Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


XMP not being written in Lightroom Classic 11.0

New Here ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

After upgrading my desktop computer to Lightroom Classic 11.0 , I noticed, after doing work, that my newly imported folder had no xmp files. I always have Catalog settings set to write to xmp. So I opened catalog setting to check and it was on (as always). I closed catalog settings and went back to look at the folder again and the xmps had been added. It seemed strange so when I updated my laptop I carefully tested it. I upgraded Lightroom, imported a new folder of images, worked on them, went to the folder and looked at the files, again no xmp files had appeared! I then opened catalog settings, the box was still checked, I did nothing and I closed catalog settings. I went back and looked at the contents of the folder and the xmp files had appeared!

It continues to write xmps properly since then. But anyone assuming the XMP files are being written should be made aware of this! And it should be fixed.

 

I am on a Mac 10.15.7 Catalina.

 

TOPICS
macOS

Views

105

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I believe this may be as designed. As long as you just imported the image and have not made any edits or did not add any metadata, there is no reason to write XMP files yet.

 

-- Johan W. Elzenga

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Edits had been made!

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Yes, I'm sure it's related to this. But none the less, edits were not being saved until I viewed the catalog settings. Some edits had been made days before I noticed that no xmps were being saved to the folder.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

"I noticed, after doing work, that my newly imported folder had no xmp files." I noticed the same and I applied some basic metadata before I import. As Johan stated this now by design but a difference from LrC 10.

 

I've add 'Lens Correction' on Import and that seems to cause a XMP write.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

What format are the files in your "newly imported folder"?

If your camera defaulted to JPG, or you converted proprietary raw files to DNG, then you will never see .XMP sidecar files in the folder.

 

Regards. My System: Lr-Classic 11.0.1, Photoshop 23.0.2, Lightroom 5.0, Bridge 12.0, Windows-10.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 19, 2021 Nov 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Thank you I am aware of that. They were Canon .CR3 and also some Sony .ARW files.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines