Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Using the new Mask tools breaks Lightroom

New Here ,
Nov 16, 2021 Nov 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Greetings. 

 

After upgrading to LRv11 to try the new mask tool, I discovered that using it breaks my lightroom. I have access to all features up until I open the mask tool and create a new mask. After which most of the features become greyed out I loose all right click functionality, most of the options in the drop down menu's, and many of the keyboard shortcuts no longer function. 

 

I have uninstalled and reinstalled LR v11 several times, trying to keep my presets, delete my presets, with and without hardware acceleration, and verified that I'm on the latest MacOS version. 

 

Anything else I can try? I'm kinda in a bad spot where I have photos I need to go to a client and cannot edit them right now. Waiting a month for v11.1 to be released and hoping that fixes the problem is not an option.

 

Screen Shot 2021-11-12 at 7.41.44 PM.png

Screen Shot 2021-11-12 at 11.15.07 AM.png

Screen Shot 2021-11-12 at 9.58.54 AM.png

 

Lightroom Classic version: 11.0 [ 202110120910-0bccc70d ]
License: Creative Cloud
Language setting: en-US
Operating system: Mac OS 12
Version: 12.0.1 [21A559]
Application architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 4.2GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 16,384.0 MB
Real memory available to Lightroom: 16,384.0 MB
Real memory used by Lightroom: 671.1 MB (4.0%)
Virtual memory used by Lightroom: 43,553.4 MB
Memory cache size: 76.0MB
Internal Camera Raw version: 14.0 [ 950 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 1006MB / 8191MB (12%)
Camera Raw real memory: 1012MB / 16384MB (6%)
Displays: 1) 5120x2880, 2) 1080x1920

Graphics Processor Info:
Metal: AMD Radeon RX 580

 

Application folder: /Applications/Adobe Lightroom Classic
Library Path: /Volumes/Lightroom Storage/LR2021/2021/2021-v11.lrcat
Settings Folder: /Users/michaeltakespictures/Library/Application Support/Adobe/Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Aperture/iPhoto Importer Plug-in
3) Facebook
4) Flickr
5) Nikon Tether Plugin
6) SmugMug

Config.lua flags: None

 

TOPICS
macOS

Views

111

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi there,

 

We're sorry for the trouble with Lightroom Classic. Please try to update your Lightroom Classic to v 11.0.1 and then restart the computer and check if that helps.

 

You may also try resetting the preferences: https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/setting-preferences-lightroom.html

Backup your preferences prior to resetting the preferences: https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/preference-file-and-other-file-locations.html

 

 

Let us know if that helps.

 

Regards,

Tarun

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

" I have access to all features up until I open the mask tool and create a new mask. After which most of the features become greyed ..."

Just curious, have you hit 'Done' to close the mask after you create it before trying to access other features?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 20, 2021 Nov 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

DS256: Yes, I have hit done. Perhaps it's a bug where clicking done doesn't restore those features / options?

 

Tarun: I have updated to 12.0.1 The brush tool works better now while editing masks. But I still can not use any other Lightroom features after using the mask tool. 

Screen Shot 2021-11-12 at 9.58.54 AM.png

 

Lightroom Classic version: 11.0.1 [ 202111111509-eae8952e ]
License: Creative Cloud
Language setting: en-US
Operating system: Mac OS 12
Version: 12.0.1 [21A559]
Application architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 4.2GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 16,384.0 MB
Real memory available to Lightroom: 16,384.0 MB
Real memory used by Lightroom: 3,173.2 MB (19.3%)
Virtual memory used by Lightroom: 45,162.4 MB
Memory cache size: 290.2MB
Internal Camera Raw version: 14.0 [ 950 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 1780MB / 8191MB (21%)
Camera Raw real memory: 2178MB / 16384MB (13%)
Displays: 1) 5120x2880, 2) 1080x1920

Graphics Processor Info:
Metal: AMD Radeon RX 580

 

Application folder: /Applications/Adobe Lightroom Classic
Library Path: /Volumes/Lightroom Storage/LR2021/2021/2021-v11.lrcat
Settings Folder: /Users/michaeltakespictures/Library/Application Support/Adobe/Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Aperture/iPhoto Importer Plug-in
3) Facebook
4) Flickr
5) Nikon Tether Plugin
6) SmugMug

Config.lua flags: None

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Nov 20, 2021 Nov 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

"DS256: Yes, I have hit done. Perhaps it's a bug where clicking done doesn't restore those features / options?" I don't know how, but try:

  • Disabling your plug-ins.
  • Disabling your GPU

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 20, 2021 Nov 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I deleted and reset my Preferences per the instructions. This had no effect. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 20, 2021 Nov 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Disabling my GPU had no effect.
LRc would only let me disable the SmugMug plugin. So I just went and deleted the others as I know I will never use them in the future. This worked for the FIRST photo I edited. Once I went to the second photo, the problem returned and I couldn't use any right click or pull down options. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines