• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers

Sync freezing in Develop Module

Community Beginner ,
Jun 05, 2021 Jun 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I have downloaded the recent version of Lightroom Classic, uninstalled/reinstalled the program multiple times.. Yet im still having issues with syncing images in the develop module. Has anyone else had this issue? Whenever I go to sync even just two images the program freezes. 

Views

647

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 05, 2021 Jun 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

SYNC can mean different processes. SYNC to Cloud? SYNC settings? etc.

So what are you SYNCING? How? Be specific.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 05, 2021 Jun 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Sync settings, i guess. When im in the Develop module and im trying to sync the image presets from one picture to the next.. It freezes when i click Sync. The pop up window doesnt even come up. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 05, 2021 Jun 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Please post your System Information as Lightroom Classic (LrC) reports it. In LrC click on Help, then System Info, then Copy. Paste that information into a reply. Please present all information from first line down to and including Plug-in Info. Info after Plug-in info can be cut as that is just so much dead space to us non-Techs.

GoldingD_0-1622948894979.jpeg

 

GoldingD_1-1622948894980.png

 

GoldingD_2-1622948894981.png

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 05, 2021 Jun 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom Classic version: 10.2 [ 202103041821-226a1211 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Home Premium Edition
Version: 10.0.19041
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 16
Processor speed: 2.9 GHz
SqLite Version: 3.34.0
Built-in memory: 16322.0 MB
Real memory available to Lightroom: 16322.0 MB
Real memory used by Lightroom: 3986.7 MB (24.4%)
Virtual memory used by Lightroom: 11681.6 MB
GDI objects count: 752
USER objects count: 2141
Process handles count: 2172
Memory cache size: 0.0MB
Internal Camera Raw version: 13.2 [ 738 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 1542MB / 8161MB (18%)
Camera Raw real memory: 1704MB / 16322MB (10%)
System DPI setting: 96 DPI
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 1920x1080, 2) 1920x1080
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:
DirectX: NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER (27.21.14.5751)

 

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Library Path: C:\Users\ashto\OneDrive\Pictures\Lightroom\Lightroom Catalog.lrcat
Settings Folder: C:\Users\ashto\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Facebook
3) Flickr
4) Nikon Tether Plugin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 05, 2021 Jun 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

DirectX: NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER (27.21.14.5751)

That would be v457.51. Latest is v466.63. Consider updating that.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 06, 2021 Jun 06, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thank you. I just updated it and the sync is still freezing. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Jun 06, 2021 Jun 06, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Just a thought are you syncing settings to like images i.e. raw images or rendered images e.g. jpeg, tiff etc?

Some precepts may contain things that may be applicable only raw images?

 

Regards, Denis: iMac mid-2015, 5K 27”, GPU 2GB, Ram 24GB, HDD 3TB, macOS 11.7.3 BigSur,; LrC 12.1, Lr 6.1, Ps 24.1.1,; ACR 15.1.1,; Camera OM-D E-M1

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 06, 2021 Jun 06, 2021

Copy link to clipboard

Copied

So, as decsibed in:

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/develop-module-options.html

you are attemting to "Synchronize settings across multiple photos"?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 06, 2021 Jun 06, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Yes. 

  • In the Develop module, click the Sync button or choose Settings > Sync Settings. Select the settings to copy and click Synchronize.

That's what is giving me the issue. When I click the sync button, Lightroom will freeze and I have to force shut down. The dialog box wont even come up, as well.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 20, 2021 Jun 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Having the same issue- did you ever get a resolution. My driver is the latest version and dosnt require an update.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 10, 2021 Jul 10, 2021

Copy link to clipboard

Copied

This is extremely frustrating. I have 1100 photos to edit todfay..... and htis problem started happeneing to me out of the blue... along with it... there was a problem on my computer... where folders no longer pop up on my screen. Help!!!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 13, 2022 Oct 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I have the same problem. I'm using the latest version of Lightroom Classic and I have the latest driver for my Nvidia RTX 3080. But Lightroom keeps hanging whenever I try to sync the develop settings across multiple photos. My system information are as follows:

 

Lightroom Classic version: 11.5 [ 202208080927-8a575c91 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Home Premium Edition
Version: 10.0.19044
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 32
Processor speed: 3.4GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 65472.4 MB
Real memory available to Lightroom: 65472.4 MB
Real memory used by Lightroom: 2461.6 MB (3.7%)
Virtual memory used by Lightroom: 7868.0 MB
GDI objects count: 792
USER objects count: 3026
Process handles count: 2860
Memory cache size: 78.6MB
Internal Camera Raw version: 14.5 [ 1177 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 1042MB / 32736MB (3%)
Camera Raw real memory: 1116MB / 65472MB (1%)
System DPI setting: 144 DPI (high DPI mode)
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 3840x2160, 2) 480x800
Input types: Multitouch: Yes, Integrated touch: Yes, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:
DirectX: NVIDIA GeForce RTX 3080 (31.0.15.1748)


Init State: 5
User Preference: 1

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Library Path: C:\Users\Joshua\Pictures\Lightroom\Lightroom Catalog.lrcat
Settings Folder: C:\Users\Joshua\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Facebook
3) Flickr
4) HDR Efex Pro 2
5) Nikon Tether Plugin
6) Plugin Parameters

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Oct 13, 2022 Oct 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied


@JoshKoh wrote:

I have the same problem. I'm using the latest version of Lightroom Classic and I have the latest driver for my Nvidia RTX 3080. But Lightroom keeps hanging whenever I try to sync the develop settings across multiple photos. My system information are as follows:

 

Lightroom Classic version: 11.5 [ 202208080927-8a575c91 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Home Premium Edition
Version: 10.0.19044
.

.

.
Displays: 1) 3840x2160, 2) 480x800
Input types: Multitouch: Yes, Integrated touch: Yes, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:
DirectX: NVIDIA GeForce RTX 3080 (31.0.15.1748)

 


 

So your GPU driver is v517.48

At NVIDIA the Studio driver is currently v517.40, so it does not appear you are using that one. The Game Ready driver is v522.25. Hence, you appear to not have the latest driver (Game Ready option). Note that Game Ready are usually updated before Studio, Studio are more stable and tested, and meant for graphics users as opposed to gamers. Normally for LrC, members recommend the Studio option, but does the newer Game Ready one fix your issue? 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 13, 2022 Oct 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Yeah, I only saw the driver update after I posted my earlier comment. I have since updated my graphics driver, but the issue still persists. Here's my updated system information:

 

Lightroom Classic version: 11.5 [ 202208080927-8a575c91 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Home Premium Edition
Version: 10.0.19044
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 32
Processor speed: 3.4GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 65472.4 MB
Real memory available to Lightroom: 65472.4 MB
Real memory used by Lightroom: 2455.8 MB (3.7%)
Virtual memory used by Lightroom: 8217.3 MB
GDI objects count: 789
USER objects count: 3028
Process handles count: 2851
Memory cache size: 50.0MB
Internal Camera Raw version: 14.5 [ 1177 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 960MB / 32736MB (2%)
Camera Raw real memory: 1205MB / 65472MB (1%)
System DPI setting: 144 DPI (high DPI mode)
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 3840x2160, 2) 480x800
Input types: Multitouch: Yes, Integrated touch: Yes, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:
DirectX: NVIDIA GeForce RTX 3080 (31.0.15.2225)


Init State: 5
User Preference: 1

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Library Path: C:\Users\Joshua\Pictures\Lightroom\Lightroom Catalog.lrcat
Settings Folder: C:\Users\Joshua\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Facebook
3) Flickr
4) HDR Efex Pro 2
5) Nikon Tether Plugin
6) Plugin Parameters

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Oct 13, 2022 Oct 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Wondering if the preference file is corrupt.

 

Have you tried resetting the preference file?

 

see:

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/setting-preferences-lightroom.html

 

The preference file can get corrupted leading to buggy behavior. A corrupt preference file will survive uninstalls, updates, and upgrades. By renaming or moving or deleting the preference file you create a situation where LrC will recreate a fresh new one upon startup of LrC. Be aware various settings will revert to defaults.

 

Also see:

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/troubleshoot-crash-or-freeze.html

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 14, 2022 Oct 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

That worked! Thanks man!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines