroom: 11498.6 MB
GDI objects count: 823
USER objects count: 2651
Process handles count: 3899
Memory cache size: 0.0MB
Internal Camera Raw version: 15.3 [ 1451 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 994MB / 32674MB (3%)
Camera Raw real memory: 1071MB / 65349MB (1%)
System DPI setting: 144 DPI (high DPI mode)
Desktop composition enabled: Yes
Standard Preview Size: 3840 pixels
Displays: 1) 3840x2160
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No
 
Graphics Processor Info: 
DirectX: AMD Radeon RX 6800 (31.0.12027.9001)
Init State: GPU for Image Processing supported by default with custom export support
User Preference: Auto
 
Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Library Path: D:\Lightroom\Lightroom Catalog-v12.lrcat
Settings Folder: C:\Users\johnx\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom
 
Installed Plugins: 
1) AdobeStock
2) Flickr
3) Nikon Tether Plugin
 
Config.lua flags: None
 
Adapter #1: Vendor : 1002
Device : 73bf
Subsystem : 67051eae
Revision : c3
Video Memory : 16338
Adapter #2: Vendor : 1414
Device : 8c
Subsystem : 0
Revision : 0
Video Memory : 0
AudioDeviceIOBlockSize: 1024
AudioDeviceName: $$$/dvaaudiodevice/SystemDefaultAndEffectiveDeviceName=System Default - Headset Earphone (Plantronics Blackwire 5220 Series)#{comment}DVAAU-4201250: Open the audio hardware preferences page.
AudioDeviceNumberOfChannels: 2
AudioDeviceSampleRate: 48000
Build: LR5x19
Direct2DEnabled: false
GL_ACCUM_ALPHA_BITS: 8
GL_ACCUM_BLUE_BITS: 8
GL_ACCUM_GREEN_BITS: 8
GL_ACCUM_RED_BITS: 8
GL_ALPHA_BITS: 8
GL_BLUE_BITS: 8
GL_DEPTH_BITS: 32
GL_GREEN_BITS: 8
GL_MAX_3D_TEXTURE_SIZE: 8192
GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 16384
GL_MAX_TEXTURE_UNITS: 8
GL_MAX_VIEWPORT_DIMS: 16384,16384
GL_RED_BITS: 8
GL_RENDERER: AMD Radeon RX 6800
GL_SHADING_LANGUAGE_VERSION: 4.60
GL_STENCIL_BITS: 8
GL_VENDOR: ATI Technologies Inc.
GL_VERSION: 4.6.0 Compatibility Profile Context 22.20.27.09.230330
GPUDeviceEnabled: false
OGLEnabled: true

 

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
May 22, 2023 May 22, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Please try if it helps to update the graphic card driver: 

https://www.amd.com/de/support/graphics/amd-radeon-6000-series/amd-radeon-6800-series/amd-radeon-rx-...

 

--- Got your issue resolved? Please label the response as 'Correct Answer' to help your fellow community members find a solution to similar problems. ---

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 22, 2023 May 22, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Yes, that solved the problem. Thanks!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 24, 2023 Apr 24, 2023

Copy link to clipboard

Copied

When I click on person 1 in mask it just puts a rectangle around subject. If I click select subject it just masks weird areas. Won't pick up skies in any photos. But it works on Lightroom mobile. What's going on?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Apr 24, 2023 Apr 24, 2023

Copy link to clipboard

Copied

You may have to update your GPU drivers.

 

-- Johan W. Elzenga

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Apr 24, 2023 Apr 24, 2023

Copy link to clipboard

Copied

To build on Johan's reply,  most problems with AI masking are caused by older, buggy graphics drivers. Try updating your graphics driver by going directly to the manufacturer's web site:
https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/troubleshoot-gpu.html#solution-4


If that doesn't help, please copy/paste here the entire contents of the LR menu command Help > System Info -- that will let us see exactly which versions of hardware and software LR thinks you're running.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines